Боротьба за виживання українських спортсменів

29 серпня 2016, 15:30
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
369

Які підсумки Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро? Так, наші спортсмени здобули 11 медалей у різних видах спорту.

Хтось це називає поразкою, хтось перемогою. Але чи будуть світові перемоги без доступного масового спорту?

На шляху до Олімпіади кожен український спортсмен пройшов нелегкий шлях тренувань, травм та розчарувань. Але чи хтось замислювався, в яких умовах вони тренуються і яким спортивним інвентарем їм доводиться користуватися? Мало кому відомо, що наші веслувальники вимушені брати в оренду інвентар для участі у світових першостях, оскільки держава їх не фінансує. І взагалі спортсменам доводиться користуватися застарілим інвентарем, адже на новий у них просто немає грошей.

Цього року на Олімпійські ігри поїхало досить мало українських спортсменів у порівнянні з попередніми Олімпіадами, оскільки окремі командні види спорту як то гандбол і волейбол не змогли вибороти ліцензії на участь в Олімпіаді. Але чому все так відбувається у вітчизняному спорті?

Минулого року в Кабміні вирішили перекласти фінансування спорту на місцеві органи вади і місцеві бюджети в рамках проведення децентралізації. Виходить, що Міністерство молоді і спорту відмовилося від підтримки та розвитку спорту в Україні і навіть не проаналізувало, чи є можливість у місцевих бюджетів фінансувати дитячі спортивні школи. Зрозуміло, що не кожна місцева влада має можливість фінансувати дитячі спортивні школи, оскільки в більшості областей коштів не вистачає навіть на соціальні програми. Отже виходить, що через відсутність фінансування закриваються дитячо-юнацькі спортивні школи по всій каїні, а на закинуті приміщення та землі вже полюють бізнесмени, які хочуть придбати їх за безцінь.

На сьогодні по всій країні закрили вже близько 80 дитячо-юнацьких спортивних шкіл і близько 30 тисяч дітей вже позбавлені можливості займатися улюбленим видом спорту. Продовжують закриватися спортивні бази, зокрема спортивна база «Динамо» з академічного веслування на Трухановому острові столиці, де тренувалися наші найкращі спортсмени, які здобували медалі на світових змаганнях.

Не зважаючи на численні перемоги на світових першостях наших спортсменів зі спортивної гімнастики, їм доводиться тренуватися на зламаних та зношених снарядах. А це вже небезпечно для їхнього здоров’я. Легка атлетика також має занедбані стадіони, на яких доводиться тренуватися видатним спортсменам.

Представників велоспорту взагалі позбавили головного велотреку в столиці, де вони готувалися до світових стартів, а замість нього збудували багатоповерховий будинок. На місці арени для метання молоту, на якій тренувалися наші спортсмени і встигли здобути 8 олімпійських медалей та встановити світовий рекорд, також вже стоїть багатоповерхівка.

Яку саме кількість спортивних об’єктів, на яких виросли наші майстри спорту та олімпійські чемпіони, було зруйновано, а землі розкрадено складно перелічити. Нашим спортсменам просто ніде тренуватися та готуватися до змагань міжнародного рівня. Адже українські можновладці зовсім забули про розвиток спорту в державі.

Я вже не кажу про те, що часто-густо прості діти не мають можливості розвиватися фізично, займатись у різноманітних спортивних секціях, які просто зачиняються  з року в рік.

Якщо Міністр молоді та спорту настільки безвідповідально ставиться до підростаючого покоління та спортсменів, позбавляючи їх можливості займатися улюбленим видом спорту і змушуючи йти просто на вулицю, то навіщо нам такий міністр?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.