Дружини українських президентів. Які вони

21 жовтня 2015, 00:55
Власник сторінки
Юрист
0
264

Роль дружини в житті чоловіка-політика.

Ці жінки творили історію, залишаючись в тіні своїх знаменитих чоловіків, хоча більшість із них перевершувала їх своєю впливовістю та харизмою. Вони багато бачили і чули, багато пережили і багато про що могли б розповісти, якби по-справжньому могли впустити нас на свою «кухню» - в так зване політичне «закулісся».

Для мене є беззаперечним  той  факт, що жоден з президентів України не став би тим, ким став, якби поряд з ним не було його дружини, яка підтримувала, розуміла або просто не заважала чоловікові підніматися хиткими сходами влади.

 

Я нічого не знаю про першу леді України Антоніну Кравчук, окрім  того, що вона - науковець і скорпіон.  Науковці зазвичай  - педанти й  «сухарі», а  скорпіони –пристрасні й палкі.  Мабуть, поєднання таких різних якостей і дало можливість утримувати в «балансі»  вічно «вислизаючого» Леоніда Макаровича.

Пані Антоніна не була публічною людиною, і цьому могло слугувати кілька причин. Власна самодостатність, захопленість справою, особиста скромність і відсутність звичаю, адже приклад Раїси Горбачової у публічному житті був скоріше виключенням, аніж  правилом.

 

Українською Горбачовою стала Людмила Кучма, яка твердою ходою, наче  справжня європейка,  увійшла в публічне життя. Вона започаткувала для майбутніх перших леді епоху активної громадської діяльності, оскільки, мабуть, не могла залишатися тільки тінню, а хотіла  випромінювати й власне «світло».

Ерудована, владна і сильна,  пані Людмила успішно займалася  благодійністю,  підтримувала параолімпійський рух в Україні, опікувалася фондами захисту материнства й дитинства, співпрацювала з ЮНЕСКО.

Її називали залізною леді, тому що міцно тримала  в руках свого гітариста-яригу, і хто знає, може  саме тому йому вдалося двічі стати  президентом.

 

З дружиною третього президента  України – Катериною Ющенко – я познайомилася  у зв'язку з розслідуванням справи про отруєння Віктора Андрійовича. Яких тільки застережень я не наслухалась, перш ніж відбулася наша перша зустріч. Мені наполегливо рекомендували  не викликати першу леді  до прокуратури, а прийти з допитом на її територію, але я наполягла, і вона прийшла…  Красива і дуже жіночна, стримана і терпляча. Вона вела себе  дуже достойно - ввічливо і скромно, як не вели себе політики – чоловіки та жінки.

Надзвичайно сильна й амбітна, освічена, суспільно активна, вона змогла відійти на другий план,  висвітлюючи  політичний  шлях чоловіка, а в найбільш скрутні часи – допомогла йому вижити.  

Не відбулося б президента Ющенка без його дружини Катерини.

 

Наступною була Людмила Янукович, жертовність або смиренність якої на шлюбному престолі  виходила за межі здорового глузду.

Вона так і не стала фактичною першою леді, оскільки вимитий, напрасований і відгодований «батя», зійшовши на «трон», викреслив дружину із публічного життя. Причиною цього начебто став  сумнозвісний виступ Люсі на антипомаранчевому майдані у дешевому «затрапезному» беретику з історією про «наколоті апельсини».

Попри титанічні спроби стилістів, візажистів, дизайнерів, пані Людмила  так і залишилася екстравагантною  особою, що дисонувало з «основним портретом». Разом з тим, це не завадило їй займатися благодійністю, сприяти будівництву церков, бути театралкою й патронувати різні культурні заходи в Донецькому регіоні.

І хто знає, чи обмежився б життєвий шлях Віктора Федоровича лише двома «ходками» у «задзеркалля», якби не тендітна Люся з пристойної сім'ї та не її безмежна  віра у «обраність» судженого.

 

Дружина нинішнього президента України Марина Порошенко – за освітою медик,   кандидат медичних наук – вона відмовилась від кар'єри заради сім'ї та чотирьох  дітей. Маловідома й майже не публічна, вона присвятила себе  родині, рукоділлю й кулінарії, роблячи комфортним шлях свого чоловіка до «олімпу».

Я дивлюсь в її сумні великі очі і розумію, як їй важко нести тягар публічного життя, в якому все – від заздрощів до прокльонів – формує карму її прийдешніх поколінь.

Кажуть, що кожен чоловік вартує тієї жінки, з якою живе. Отже інколи, щоб зрозуміти  природу і сутність чоловіка, варто поглянути на його дружину.

За «золотою обгорткою» Януковича можна побачити Люсю, а за знівеченою зовнішністю Ющенка – Катерину…

А сум в очах Марини Порошенко дає крихку надію на те, що вона зможе виправити  криві лекала дій і намірів свого чоловіка.

Хвала українським жінкам, які творять нашу історію не менше, ніж їх знамениті чоловіки!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: президент,влада,дружина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.