Чому громада Коцюбинського виграла два суди у парламенту?

04 липня 2016, 19:35
Власник сторінки
голова політичної партії «Нові обличчя»
0
760
Чому громада Коцюбинського виграла два суди у парламенту?

У понеділок, 4 липня, Верховний суд України залишив у силі рішення Вищого адміністративного суду, яким було скасовано парламентську постанову про розпуск Коцюбинської селищної ради на Київщині.

Ця перемога – доказ усім місцевим громадам нашої держави, що за свої права потрібно боротися.

Протягом кількох місяців увага всієї України була прикута до невеликого селища, яке адміністративно підпорядковане місту Ірпеню, Київської області. Коротко нагадаю історію протистояння, яке змусило громаду захищати свої права у двох судах.

У квітні з подачі одного депутата 260 народних обранців розпустили Коцюбинську селищну раду, яку восени обрали мешканці селища. У пояснювальній записці до скандальної постанови йшлося про те, що Верховна Рада має таке право. Але це обман. Парламент має право призначати дату виборів, але розпускати місцеву раду – таких повноважень у Верховної Ради немає. Це очевидно, бо зводить нанівець усі принципи місцевого самоврядування і суперечить децентралізації, яку ми намагаємося вибудувати в країні.

Однак, щоб довести абсурдність постанови ВРУ, громаді Коцюбинського довелося відстоювати свої позиції у двох судах. У червні постанову парламенту скасували у Вищому адміністративному суді. Однак дане рішення було оскаржене. Громада прийняла і цей виклик. Прийняла і знову виграла: Вищий адміністративний суд залишив рішення ВАСУ чинним. Тобто Верховна Рада прийняла протизаконну постанову, і це потрібно нарешті визнати.

Я переконаний, що у багатьох громадян виникає логічне питання – чому коцюбинчанам довелося відстоювати свій вибір у судах? Адже у нас є Конституція, яка б мала автоматично унеможливити такі рішення ВРУ. На мою думку, причина проста: парламент намагається працювати по-новому, однак серед народних депутатів є такі, які хочуть управляти країною «в ручному режимі», просувати «написані з голови» постанови і надиктовувати колегам свої тези.

І це правильно, що маленька коцюбинська громада не піддалася – ми показали, що своє законне право потрібно відстоювати: чесно, правомірно, послідовно. І головне – не опускати рук. Перемога коцюбинчан показала, що Україна справді рухається правильним шляхом: ми будуємо сильні відповідальні громади, чесну судову систему, запроваджуємо принципи децентралізації. Через декілька років, ми зможемо сказати, що ці процеси почалися з невеликого селища на Київщині – з Коцюбинського.

Законно обрані депутати селищної ради не припиняли працювати – відбудовували парк, ремонтували дороги і під’їзди, встановлювали ліфтові кабіни, дитячі майданчики прибирали вулиці. Це і є відповідальна влада на місцях, яка прийшла працювати, щоб розвивати свій населений пункт, свою країну. Ось чому коцюбинчани виграли два суди найвищих інстанцій – бо на їхньому боці правда.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: депутаты,Коцюбинское,вибори,Ірпінь,підкуп виборців,селище коцюбинське,приірпіння
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.