Ви тримайтесь там … пане віце-прем’єр…

29 червня 2016, 09:18
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
173

Перша сумна новина для очільника урядового гуманітарного блоку – новий Уряд, на жаль і всупереч очікуванням українських громадян, продовжив політику «заморожування» доходів населення.

"І все-таки зараз ми вже бачимо перші позитивні сигнали в економіці. Ми входимо в тренд економічного зростання. Тому у нас є всі можливості запровадити накопичувальну пенсійну систему з 1 липня 2017 року", - заявив нещодавно журналістам Віце-прем'єр-міністр з гуманітарної політики Павло Розенко.

Ви запитаєте, яку ж країну представляє пан Розенко? Питання, з одного боку риторичне (тому що – Україну), але з іншого боку – цілком актуальне. Інакше як пояснити простому українцю думку шановного віце-прем’єра про те, що українці, як виявляється, володіють необхідним рівнем доходів для того, щоб робити додаткові обов'язкові відрахування на накопичувальні пенсійні рахунки, як і громадяни США і країн ЄС. Схоже, маємо черговий прояв синдрому реформатора. І поки «космічні кораблі» шановного міністра «борознять простори» покращення, поглянемо мовою сухої статистики, в якому реальному становищі живуть сьогодні люди.

Перша сумна новина для очільника урядового гуманітарного блоку – новий Уряд, на жаль і всупереч очікуванням українських громадян, продовжив політику «заморожування» доходів населення. Зокрема, заплановане Урядом підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на кінець 2016 року складе всього 12,5 %. Щодо реальної заробітної плати, то за останній рік (станом на травень 2016 року) вона зросла лише на 7,6%. В той же час за січень-травень 2016 року офіційний ріст цін на споживчому ринку, у порівнянні січнем-травнем 2015 року, склав 20,7%. І поки українці намагалися звести кінці з кінцями в цьому від’ємному балансі заможності, за 5 місяців поточного року, у порівнянні із аналогічним періодом попереднього року, ціни на житлово-комунальні послуги, електроенергію та газ зросли на 51,3%, ціни на одяг та взуття зросли на 23,4%, освітні та медичні послуги подорожчали відповідно на 19,5% та 16,0%.

Схоже самі ці, вкрай збіднілі від космічних тарифів наші співвітчизники і будуть бенефіціарами майбутньої накопичувальної пенсійної системи. Для них Уряд створив окремий елітний клуб – Клуб отримувачів субсидій. Зокрема, у січні–квітні 2016 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулось 1,6 млн. домогосподарств, що у 3,1 рази більше, ніж у січні–квітні 2015 року. Порівняно з відповідним періодом 2015 року, кількість домогосподарств, яким призначено субсидії, збільшилась в 3,3 рази.

Таким чином, на сьогодні учасниками «елітного» Клубу є 34,2% від загальної кількості домогосподарств України, тобто фактично кожна третя родина. З урахуванням збільшення у травні 2016 року ціни на газ для населення, а з 1 липня 2016 року – підвищення тарифів на опалення та гарячу воду, за різними оцінками, зазначений показник може до кінця поточного року зрости від 55% до 70%. Простіше кажучи, субсидії вимушені будуть отримувати кожна друга або дві з трьох українських родин.

Але, на превеликий жаль, для пана Розенка, навіть такі «заможні» українці, які отримують субсидії, не зможуть одразу стати учасниками накопичувальної пенсійної системи. Адже спочатку їм необхідно буде сплатити борги за житлово-комунальні послуги, щоб судові виконавці колись не прийшли забирати квартиру. Таких боргів станом на травень 2016 року накопичилося 13,1 млрд. грн, з яких 6,3 млрд. грн – заборгованість за опалення та гарячу воду. Отже, навіть до липневого подорожчання тарифів люди були не в змозі платити в повному обсязі за комунальні послуги, то що ж буде за підсумками наступного опалювального сезону? В Мінрегіонбуді прогнозують зростання заборгованості до кінця року на 30%, тобто як мінімум до 17 млрд. грн.

Таким чином, правий виявляється шановний пан віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань: українці не такі бідні, як здається. Насправді, вони стараннями чинної влади стали дуже бідними, майже жебраками! Втім дещо дивує олімпійський спокій, з яким новий Уряд продовжує антисоціальну політику попереднього. Можливо, політичні консультанти підказали, що бідними людьми, вкрай залежними від влади, набагато легше управляти. Так, до певної міри це так, проте неможливо управляти тими, хто стає люмпенами, яким, як колись сказав класик, немає чого втрачати, окрім власних ланцюгів (в нашому випадку – боргів). І тоді порада пана Розенка про те, що для економії українцям треба прикручувати газ, може повернутися проти нього.

А поки що… дам одну пораду. Ви тримайтесь там, шановний пане віце-прем’єре…. Тримайтесь за власне крісло, поки приречені на жебрацтво люди не оголосять чинній владі свій остаточний вирок.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.