Очолити антитарифний рух повинні мери українських міст

24 червня 2016, 01:20
Власник сторінки
0
145
Очолити антитарифний рух повинні мери українських міст

Особисто я вітаю рішення міських голів України приєднатися до загальнодержавного антитарифного руху.

Тепер і «Асоціація міст України» заявила, що сьогоднішні тарифи є абсолютно непідйомними і їх потрібно скасовувати. Голова Асоціації вже повідомив, що відповідне звернення буде надіслано до Президента, ВР та КМУ.

Молодці! Тепер головне не змінювати вектор і добиватися перемоги в антитарифній боротьбі – слабини місцеві мешканці не пробачать і, думаю, просто затопчуть своїх градоначальників за невиконані обіцянки.

Такий крок Асоціації є одним із найбільш дієвих способів захисту споживачів від беззаконня монополій та мовчазного потурання в цьому Нацрегулятора. Місцева влада повинна впливати на встановлення тарифів та володіти 100-відсотковим контролем за якістю послуг.

У нас же зараз тренд децентралізації? Так ось, відповідно до нього НКРЕКП має працювати в повній синергії з місцевою владою, а не так, як зараз, погоджуючи тарифи без жодної перевірки на економічну обґрунтованість, без будь-яких санкцій до постачальників-порушників. Це абсурд, коли місто не може на власний розсуд керувати своїм комунальним господарствам та впливати на рівень тарифів.

Тому наразі мають активізуватися та активніше підключатися до боротьби з грабіжницькими тарифами на ЖКП муніципальні органи – кожен окремо, а також спільними зусиллями. Вони повинні підключати всі свої ресурси, аби вплинути на парламент, Уряд,  НКРЕКП, Президента, аби ті переглянули свою тарифну політику й зробили все, щоб суми в платіжках споживачів були підйомними, справедливими та відповідали їхнім достаткам. Громадський антитарифний рух «Тарифна мобілізація» готовий їм у цьому повністю сприяти!

До речі, днями Кличко сам констатував, що тарифи є «резонансною і важливою для людей проблемою, на яку жодним чином не впливає місцева влада».

Отже, мери прекрасно розуміють, що вже зовсім скоро, коли надійдуть нові платіжки, саме вони зіткнуться з серйозними проблемами. Нацкомісія, урядовці, депутати, Президент, як завжди, умиють руки – віддуватися за все доведеться саме місцевим державним адміністраціям.

Тому і в новому законі про ЖКП, який перебуває на розгляді ВР, мають бути чітко прописані повноваження органів місцевого самоврядування та надані їм реальні важелі для впливу на тарифоутворення та контроль за якістю комунальних послуг.

Мені довелося пару місяців тому бути на спільному обговоренні тарифної проблематики; так-от там начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський був змушений просто розводити руками, підтверджуючи, що координація дій КМДА з вищими органами влади в питанні формування тарифів нагадує «розмову глухого зі сліпим». Регулятор сам затверджує порядки формування тарифів, Мінрегіон затверджує для територіальних громад інші порядки, а Київрада декілька місяців поспіль б’ється над проблемою формування тарифів. «Регулятор не хоче прислуховуватися ні до міністерства, ні до КМДА – він якусь свою політику проводить у цьому напрямі», – сказав тоді чиновник. І це абсолютно ненормальна ситуація, яку потрібно ламати.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Тарифы ЖКХ,Кличко,Верховная Рада,парламент,Президент Украины,НКРЕ,КМУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.