СИЛЬНА ГРОМАДА - ДІЄВА ВЛАДА!

11 жовтня 2015, 09:36
Власник сторінки
0
364
СИЛЬНА ГРОМАДА - ДІЄВА ВЛАДА!

Запровадим механізм контролю за діяльністю депутата через Договір соціального партнерства з громадою.

Сьогодні перед громадою постає досить складною проблема - розвитку зв'язків між органами місцевого самоврядування, депутатами і мешканцями міст і селищ. Обрали депутата на 5 років і все, незадоволено чекаємо наступних виборів.  Причина цьому - слабкість нормативної бази, відсутність чітко прописаних процедур їх взаємодії.       Нормативно-правові акти, що приймаються самоврядними органам часто не враховують інтересів громадського сектора. Я вважаємо, що на даний час, з урахуванням слабкої тяги до співпраці з народом у влади,  найбільш прогресивною формою забезпечення співпраці громадян з органами місцевого самоврядування та депутатами, є укладення між ними Договору соціального партнерства з громадою.

     Договір запровадить механізм контролю за діяльністю депутата , та усунення перепон  у взаєминах громадянського суспільства і депутата. Договір, це досить дієва форма мобілізації як владних, так і громадських резервів для покращення добробуту територіа­льних громад. Підписання договору є надзвичайно важливим кроком на шляху до розви­тку демократії, який засвідчує волю влади до дотримання принципів відкритості та прозорос­ті, визнання необхідності участі громадськості в процесі прийняття рішень та підтверджує згоду двох секторів на співпрацю, розвиток конструктивного діалогу.

     Важливо коли договір передбачить відповідальність депутата перед громадою за невиконання своїх службових обов’язків. За невиконання обов’язків – громадські роботи на округу, складання повноважень , або грошова компенсація в вигляді придбання елементів благоустрою для округу.

    Підписання на з депутатом, об’єднає громаду. Це  є надзвичайно важливим кроком на шляху до розвитку демократії, який засвічує:

1.                             волю депутата до дотримання принципів відкритості та прозорості, визнання необхідності участі громадськості в процесі прийняття рішень;

2.                             зрілість громадського сектору, його готовність до діалогу з владою.

                                                                                                              

 

     Такий договір підписати ніякого немає бажання коли ти при владі. Тому пропоную виборцям вимагати від кандидатів підписання договору з обов’язковим передбаченням відповідальності.

Переконаний , що така форма взаємовідносин є перехідною на шляху до демократії і тому я  хотів би показати приклад і підписати Договір соціального партнерства з громадою.

      Набираючи проект договору хочу показати його на обговорення.

В кого будуть якісь підказки чи побажання – пишіть.

ПРОЕКТ

Договір соціального партнерства з громадою.

 

Ми, кандидат в депутати до Чернівецької міської ради Федорів Анатолій Іванович , що діє на підставі посвідчення             іменований в подальшому                    з однієї сторони, та представників громади,  які діють від імені громади округу №24

 

 

1. Предмет договору.

Сторони домовилися  в разі обрання Федоріва Анатолія депутатом організувати спільну діяльність для збільшення ефективності діяльності депутата, зближення взаємодії виборця і депутата та ефективного вирішення потреб кожного мешканця та громади округу в цілому. 

2. Ціль.

Активізувати мешканців   округу до покращення життя у своїй громаді та залучити додаткові місцеві ресур­си для розв'язання нагальних проблем.

Спільна розробка і реалізація ефективних   моделей взаємовідносин депутата з мешканцями.

 

Започаткувати громадський контроль за діяльністю депутата, органів державної влади ,  місцевого самоврядування де громадяни будуть активно впливати на ухвалення рішень, що торкаються життя кожної людини.

Визначити відповідальність перед виборця

     3. Основні напрямки діяльності.

3.1.  Впровадження громадських ініціатив.

3.2.  Створення правової підтримки для вирішення проблем мешканців.

3.3.  Тісний контакт депутат - виборець.

3.4.  Впровадити «Електронне віче», електронну сторінку з правом голосу за важливі для вас рішення міської ради.

3.5.  Збільшення залучених державних програм по фінансуванню ремонтних та енергозберігаючих робіт.

 

4.       Зобов’язання сторін.

4.1.  Мешканці мають право:

4.1.1.  Здійснювати контроль за виконанням обов’язків депутатом.

4.1.2.  проводити Інтернет голосування рішень міської ради на сторінці депутата за визначеною процедурою.

4.1.3. вимагати виконання громадських робіт з благоустрою округу чи сплати штрафів з депутата за невиконання службових обов’язків.

4.1.4.   вимагати подання заяви про складання депутатських повноважень за;

  -  три прогула сесії без поважної причини,

  - депутатське  голосування на сесії міської ради, яке суперечить попередньому голосуванню «Електронного віче» 

  - невиконання впродовж 20 днів положенья пункта 5.1.1. та 5.1.2. з дня офіційного звернення ініціативної групи мешканців до депутата про виконання відповідальності за порушення умов договору.

 

4.2.           Мешканці зобов’язані:

4.2.1. Прийняти відставку депутата, як закінчену дію цього договору, в разі відмови депутатом виконувати пункт 5.1. договору.

4.2.2. Підтримати волю депутата до дотримання принципів відкритості та прозорості, визнання необхідності участі громадськості в процесі прийняття рішень.

 

 

4.3.   Депутат має право:

4.3.1. Представлят інтереси громади округу в міській раді.

     4.3.2. Об’єднати громадський актив округу та сприяти, щоб громадянське суспільство контролювало діяльність депутата, органів державної влади та місцевого самоврядування і активно впливало на ухвалення рішень, що торкаються життя кожної людини.

 

 

   4.4.  Депутат зобов’язаний:

   4.4.1.  Оприлюднити номер мобільного телефону.

   4.4.2. На протязі трьох місяців відкрити сторінку «Електронного віче»

  4.4.3. Щомісяця вести прийом громадян.

   4.4.4. Раз на півріччя звітувати про свою діяльність

   4.4.5.  Здійснювати правову підтримку звернень громадян та контролювати їх виконання.

   4.4.6.  Сповіщати мешканців про створення державних програм по відшкодуванню коштів мешканцям будинку та сприяти   залученню державних програм по фінансуванню ремонтних та енергозберігаючих робіт.

   4.4.7.  Сформувати логістику звернень громадян для збільшення продуктивності їх виконання.

   4.4.8.  Бути особистим  представником мешканців округу в міській раді.

    4.4.9.  Відвідувати сесії міської ради.

 

 

                           5. Відповідальність сторін.

         5.1. Відповідальність депутата за невиконання зобов’язань:

5.1.1.  За не проведення прийому громадян протягом календарного місяця, пропуску одного дня сесії міської ради без поважних причин депутат  карається  шести годинним виконанням громадських робіт по благоустрою округу або придбанням для округу елементів благоустрою на суму 1000 грн.

5.1.2. За не проведення піврічного звіту про свою діяльність депутат карається  шести годинним виконанням громадських робіт по благоустрою округу або придбанням елементів благоустрою на суму 5000 грн.

5.1.3. За пропуск трьох днів  сесії міської ради без поважних причин чи проведенню голосування на сесії міської ради, яке суперечить голосуванню виборців «Електронне віче» (за день до голосування) карається поданням заяви про складання повноважень депутата, або придбанням для округу елементів благоустрою на суму 100000 грн.

    5.2. Відповідальність громади за невиконання зобвязань:

5.1.1. За небажання участі громади в взаємодії і партнерстві з депутатом , громада позбавляє себе свого права на участь в процесі прийняття рішень...

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законы,депутаты,новинки,громада,вибори,політика,громадянське суспільство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.