Продана «чесність». Чому Кіровоградське «ЧЕСНО!» працює на ОпоБлок?

18 листопада 2015, 00:18
Власник сторінки
журналіст
0
65

Цікавить лиш одне питання – у Русі "ЧЕСНО!" настільки сліпі керівники, що не бачать продажності своїх активістів, чи співпраця з екс-регіоналами для них – нормальна практика?…

20 серпня на заході активістів Опозиційного Блоку, названий «круглим столом на підтримку назви «Єлисаветград», серед учасників зібрання була помічена координатор Кіровоградського осередку Руху «ЧЕСНО» Любов Лук’янцева. Вона сиділа біля майбутнього кандидата в мери Кіровограда, екс-регіонала Артема Стрижакова.

Власне, сам захід був частиною агітаційної кампанії майбутнього кандидата і всієї партії екс-регіоналів, адже повернення місту назви на честь російської цариці Єлизавети, напевне, буде одним із головних пунктів передвиборчої програми Стрижакова.

Чи могла Лук’янцева випадково опинитись на заході? Навряд. За столом сиділи лише запрошені активісти – симпатики і соратники колишнього голови Кіровоградської ОДА Сергія Ларіна. Поруч з Лук’янцевою, окрім Стрижакова, сиділи журналістка газети «Кіровоградська правда» (власник – екс-регіонал Олександр Шаталов) Олена Несен, редактор газети «Народне слово» і лідер Кіровоградського осередку «Руського блоку» Валентина Бажан, журналістка газети «Україна-центр» (власник – екс-регіонал Павло Штутман) Ольга Степанова та інші.

Захід був закритий і напів-таємний. Нелояльні до екс-регіоналів журналісти та громадські активісти на нього не запрошувались. Ті ж, хто випадково дізнався і вирішив з цікавості завітати, пробивались туди з труднощами, а якщо намагались взяти слово – їх просто виводили організатори.

Участь Люби у заході «єлисаветофілів» (як вони самі себе називають) – не єдиний доказ її причетності до виборчої кампанії Стрижакова. Так, 20 серпня вона зробила допис на власній сторінці у соціальній мережі Фейсбук:

«Дуже дивує соціологія, яка була презентована днями в Кіровоградському прес-клубі реформ. А саме те, що найвищий відсоток прихильності виборців до майбутнього кандидата на посаду міського голови «заробляється» продовольчо-матеріальною складовою. Прикро за виборців, які досі не мають усвідомленого вибору, який має базуватися на конкретній інформації про кандидата (чи є він фігурантом антикорупційних розслідувань, чи порушував права людини, чи брав хабарі, чи є «тушкою»), на кокретних механізмах вирішення місцевих проблем (програма) та чесному веденню виборчої програми. Прикро, що виборці не зовсім розуміють прямої залежність діяльності міського голови від того, в який спосіб він прийде до влади. Адже витрати на «продовольчі пайки» потрібно буде компенсувати. І не гадайте, за чий рахунок це буде. За наш з вами, шановні виборці!»

Варто звернути увагу на те, що мова йде про опитування Клюєнка, дослідження якого раніше відрізнялися тенденційністю і «свідчили» про приголомшливі відсотки довіри мешканців Кіровоградщини екс-Прем’єр-міністру Миколі Азарову, попередньому керівництву області на чолі з регіоналом Сергієм Ларіним, колишньому «куратору» області Януковичу-молодшому та пророкували перемогу на виборах до ВР провладному кандидату Олександру Шаталову, котрий в результаті програв зі значним відривом Андрію Табалову.

Натомість Лук’янцеву, чомусь, не зацікавили маніпуляції, застосовані «соціологами». Наприклад, чому існує така разюча відмінність між рейтингами партій та їх кандидатами («Батьківщина» 10,7 – Чорноіваненко 0,4%; БПП 12,1% – Дануца 1,8%)? Адже будь-який кандидат рейтингової партії отримує не менше половини її підтримки.

Звідки взявся високий рейтинг Стрижакова, хоча на останніх виборах він мав майже вдвічі меншу підтримку? Навіщо включати в опитування партії, які не збираються брати самостійної участі у виборах (УДАР, Правий сектор, Народний фронт, КПУ), і не включати, наприклад, УКРОП, чи інші партії, що вже почали кампанію?

Проте, якщо елементарно переглянути Любину стрічку новин в ФБ, то більшість її постів — це чорнуха проти одного кандидата в мери (Табалова), якого цілеспрямовано «мочать» штабісти Стрижакова, і піар екс-регіоналів (наприклад, Турчина, технічного кандидата Шаталова на виборах 2012 року).

Разом з тим, Лук’янцева на всіх прес-конференціях кіровоградських політиків діє синхронно з «журналістами», яких пов’язують з Опозиційним блоком, брала участь у «рейді» стрижаківців з виявлення роздачі благодійної допомоги від ГО «Рідний Кіровоград», однак не організувала аналогічних рейдів, щоб спіймати того ж таки Стрижакова.

Сьогодні Лук’янцеву відносять до групи підтримки кандидата-самовисуванця Стрижакова журналісти національного інтернет-видання «Слово і Діло». Ця діячка опинилась в одному списку з одним із лідерів Опозиційного Блоку в парламенті, екс-головою Кіровоградської ОДА Сергієм Ларіним та одіозним екс-регіоналом Вадимом Волкановим, а також з партіями «Опозиційний Блок», «Руський блок» та «Партією пенсіонерів України» (очолює екс-регіонал, екс-голова облради Ковальчук) і навіть Кіровоградською єпархією УПЦ Московського патріархату.


Співпраця Кіровоградських «чесноків» з регіоналами розпочалась значно раніше, проте носила більше ситуативний характер. У 2012 і 2014 роках під час парламентських виборів вона «продавала чесність» всім штабам. Ціна питання — 10 тис. грн. Про це говорять свідки «торгів» – люди, що працювали на керівних посадах у відповідних партійних організаціях.

Результати договорняків громадської діячки з політиками також достатньо наочні — у 2012 році Лук’янцева знайшла лише двох(!) нечесних кіровоградських кандидатів із 44 «перевірених». Це якщо не враховувати нардепів, яких тоді перевіряв Київ, і тих, що не пройшли перевірок декларацій, які також проводили київські аналітики. Хто в це може повірити? Звичайний гугл-пошук видає по багатьох кандидатах, яких торкнулась перевірка, чимало корупційних скандалів.

Наприклад, візьмемо Анатолія Ревенка, який на той час був головою обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка» і балотувався за їх списком під 35-м номером. На Кіровоградщині екс-чиновник відомий корупційним скандалом щодо купівлі квартир через фонд молодіжного будівництва (а це не відповідає критерію «Чесно» щодо причетності до корупційних дій) та втечею з місця ДТП після пошкодження автомобіля журналістки (критерій порушення прав і свобод).

До речі, Лук’янцева була частим гостем виборчого штабу УДАРівців. За розпорядженням Ревенка, штабісти УДАРу виходили створювати масовку на акціях «ЧЕСНО», а батьки Лук’янцевої «випадково» працювали агітаторами та спостерігачами від УДАРу.

Нечесність кандидата Грушевського на сайті Руху «ЧЕСНО!» пояснили його присутністю на біл-бордах регіоналів «Єдина команда» спільно з тодішнім головою Кіровоградської ОДА Сергієм Ларіним. На основі цього факту його було справедливо звинувачено у корупції і використанні адмінресурсу. Проте, за дивним збігом, на цих бордах і інших агітматеріалах поруч з головою ОДА красувались всі 5 кіровоградських кандидатів-мажоритарників від ПР (99-103 округи), однак порушення, чомусь, помітили лише за одним. З інших 4-х, двоє на той час діючих нардепів (Березкін та Єдін) були визнані нечесними, за іншими ж двома (Шаталов і Кузьменко) – «порушень не виявлено»…

Не зважаючи на відверто замовний характер своєї роботи, регіональний координатор Любов Лук’янцева з року в рік продовжує координувати всі проекти ГО «Центр UA» (рух «Чесно», «Реанімаційний пакет реформ», тощо) на Кіровоградщині. А цього року до роботи над проектом вона залучила і свого чоловіка

Цікавить лиш одне питання – в Києві настільки недалекозорі керівники, що не бачать продажності своїх активістів, чи співпраця з екс-регіоналами для них – нормальна практика?…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Чесно,вибори,Партія регіонів,рух Чесно,Кіровоград
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.