Тепер я турок, не козак...

20 грудня 2015, 00:20
Власник сторінки
юрист
1
447
Тепер я турок, не козак...

Після збитого над небом Туреччини російського літака в українців спостерігався цікавий психологічний ефект на межі екстазу: турецькі прапори на аватарах, присягання поїхати відпочивати влітку лише на

ТЕПЕР Я ТУРОК, НЕ КОЗАК...

Після збитого над небом Туреччини російського літака в українців спостерігався цікавий психологічний ефект на межі екстазу: турецькі прапори на аватарах, присягання поїхати відпочивати влітку лише на березі Анталії, урочисті заяви щодо планів на вікенд купити турецькі шмотки етс. Як тут було мимоволі не згадати відому оперу "Запорожець за Дунаєм"...

Натомість, в блогосфері висловлювалися й думки про те, що Туреччина завжди мала плани на анексію Криму, і наврядчи від них відмовилася. Українські військові у Криму до московської окупації навіть тренувалися відбивати висадку османського десанту.

Що ж відбувалося б у випадку турецької експансії ще до кримнашу? Я думаю, сталося б те саме: на хвилі звинувачень про те, що український уряд не взмозі захистити "русскоє насєлєніє", а "русскіє своїх не бросают", зелені таки б наводнили Крим. Напевно, сталося б розмежування між турками і московитами за лінією захоплених територій.

Проте, чи варто розглядати такі сценарії?
Думаю, на прикладі РФ всі зрозуміли, як НЕ треба робити. Османи вже мали богатий досвід війни проти світової спільноти, причому у різних форматах - від "мочимся проти всіх" і навіть до "з росіюшкой проти загниваючого Заходу". Як свідчить практика, ні до чого хорошого такий шлях не доводить.

Тому, водночас пам'ятаючи ігнорування турками санкцій щодо кримських портів, Туреччині вигідніше мати співробітництво з ЄС та США, аніж гнатися за ефемерною метою. Багатомільярдні прибутки від транспортування енергоносіїв та інших товарів до Європи, європейські інвестиції до турецької економіки, зростання туризму, євроатлантичні гарантії безпеки - все це далеко неповний перелік козирів західної коаліції, від яких османи мають/матимуть зиск.

Проте, турки розуміють, що сподівання на західних союзників - це звичайно добре, але самі мають бути в тонусі і при цьому активно шукають союзників в причорноморському регіоні. Так, лише за останні тижні турки домовилися з Укроборонпромом щодо програми модернізації українського флоту. У свою чергу, зважаючи на богатий в світлі останніх подій досвід українського ВПК, турки звернулися до української сторони за допомогою в модернізації протитанкових та протиповітряних засобів оборони. Крім того, турки готові вкласти інвестиції на відбудову Донбасу.

Що стосується Криму, логіка совка Путіна щодо захоплення територій була актуальною хіба що в XXст. А в час наближення "Епохи Тесла" фізичне захоплення територій немає практичного сенсу. За винятком, звичайно... якщо можна назвати практичним викачування ресурсів та розташування військових баз (тобто, колонізаторська логіка зразку сторічної давнини). Московити саме до кримнашу почувалися в Криму як вдома: будували цілі поселення приватних будинків, сорили грішми в ресторанах. Після кримнашу Крим став для них найнедосяжнішим ніж будь-коли: високі ціни, брак легітимності угод щодо нерухомості, ненадійність ресурсів для споживачів (електрика, харчування, товари першої необхідності), неестетичність (антисанітарія, недолгяд за муніципальними насадженнями), незручність (розбиті автошляхи, які щорічно ремонтувалися при "нищій Україні"). Тому туркам і буде вигідно володіти Кримом не територіально, а вкладуючи інвестиції, відкриваючи бізнес, будуючи готельні та ресторанні мережі не на окупованому, а легітимному півострові, поруч із іншими європейськими партнерами, при високому потоці туристів, пожвавленні розвитку й місцевого, й материкового бізнесу (чим заможніше населення, тим більше воно витрачає).

Подивимось, що ж нам принесли останні новини щодо українсько-турецьких відносин в контексті Криму.

"Туреччина не має наміру змінювати позицію щодо Криму через погіршення турецько-російських відносин. Про це заявив посол Туреччини в Україні Йонет Джан Тезель в інтерв'ю "Українським новинам".

"Позиція Туреччини щодо України, включаючи Крим, була жорсткою з самого початку, і вона не змінювалася, тому що це принцип права і його дотримується Туреччина. Ми на офіційному рівні та в приватному порядку висловлювали нашу критику на рахунок дій Росії", - сказав він, відповідаючи на запитання про ймовірне посилення позиції Туреччини через погіршення турецько-російських відносин."
http://korrespondent.net/url.hnd?url=http://www.pravda.com.ua/news/2015/12/5/7091495/

"Туреччина розраховує на послідовну повагу до незалежності України, її суверенітету, територіальної недоторканності, включаючи в це поняття Крим", — сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу."
http://korrespondent.net/url.hnd?url=https://ukr.media/world/248927/
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Турция,Геополитика,политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.