Держлісагентство підтримує ініціативу створення нацпарку «Холодний Яр»

19 липня 2016, 09:51
Власник сторінки
т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України
0
22

Державне агентство лісових ресурсів підтримує ідею створення Національного природного парку «Холодний Яр» на землях лісогосподарського призначення Креселецького лісництва ДП «Кам’янський лісгосп»

Розумію, що створення нацпарку допоможе залучити більше туристів до відвідування цих цікавих місць Черкащини. Ініціатори створення парку пропонують виділити для нього територію площею 8 тис. га і включити до його складу Грушківське і Креселецьке лісництва. Однак, місцеві жителі та органами місцевого самоврядування з острахом ставляться до цього питання і виділення такої площі землі.

До агентства надходять численні звернення від Грушківської, Мельниківської, Жаботинської, Головківської та Лубенської сільських рад, у яких громади сіл висловлюються проти ідеї створення національного парку, адже вилучення такої площі лісів у держлісгоспу призведе до зупинки єдиного працюючого промислового підприємства в цій місцевості.

Як підтвердження небажання розширення площі та створення НПП, жителі цих сіл приводять приклад існування на території Черкащини державного заповідника «Трахтемирів», який з 2000 року якимось чином став приватним, а також нацпарків «Білозерський» і «Нижньосульський», які перетворені в приватні маєтки та мисливські угіддя.

Хочу зазначити, що більшість деревостанів лісництв, які пропонується включити до нацпарку – лісові культури дуба звичайного, в т.ч. 318 га віком до 20 років. Такі насадження потребують систематичного проведення лісогосподарських заходів і не представляють цінності для заповідання.

В урочищі вже існує комплексна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Холодний Яр» площею 1039 га, яка створена саме в історичних місцях та має суворий режим заповідання. Всі історичні об’єкти, а також насадження, які знаходяться на території існуючого природно-заповідного фонду, збережені та належним чином доглядаються протягом багатьох років ДП «Кам’янський лісгосп.

Держлісагентство визначило оптимальну площу для відведення під створення національного природного парку, яка складає майже 3,5 тис. га. Однак, остаточне вирішення цього питання залежить від позиції місцевих громад Черкащини. Позиція Держлісагентства полягає в тому, що існує необхідність проведення додаткових узгоджувальних нарад на місцевому рівні за участю всіх зацікавлених сторін для вирішення питання створення Національного природного парку «Холодний Яр. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: парк,ліс,Холодний Яр
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.