Императив права?

04 жовтня 2016, 11:12
Власник сторінки
0
182
Императив права?

Системы и принципы права хотят выкинуть на свалку. Сотни лет эти практики привели к появлению этих принципов. Но...

Презумпція правоти.

Цинічне убивство поліцейських у Дніпрі сколихнуло Україну. Висловлюю співчуття рідним і близьким загиблих. Безумовно і щиро.

Такі випадки трапляються у різних країнах. Тоді правоохоронні органи цих країн вирішують, як ліквідувати саму можливість їх повторення. Як правило – це закінчується не наданням поліції додаткових прав, а зміною системи підготовки та тренування поліцейських.  Ці країни йдуть своїм шляхом.

Україна йде іншим. Оголошена міністром ВС доктрина «презумпція правоти». Насправді, такого поняття юридично не існує. Є поняття презумпції невинності (praesumptio innocentiae), суть якого поняття полягає у тому, що жодна особа не вважається винною до відповідного судового рішення. Також є принцип «верховенства права», котрий передбачає, що жодна особа не може бути вище закону. Закон, зокрема – захищає права і свободи особистості.

Більше того – закони «друзів України» передбачають суворі покарання за непідкорення вимогам представників влади. Але вони не передбачають імперативу правоти цих органів влади. Розроблена і діє система правил поведінки. Не підходити до лінії можливого вогню затриманого, застосовувати зброю у будь-якому випадку погроз і так далі. Поліцейських на Україні готували професіонали. Готували за хорошими і вивіреними програмами. Але – готували швидко. Екстерном. Можливо – так і потрібно було, але ця швидкість, на превеликий жаль -  далась взнаки. Загиблі поліцейські порушили всі правила власної безпеки. Це не їх вина.

Цікаво, що міністр сказав «Изменяющаяся, реформируемая полиция - должна и будет получать и больше прав и больше доверия общества. Другого пути построения эффективной правоохранительной системы нет... Презумпция правоты полицейского - один из инструментов построения системы коллективной внутренней безопасности».

Погоджусь з міністром у тому, що у разі впровадження «імперативу правоти» Україна стане поліцейською державою. Можливо, що цього і добиваються люди, котрі не раз у своєму житті зраджували всіх – від політичних партій, котрі їх винесли на Олімп до виборців, котрі за них голосували.

Хто готував міністру цю доктрину? Не знаю. Євгенія Закревська (адвокат), котра захищає інтереси Небесної сотні якось сказала, що коли «нові» поліцейські проходили тестування, то не змогли пояснити суть статей Конституції, котрі прямо стосуються їх повноважень (3, 8, 19, 55, 60, 62). Потім вона додала, що і сам міністр Аваков навряд чи зміг би пройти атестацію.

«Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань», - Конституція України, стаття 55.

Чи може поліцейський мати протиправні вимоги до громадянина. Звичайно може. Чи має право громадянин захистити себе. Звичайно може.

Що потрібно зробити? Виробити правила поведінки представника закону і громадянина без порушень прав останнього і без загрози життю першого. Такі правила є у всіх наших «друзів». Вони зберігають життя і свободи громадян. І ще потрібно ретельно навчати поліцейських берегти своє життя. Ці люди – важливі для суспільства, особливо на фоні зростання злочинності на 46%.

Тарас Романюк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.