Маніпуляції влади під час призначення Ради НБУ

08 липня 2016, 15:31
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
117

Вчора всі ми стали свідками продовження узурпації влади в парламенті. І я поясню чому.

Останні 10 місяців Нацбанк працює поза конституційним полем, адже ми живемо без Ради Нацбанку, яка має контролювати дії керівництва НБУ та розробляти засади грошово-кредитної політики.

Наш фінансовий комітет ще восени провів публічний конкурс, під час якого вперше кандидатури могли подавати не лише представники фракцій, а й всі бажаючі. Два дні поспіль по кілька годин в присутності журналістів та експертів ми заслуховували всіх кандидатів. В результаті рейтингового голосування комітет запропонував парламенту свою четвірку кандидатів до Ради НБУ. І зареєстрували відповідну постанову ще в березні цього року.

Кілька місяців поспіль це питання не ставили до порядку денного, не зважаючи на мої прохання під час кожного засідання Погоджувальної ради. Очевидно, в ручному режимі владі було зручніше чистити банківську систему. Не витримавши такого свавілля, асоціації учасників фінансового ринку звернулися до парламенту та керівництва держави з вимогою створити тимчасову слідчу комісію з оцінки дій керівництва Нацбанку. Саме тому влада нарешті вирішила призначити членів Ради НБУ. Але вчора зранку, коли мій заступник по комітету Михайло Довбенко представляв постанову з трибуни, він зачитав 3 кандидатури, які не затверджував комітет і які відсутні в зареєстрованій постанові. Завдяки нашому протесту фальсифікацію вдалося зупинити. Але вже після обіду поспіхом було проведено закрите засідання фінансового  комітету, на якому замінили кандидатуру Станіслава Аржевітіна на Віктора Козюка. При цьому на засідання навіть не запросили мене, як голову комітету, та журналістів, що є грубим порушенням закону про Національний банк, який передбачає спеціальну процедуру призначення членів Ради НБУ. Кандидатури мають обговорюватися на спеціальному відкритому засіданні профільного комітету. В результаті ввечері парламент таки затвердив іншу четвірку до складу Ради Нацбанку.

Маю наголосити, що кандидатура Станіслава Аржевітіна, яку вчора змінили, була внесена в листопаді минулого року саме фракцією БПП. Вважаю, що його заміна в такий маніпулятивний спосіб є реакцією влади на його активну участь у розробці нашого проекту Стратегії розвитку банківської системи та на його критику дій Національного банку. Адже саме Аржевітін, як голова науково-експертної колегії Громадської ради при НБУ та керівник банківської кафедри Київського національного економічного університету став співорганізатором масштабного всеукраїнського форуму з обговорення нашої Стратегії, який перетворився на справжній громадський рух за участі широкого кола банкірів, науковців та експертів. Після цього представники влади усвідомили, що Аржевітін не буде виконувати їхні забаганки.

Маю сказати, що Станіслав Аржевітін є одним із найкращих спеціалістів галузі, багато років керував успішним комерційним банком, є активним громадським діячем та зробив великий внесок у становлення профільного законодавства у якості народного депутата України.

Нахабність маніпуляцій влади просто вражає! Таких відвертих порушень законів не дозволяла собі навіть злочинна влада Януковича. Але не зважаючи на це Радикальна партія продовжить боротьбу проти узурпації влади.

Радикальна партія продовжить боротьбу проти узурпації влади. І, незважаючи ні на що, ми продовжимо не лише критикувати, а й будемо пропонувати владним інституціям та суспільству свої напрацювання для розвитку України!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.