Коли буде сформована Рада НБУ?

23 червня 2016, 09:22
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
38

10 вересня минулого року завершилися повноваження минулого складу Ради НБУ.

Досі цей орган не сформовано з новим складом. З’явилася крихта надії, що він таки з’явиться. Якщо не до завершення поточної парламентської сесії, то вже з наступної, яка розпочнеться у вересні. Відповідно до останньої редакції закону про діяльність Національного банку, яку було ухвалено майже рік тому, Рада НБУ має затверджувати обсяги коштів, які Нацбанк перераховує до Державного бюджету. Цього року йдеться про 38,164 млрд. грн. Саме стільки Нацбанк готовий перерахувати до Державного бюджету за результатами 2015 року. Президент України вже заявив, що визначився з кандидатурами власної четвірки до складу членів Ради НБУ. І вони, мовляв, проходять перевірку. Парламентську четвірку було обрано на конкурсі в профільному комітеті ще минулої осені, але Рада ще й досі не затвердила її голосуванням у сесійній залі.

Нагадаю, що попередній склад Ради НБУ визнав дії правління незадовільними. Тому, коли поспіхом готувався законопроект про «посилення незалежності» Нацбанку під прикриттям вимог МВФ, у депутатів склалося враження, що скорочення кількості членів Ради НБУ було заплановано аби позбавитись від попереднього складу, який був непідконтрольним правлінню, активно критикував дії регулятора із серйозними та якісно обґрунтованими аргументами.

Але повністю нівелювати вплив цього конституційного органу в законі ніхто б не дозволив. Тому у Ради НБУ залишилися досить важливі функції. Інше питання – чи зможуть вони їх якісно виконувати.

Очевидно, аби ніхто не заважав керівництву Нацбанку, як вони кажуть, «чистити» банківську систему на власний розсуд, Президент і керівництво Верховної Ради досі не поспішали прискорювати призначення нового складу Ради НБУ.

Як голова профільного парламентського комітету я багато разів публічно наполягав на важливості призначення нового складу цього органу. Вся країна досі ще не оговталась від шоку багатократного знецінення гривні, шаленої інфляції та економічного падіння. Жорсткі та одночасно непередбачувані дії Національного банку протягом останніх двох років, на думку багатьох експертів, становлять окрему проблему для фінансового сектора та провокують зростання недовіри. Багато запитань є щодо політики курсоутворення, обґрунтованості та вчасності введення та зняття валютних обмежень, рішень щодо виведення банків з ринку, політики рефінансування, тиску на малі банки. І одна з причин недовіри полягає у тому, що центробанк надто довго діє фактично поза правовим полем.

До ключових повноважень Ради НБУ належить розробка основних засад грошово-кредитної політики, контроль за якістю її реалізації, оцінка впливу на розвиток усієї економіки та суспільства, а також оцінка відповідних дій правління НБУ. Отже, керівництво НБУ здійснює будь-які заходи на свій розсуд, і контролювати та оцінювати його нікому.

Редакція Закону «Про Національний банк України», яку ми ухвалили поспіхом минулого року під галас про втрату підтримки МВФ, робить НБУ максимально незалежним, не допускає правових можливостей зовнішнього впливу на його діяльність. Підзвітність Президенту та Верховній Раді передбачає раз на рік доповідь, двічі – надання інформації про стан грошово-кредитного ринку та щоквартально – щодо безготівкової емісії. І все! Стосунки з Урядом обмежено консультаціями. Майже унеможливлено дострокове звільнення керівників. Фінансові результати НБУ перевіряються лише професійним зовнішнім аудитором, навіть Рахункова палата має повноваження перевіряти виключно виконання кошторису адміністративних витрат НБУ. Вмотивованість використання десятків мільярдів рефінансування, операції із золото-валютними резервами чи цінними паперами ніхто не перевіряє. Це така собі держава в державі, дії якої можуть поглиблювати економічні кризи в Україні, призводити до втрати багатьох тисяч робочих місць, подальшого зубожіння населення та зростання державних боргів. Без будь-якої відповідальності.

При цьому, діяльність Національного банку залишається непрозорою та закритою для громадськості та учасників ринку, оскільки НБУ не зобов'язаний ані звітувати за свої дії, ані пояснювати їх. Таку ситуацію необхідно виправляти.

І поки Рада Нацбанку теоретично, - чи не єдина надія на наявність бодай якогось незалежного фахового погляду. Адже ще один напрямок відповідальності Ради – затвердження кошторису НБУ, нагляд за системою внутрішнього контролю, організація зовнішнього аудиту.

Закон передбачає, що Рада Нацбанку також повинна надавати Уряду рекомендації щодо податкової, митної та боргової політики для досягнення найкращих результатів економічного зростання. Лише завдяки щоденній координації дій Нацбанку та Кабміну можна досягати успіху. Це підтверджують найавторитетніші керівники центробанків різних країн світу.

Наш комітет ще у листопаді минулого року провів відкритий конкурс до нового складу Ради НБУ, у якому могли взяти участь не лише представники фракцій, а й усі бажаючі. В результаті ми обрали чотирьох фахівців. Але ви ж знаєте, хто і як формує порядок денний у Верховній Раді. Одні законопроекти, із порушенням усіх процедур реєструють, проводять через комітет та голосують у залі за лічені дні та навіть години. А інші можуть лежати у шухляді роками. Або ухвалюватися у трьох читання, а потім ховатися через президентське вето. Владі просто не вигідно, щоб хтось контролював дії керівництва НБУ.

В мене немає жодних ілюзій, що призначення Ради Нацбанку усе кардинально змінить. Бо у новопризначеному складі Ради більшість буде за будь-яких обставин пропрезидентською. Але є надія на наявність у складі одного-двох принципових, чесних та фахових людей, які зможуть доносити до суспільства власну професійну позицію.

Якщо немає чого приховувати, якщо вони упевнені, що діють на користь економіці та громадянам України, то нехай припинять гальмувати призначення Ради Нацбанку. Кожен день затримки – черговий доказ того, що звинувачення експертів у непрофесійності дій регулятора мають під собою реальне підґрунтя.

Думаю, можна очікувати призначення найближчим часом. У будь-якому випадку, потрібно, щоб Рада НБУ нарешті почала працювати і в найкоротші терміни затвердила основні засади грошово-кредитної політики на поточний рік, та на 2017 рік. А ми разом із науково-експертною спільнотою будемо робити усе, щоб політику Нацбанку було нарешті спрямовано на економічне зростання та інституціональне зміцнення вітчизняної економіки.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.