Скорочення дефіциту держбюджету - це щлях економічного занепаду

07 жовтня 2015, 18:01
Власник сторінки
Економіст
0
29

Частина 1


Економіка України переживає глибоку кризу. Падає виробництво, закриваються підприємства, населення зубожіє. Уряд намагається перекласти всю відповідальність на війну та втрату промисловості Донбасу. Проте, на нашу думку, головним винуватцем кризи є сам Уряд, а точніше його політика скорочення дефіциту бюджету, чи як-то кажуть, затягування пасків.

Скорочення дефіциту держбюджету досягається за рахунок збільшення податків, комунальних тарифів, заморожування зарплат та пенсій, скорочення пільг, закриття шкіл і лікарень, тощо. Проте, навіть для не фахівців очевидно, що зростання податків призводить до згортання бізнесу, закриття підприємств, скорочення виробництва. А в результаті - податкові надходження падають і бюджет стає ще більш дефіцитним. В свою чергу скорочення соціальних виплат призводить до зубожіння населення і падіння попиту на товари і послуги, що веде до скорочення виробництва та згортання бізнесу. Ось результат роботи Уряду в 1-му півріччі 2015р.: практично бездефіцитний бюджет приблизно 0,27% ВВП при падінні ВВП на 16,3%, промислового виробництва на 20,5%, реальної зарплати на 23,9% .Отже, своїми діями Уряд нищить економіку України.

В якості аргументу щодо необхідності скорочення дефіциту бюджету наводиться, що ,мовляв, дефіцит доведеться покривати грошовою емісією, що призведе до інфляції. Проте, навіть при практично бездефіцитному бюджеті, Нацбанк продовжує друкувати гривні. На 2015р. заплановано збільшення монетарної бази на 91 млрд.грн. Зростає й інфляція. В 1-му півріччі 2015р. споживчі ціни зросли на 39,3 %. Отже, бездефіцитний бюджет не рятує від інфляції.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.