Заробітна плата медикам від уряду

24 листопада 2016, 13:12
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
542

Заробітна плата в медицині вже давно втратила свою мотивуючу функцію, а рівень зарплати медичних працівників продовжує залишатися одним з найнижчих у порівняні з іншими галузями національної економіки

За перше півріччя 2016 року середня заробітна плата в галузі охорони здоров’я  майже в два рази нижче рівня середньої заробітної плати по Україні.

І навіть при цьому в країні існує заборгованість по заробітній платі медичним працівникам.

Що обіцяє Державний бюджет на 2017 рік? В першому читанні законопроект Держбюджету на 2017 рік передбачав мінімальну заробітну платню на рівні 1600 грн., а вже в другому читанні - уряд обіцяє мінімальну заробітну плату в 2017 році в сумі 3200 грн.

Відповідно до пропозицій уряду з 2017 року мінімальна зарплата — 3200 грн, посадовий оклад 1-го тарифного розряду за ЄТС — 1600 грн.

З таким підвищенням оклад лікаря-хірурга становитиме 4024 грн. (+ максимум 20% можливі надбавки), лікаря – 3756 грн.,  медичної сестри – 3238 грн., молодшого медперсоналу – 3200 грн.

Крім того, у зв’язку з встановленням мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн. відбувається зрівняння заробітних плат молодшого медичного персоналу, середнього та лікарів-інтернів та лікарів з незначним стажем роботи без категорій. Виходить, що санітарка та лікар будуть отримувати однакову зарплату.

До чого це призведе?  З України  щороку виїжджає 5- 7 тисяч медичних працівників на роботу за кордон. Одним з основних факторів виїзду наших працівників сфери охорони здоров’я за кордон є краща заробітна плата. Для прикладу, у Польщі, де доволі охоче працевлаштовують наших фахівців, сімейний лікар отримує зарплату у розмірі 53 тисячі гривень. Ще й житло пропонують.  В Словенії починаючий лікар отримує від 2 тисяч Євро.

Окремо хочу зупинитись на тому, що вже півроку Парламент не може  ухвалити  у другому читанні дуже важливі законопроекти  №1332, №1164 про підвищення рівня заробітної плати медичним працівникам та водіям бригад екстреної медичної допомоги. Законопроектами передбачається підвищити соціальні гарантії медичним працівникам та водіям бригад екстреної медичної допомоги (щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, матеріальна допомога, доплати до посадового окладу за роботу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу).

І саме головне, чи передбачені кошти в проекті Державного бюджету на 2017 рік для реалізації законопроектів направлених на підвищення соціальних гарантів медичних працівників,  забезпечення вчасних виплат заробітних плат медикам?

В проекті Державного бюджету на 2017 рік, підготовленому до другого читання, видатки на медичну субвенцію збільшено на 9 млрд. грн. при потребі збільшення на 47 млрд. грн. Це ті державні кошти, які забезпечать виплату заробітних план працівникам галузі охорони здоров’я з урахуванням всіх надбавок та доплат передбачених законодавством.

Фінансування медицини з державного бюджету не задовольняє сьогоденні нагальні потреби, а реформування медицини і надалі залишається тільки на словах.

Маємо пам’ятати, що від лікаря залежить здоров’я та життя нас та наших близьких і держава має забезпечити цим людям гідний рівень оплати праці.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,здоровье,зарплаты,медики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.