Мораторій на експорт лісу: почути, зрозуміти, зберегти

29 листопада 2016, 22:37
Власник сторінки
0
136
Мораторій на експорт лісу: почути, зрозуміти, зберегти

Чому Україні не слід жертвувати пожвавленим економічним зростанням та екологічним благополуччям нації задля чергового траншу іноземного кредиту.

Завтра проведемо черговий парламентський круглий стіл, присвячений результатам дії мораторію на експорт лісу-кругляка. Будуть деревообробники, експерти, екологи, журналісти, запросили і урядовців. 

Цей мораторій - вже не тільки стратегічне питання екології та промисловості, це вже питання суб'єктності держави на міжнародній арені і суспільної легітимності парламенту в парламентсько-президентській республіці. Мораторій має бути і буде збережений. Ми з Олег Ляшко, фракцією РПЛ та однодумцями в парламенті докладемо для цього усіх зусиль.

Звертаюся до Прем'єр-міністра Volodymyr Groysman з пропозицією провести в Уряді галузеву нараду з деревообробниками і самому почути їх позицію та аргументи. Можливо, це допоможе припинити марну боротьбу урядовців проти мораторію. 

Бо сьогодні таке враження, що урядовці за черговим траншем Євросоюзу власної країни не бачать.

Натомість, офіційні дані отримані від ДФС свідчать про суттєву вигоду мораторію для української деревообробки, меблевої та паперової промисловості та економіки в цілому, незважаючи на поки що дуже короткий термін його дії - близько року. Вказані галузі лише за 

9 місяців 2016 року принесли в бюджет понад 2 млрд грн податкових надходжень.

1) ДЕРЕВООБРОБКА ТА МЕБЛЕВА ПРОМИСЛОВІСТЬ ПРОДОВЖУЮТЬ СТРІМКЕ ЗРОСТАННЯ НА ФОНІ СТАГНАЦІЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Обсяг реалізації промислової продукції за 9 місяців 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року у доларах США скоротився на -4%. В той же час деревообробна промисловість продемонструвала приріст +16%, а меблева +15%. Паперова галузь за цей час зросла також на +5%. 

Тобто деревообробна, меблева та паперова промисловість із введенням мораторію почали зростати, незважаючи на "просідання" промисловості в цілому.

2) ЕКСПОРТ ОБРОБЛЕНИХ ЛІСОМАТЕРІАЛІВ ПРОДОВЖУЄ СТРІМКО РОСТИ НА ФОНІ ПАДІННЯ ЗАГАЛЬНОГО ТОВАРНОГО ЕКСПОРТУ

Сукупний товарний експорт за 9 місяців 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року у дол. США на жаль скоротився на 
-9%. Натомість експорт ОБРОБЛЕНИХ лісоматеріалів виріс на +11%, що поповнило торговельний баланс країни на 30 млн дол. США лише за 9 місяців дії мораторію. 

3) ПОДАТКОВІ НАДХОДЖЕННЯ ВІД ГАЛУЗІ ДО ДЕРЖБЮДЖЕТУ ПРОДОВЖУЮТЬ СУТТЄВО ЗРОСТАТИ

Суми податків, сплачених до бюджету підприємствами деревообробної, паперової та меблевої галузей за 9 місяців 2016 року (під час дії мораторію) у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року (мораторію не було) у дол. США, зросли на +17%.

Тобто бюджет теж суттєво виграв від мораторію навіть менш ніж за рік його дії. І ці кошти можуть бути спрямовані на зарплати, пенсії, освіту, медицину, оборону!

4) ІНВЕСТОРИ ПОВІРИЛИ ТА ПОЧАЛИ ВКЛАДАТИ В ГАЛУЗЬ 

Обсяг імпорту верстатів для обробки дерева - одна зі складових інвестицій в галузь - за 9 місяців 2016 року (мораторій діяв) у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року (мораторію не було) у дол. США збільшився в 3 рази! 

Така активізація інвестиційної діяльності особливо в часи трьохкратної девальвації національної грошової одиниці є наочним випереджаючим індикатором майбутнього зростання обсягів виробництва та експорту галузі, створення нових робочих місць, додаткових надходжень до бюджетів всіх рівнів.

5) ЧЕРЕЗ БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ УРЯДУ ЗРОСЛА КОНТРАБАНДА ДЕРЕВИНИ

В той час як за 9 місяців 2016 року експорт лісу-кругляка скоротився на 600 тис. тон, на 200 тис. тон дивним чином зріс експорт дров. Це демонструє ймовірний масштаб контрабанди лісу-кругляка.Источник: http://korrespondent.net/url.hnd?url=http://censor.net.ua/b4461

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.