Знакові зміни в прокуратурі

13 травня 2016, 17:53
Власник сторінки
Советник главы Национальной полиции в Днепропетровской области
1
254

12 травня 2016 плідний день голосування у ВРУ та єдності з Президентом. Прийняті зміни до Закону "Про прокуратуру", КПК, Закон про ДБР — Президентом в цей же день й підписано.

Ще декілька днів тому парламентарі не підтримали законопроект через зниження кваліфікаційних вимог до прокурорів. Президентом були знайдені доводи для ухвалення законопроекту.

ВРУ обрано пана Луценко І. новим Генеральним прокурором.

Уточнено структуру Генеральної прокуратури України, вимоги до кандидатів, які претендують на посади прокурорів.

Новими кваліфікаційними вимогами для Генерального прокура є: вища освіта за будь-якою професією — замість вищої юридичної освіти, та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше п'яти років — замість десятирічного досвіду в галузі права.

Вимоги були змінені виключно під призначення нового Генерального прокурора. 

А прокурорами області (регіональних прокуратур) вже можуть бути будь-які фахівці зі стажем роботи в галузі права не менше трьох років, без досвіду роботи на посаді прокурора не менше трьох років, як було раніше.

Як і раніше місцевими прокурорами призначаються особи зі стажем роботи в галузі права лише 2 роки. Парламентарями не було підвищено кваліфікаційні вимоги.

У світовій практиці вимоги до керівництва органами прокуратури мають пряму залежність від місця прокуратури в системі державних органів. Прокуратура може існувати у чотирьох форматах: входить до системи юстиції або суду, виділено в окрему структуру, підпорядковану парламенту та президенту (як в Україні, СНД, КНР) або взагалі відсутня, як у Великобританії.

При цьому, оскільки на рік відкладено створення органів прокурорського самоврядування, то Генеральному прокурору України надано тимчасове право до 15 квітня 2017 р. призначати всіх заступників в Генпрокуратурі, обласних, місцевих прокурорів на адміністративні посади за одноосібним рішенням.

Встановлено “мораторій на змінність” - повноваження першого заступника Генерального прокурора України діють впродовж строку повноважень самого Генерального прокурора. Фактично всі інші прокурори призначаються безстроково, а перший заступник Генерального прокурора із зазначенням строку дії таких повноважень на строк повноважень Генерального прокурора — 5 років. Автоматично буде його звільнено у разі звільнення першої особи з посади за згодою Верховної Ради України Президентом України.

А допуск до керівних посад в обласних прокуратурах осіб із поза системи має два різних протилежних аспекти. З одного боку, можуть бути призначені особи без необхідного професійного досвіду, а з іншого — у разі призначення досвідченого правника в юриспруденції, який зможе сформувати в обласній прокуратурі професійне ядро — всі від цього тільки виграють.

Єдиних стандартів побудови і діяльності прокуратури в світі, як з організаційної, так і з функціональної точок зору. Немає таких стандартів і в країнах — членах Європейського Союзу

Чи будуть проведені структурні реформи у прокуратурі Україні покаже час. В кожній країні, де здійснюються правові реформи, доведеться зробити непростий вибір — відшукати найкращі варіанти.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Генпрокуратура,прокуратура,прокурор,Юрій Луценко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.