Знищення лісів України

03 листопада 2016, 21:54
Власник сторінки
PR-cпециалист
0
91

Рубай швидче, ато не встигнем

Знищення лісів України

Проблематика вирубки лісу в Україні почалась ще з 30-х років XVIII століття, та поступово зростала в геометричній прогресії поки не досягла масштабів екологічної катастрофи. Активна  суспільна дискусія щодо обмеження/заборони вирубки та боротьби з контрабандою лісу почалась ще на початку 2000х років. Майже 15 років тривали  законодавчі війні з лобістами ФПГ у парламенті, аж поки у квітні 2015 Верховна Рада не запровадила мораторій на 10 років на заборону експорту лісу кругляку.

До того, як мораторій вступив у силу, масштаби та наслідки вирубки  мали катастрофічний характер. Більше за всіх проблема торкнулась західних областей України. Низький рівень життя та безробіття населення спонукали розвитку неконтрольованого  знищення  та контрабанди лісу. Кожного дня протягом десятків років  як легально, так і незаконно вирубались  десятки тисяч дерев, які шли на експорт. Отримуючи свої дивіденди, не чисті на руку чиновники та правоохоронці заплющували  очі на  це свавілля, не замислюючись над тим що буде потім. А «потім» вже  майже настало, зменшення площі українських лісів на 40% , вирубування найстаріших масивів та майже «голі» Карпати можна побачити на знімках з космосу. Все це привело до того, що кожен рік західна Україна потерпає від повені та зсуву ґрунту.

 Така тенденція  тільки легальної вирубки лісу впевнено закріпила статус України як одного з найбільших експортерів непереробленої деревини в Європі. Щороку з країни вивозили ліс на суму близько 272 мільйонів доларів. Масштаби незаконної вирубки та контрабанди залишаються невідомі навіть для експертів міжнародної програми із захисту лісів FLEG. 

Слід зазначити, що  на експорт до західних країн відправляється близько 70% необробленої деревини, де вона використовується для виготовлення вже готової продукції, яка за значно вищою ціною прямує на європейський та український ринок. Таким чином держава завдає шкоди природі, втрачає тисячі робочих місць для розвитку своєї деревообробної промисловості та мільйони доларів збитків. 

Наші західні сусіди  усвідомили всю небезпеку такої діяльності  та припинили промислову вирубку лісів на своїх територіях.

Нажаль ЄС в ультимативній формі вимагає відмінити  мораторій 2015 року на заборону вирубки лісу в обмін на надання другого траншу економічної допомоги для України у розміри 600 млн євро. Така політика ЄС по відношенню до України свідчить про те, що надалі Україна сприймається як сировинний додаток і не більше.

Якщо на державному рівні не буде вжито дієвих заходів щодо відновлення лісів і розширення їхніх площ  – то Україна просто опиниться перед екологічною катастрофою. Втрата лісів – це не просто втрата зеленого масиву, а серйозні зміни рівнів водойм, зміни рівня річок та  активізація ерозійних процесів. Україна сьогодні опинилася перед загрозою спустелювання. Уряд держави має усвідомлювати  цю загрозу, та будувати зовнішню політику перш за все з врахуванням національних інтересів думаючи про свій спадок нащадкам.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Евросоюз,вырубка леса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.