Хто «тарифний шатун»: «Київенерго» чи Кабмін?

21 листопада 2016, 17:12
Власник сторінки
0
86
Хто «тарифний шатун»: «Київенерго» чи Кабмін?

Днями кияни отримали платіжки за опалення – ще на за увесь місяць, а всього за 10–12 днів, але нараховані суми загнали багатьох у паніку.

Споживачам «запропонували» переплатити в 2-3 рази, а деяким – чи не в 10 разів.

Кабмін та «Київенерго» вирішили зіграти в сквош, по черзі відхрещуючись від власної вини в помилках у платіжках. У Кабміні навіть заявили, що це може бути спеціальною акцією в рамках т.зв. плану «Шатун», а МВС заявило, що проведе спеціальне розслідування цього інциденту.

Якщо розібратися в ситуації та спробувати з’ясувати,чому ж виникла така плутанина, то можна побачити, що відповідь лежить у 43-му пункті Постанови КМУ від 30 жовтня 2015 № 1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежних від температури зовнішнього Повітря».

Наприкінці минулого року Арсеній Яценюк нас запевняв, що ми будемо платити за тепло залежно від температури на вулиці. Багато хто зрозумів це буквально: чим холодніше на вулиці, тим дорожче обходитиметься опалення. Проте так платять лише ті, у кого є лічильник. Якщо його немає, нарахування відбуваються за іншою формулою (Постанова № 1037).

Остання формула працює так: якщо в жовтні 2016 року була холодніше, ніж в середньому за останні 50–100 років у цей місяць, то базовий тариф за метр квадратний збільшиться, а якщо тепліше, то відповідно зменшиться. Тобто, за цією формулою цілком можливо, що рахунок за більш теплий місяць (наприклад, березень або жовтень) буде більшим, ніж за холодний (січень або лютий) – усе залежить від того, які відхилення показує температура повітря проти останніх 50–100 років.

Проте тариф для «Київенерго» та інших підприємств  затверджується НКРЕКП, виходячи з середньої температури за опалювальний сезон, а не за кожен місяць.

У лютого 2016 року Мінрегіон надав роз’яснення до Постанови № 1037 (лист № 7 / 10-1070), що доцільно порівнювати температуру не місяць до місяця, а щомісяця до середньої температури за сезон, на підставі чого й розраховувати  тариф. За цього підходу нарахування за опалення мали б відбуватися так: наприклад, тариф 30 грн розраховувався б на температуру +1,1˚С і, якби температура протягом поточного місяця була нижчою, споживачі б платили більше, і навпаки.

Проте згодом ці роз’яснення були відкликані, бо суперечили положенням згаданої Постанови № 1037, а до неї зміни ніхто не вносив.

Так українці, самі того не відаючи, грають у рулетку з погодою. Якщо пощастить і ми матимемо теплий грудень, значить і платіжки не будуть надвисокими, а якщо, приміром, березень виявиться холоднішим, ніж зазвичай, платити доведеться більше, ніж у грудні.

Ось така лотерея чи все-таки частина плану «шатун»?

Взагалі-то на розмір платіжки найсуттєвіше вплинула гройсманівська ціна на газ, яка необґрунтовано збільшилася більш ніж удвічі, затверджені НКРЕКП нові тарифи, а також недостатньо ефективні заходи зі встановлення лічильників тепла на будинки. Внаслідок цього українці щонайменше в два рази щомісяця переплачають за комунальні платежі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.