Децентралізація чи узурпація?

06 червня 2016, 12:27
Власник сторінки
0
170
Децентралізація чи узурпація?

Президент України вніс на розгляд Верховної ради законопроект із власним баченням оновленої Конституції України (щодо децентралізації влади). Та чи справді зміни стосуються лише децентралізації?

Якщо детально ознайомитись з пропозиціями Президента то виникають підозри, що в деяких моментах місцеве самоврядування хочуть обмежити. І в певних питаннях Президент матиме більше прав ніж … як його, навіть не екс, одним словом ніж Янукович.

Для прикладу чинна Стаття 144 звучить так “…Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.”

В новій редакції пропонується, окрім іншого, наступне “…У разі ухвалення головою громади, радою громади, районною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України, створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент України зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого”.

І найцікавіше “…У разі визнання Конституційним Судом України акта голови громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням Президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.

До чого це може призвести? В грудні 2013 року Тернопільська міська рада ухвалила рішення відмовитись від виконання злочинних указів, наказів, постанов, розпоряджень та інших нормативних документів Президента України, Кабінету Міністрів України, їхніх структурних підрозділів на місцях, які порушують права людини та громадянські свободи. Максимум що міг зробити Янукович на той час так це через суд скасувати рішення міської ради. За нової ж редакції Конституції новий “Янукович” зможе призупинити повноваження міського голови і депутатів та призначити свого “смотрящого”. Окрім того, маючи свою більшість в Парламенті, матиме можливість розігнати місцеву раду і призначити позачергові вибори.

Тому, якщо приймуть зміни, ВСЕ місцеве самоврядування залежатиме від настрою Президента. Щось не сподобалось - заблокував роботу ради і її голови, призначив смотрящого, а справу в суд на 2 роки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: президент,Конституція,децентрализация,узурпація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.