Чи відповість екс-прем’єр за газові проколи?

22 квітня 2016, 19:21
Власник сторінки
0
81
Чи відповість екс-прем’єр за газові проколи?

Кабмін із чисельними порушеннями, без необхідних розрахунків ухвалив Постанову про двократне зменшення норм споживання природного газу населенням для газових плит та водонагрівачів.

Екс-прем’єр Арсеній Яценюк та посадовий склад Кабміну, які у травні минулого року прийняли рішення про зниження нормативів споживання газу, а також службові особи, які готували та супроводжували відповідну Постанову, своїми діями підірвали авторитет держави в очах громадян України, завдали матеріальної шкоди понад 8 млн осіб на загальну суму понад 1,5 млрд грн!Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), в квітні 2015 року розробила та подала на розгляд Уряду пропозицію вдвічі зменшити норми споживання природного газу населенням для газових плит та водонагрівачів. Кабмін ідею підтримав, і 29 квітня минулого року прийняв  відповідну Постанову № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».Так українці майже 9 місяців сплачували за зменшеними нормативами, аж поки в 28 січня цього року Вищий адміністративний Суд України визнав цю Постанову незаконною та нечинною з моменту прийняття (справа К/800/49436/15). Підставою для цього стали чисельні порушення, допущені Кабміном під час прийняття спірної постанови, і про це чітко вказано в ухвалі Суду: «З огляду на те, що проект регуляторного акту не був у жодний спосіб оприлюднений, за умови відсутності аналізу регуляторного впливу акту та погодження з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, а також зважаючи на порушення відповідачем принципу передбачуваності, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов законного та обґрунтованого висновку, що наведені порушення, допущені Кабінетом Міністрів України під час прийняття спірної постанови, у сукупності є достатньою підставою для визнання її незаконною, нечинною з моменту прийняття, що означає, що така постанова не породжує правових наслідків з моменту її прийняття».У результаті, через такі групі помилки Уряду, понад 8 млн українців (які сплачують за користування газом за встановленими Кабміном нормами) тепер мають відшкодувати різницю – за увесь період дії цієї Постанови. Причому, такі донарахування вже наповну проводяться протягом березня-квітня 2016 року. Щоб було зрозуміло, постачальники газу розраховують на відшкодування, немало-небагато, понад 1,5 млрд грн.Дії Кабміну Яценюка відповідно до частини 2 статті 367 КК України можуть бути кваліфіковані як службова недбалість. Тобто, службова особа має відповідати за невиконання або неналежне виконання своїх службових обов'язків, якщо це завдало істотної шкоди нашим з вами правам. І це передбачає покарання – Яценюк і КО можуть бути позбавлені волі на строк від 2-х до 5-ти років, при цьому вони також не зможуть обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років плюс до цього можуть сплатити штраф від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.«Публічний аудит» направив відповідну заяву для проведення досудового розслідування в НАБУ та Генеральну прокуратуру України. Чекаємо на реакцію!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.