Балотуйся! Якщо ти чоловік...

03 жовтня 2015, 12:05
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
0
219
Балотуйся! Якщо ти чоловік...
Деякі політтехнологи дискримінують чоловіків та людей старшого віку, пропонуючи роботу на виборах тільки молодим дівчатам.

Україна поволі виконує свої зобов’язання перед європейською спільнотою щодо протидії дискримінації в усіх її формах. Але політикам і суспільству до цього важко звикнути.


Принизливі для вразливих груп стереотипи такі масові, такі сильні й такі звичні, що, здається, вони у нас в крові. Поки життя не примусить виправляти допущені помилки.

Найбільш помітно стереотипи вкорінені в церковній та світській владі й «четвертій владі» ЗМІ. Церковна влада тут згадана не дарма, бо вона формує громадську думку не меншою мірою, ніж телебачення й іноді дозволяє собі благословляти найрадикальніші прояви патерналізму, які тягнуть Україну в феодальне минуле.

Сайт Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, наприклад, переповнений агітками проти одностатевих шлюбів. Зайве казати, що двері цієї консервативної установи, яка претендує бути представницею всіх релігій України, закриті для сучасних духовних рухів, зокрема ЛГБТ-християн.

Папа Римський вже не засуджує геїв. Королева Великої Британії як голова Англіканської Церкви вже підписала білль про одностатеві шлюби. Українське ж священноначаліє, наслідуючи поганий приклад московської патріархії, пасе задніх у глобальному процесі гуманізації релігій.

Рівність жінок і чоловіків – не таке контроверсійне питання, як права ЛГБТ-людей, але й тут є глибокі проблеми.

Центральна виборча комісія, що вже прославилася своїми вольностями у трактовці виборчого законодавства, перевершила себе у офіційному роз’ясненні, ніби недотримання встановленої законом гендерної квоти (не менше 30% жінок та чоловіків) не є підставою для відмови у реєстрації виборчих списків політичних партій.

Одіозне роз’яснення скасоване судом – але хто знає, чи дотримуватимуться партії чесно гендерної квоти або спускатимуть кандидаток у хвіст виборчих списків?

Ще дві історії про гендерні стереотипи.

Судячи з оголошень, розклеєних по Києву, виборчим штабам для роздачі листівок обов’язково потрібні дівчата до 30 років. Те, що такі оголошення про працевлаштування дискримінують чоловіків та людей старшого віку – політтехнологів не турбує.

А днями на телеканалі «Інтер» показали соціальну рекламу  місцевих виборів від Комітету виборців України та руху «Чесно». Рекламна кампанія така крута, що має окремий сайт. Ідея реклами в тому, щоб закликати людей до реалізації виборчих прав, активного (право обирати) та пасивного (право бути обраним).


Заклик до реалізації пасивного виборчого права у рекламі сформулювали дуже невдало: «балотуйся сам». Вийшло, ніби цей заклик адресований виключно чоловікам, бо «сам» – займенник чоловічого роду. Отак всього три букви перетворили шляхетний слоган, що рекламує громадянську активність, на пропаганду ганебного гендерного стереотипу про те, ніби політика є справою чоловічою, а не жіночою.

Той самий стереотип закладено в сюжеті постера рекламної кампанії: «сам» кандидат-чоловік зображений на першому плані; жінки стоять позаду – як виборці, а не кандидатки.


Якщо таких прикрих помилок припускаються досвідчені активісти громадських організацій з поважним іменем, чого ж чекати від чиновників?

На місцевих виборах дискримінують не тільки жінок та чоловіків. Низка громадських організацій підняли проблему дискримінації внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким взагалі не дозволяють проголосувати на місцевих виборах – тому, мабуть, що «вони не тутешні». Але ж вищі посадові особи держави неодноразово публічно прогнозували, що проблеми на сході України не будуть вирішені швидко. Якщо ВПО доведеться наступні роки жити в новому оточенні, чи не логічно було б почати соціальну інтеграцію цих людей у місцеві громади саме з надання їм права голосу? Хоча б для того, щоб кандидати були мотивовані висловити свою позицію щодо захисту прав ВПО. Бо дати прихисток сім’ям наших співвітчизників, які не стали мати справу з терористами і зберігли вірність Україні – це святий обов’язок всіх українських громад.

Деякі дискримінаційні стереотипи настільки вкорінилися в законодавстві, що заважають самому становленню громадянського суспільства, формуванню та оновленню його життєво необхідних інституцій. Закон нерідко захищає не права, а привілеї, і така несправедливість уповільнює соціальний розвиток у інтересах певних елітних кіл.

Декларуючи свободу об’єднань, законодавство ускладнює купою зайвих формальностей, а в деяких випадках і унеможливлює створення та діяльність громадських і релігійних організацій.

Під час стратегічного планування Коаліції з протидії дискримінації в Україні цього року ми визначилися, що треба вирішувати низку болючих питань, таких, як усунення дискримінації громадських організацій без юридичної особи у праві брати участь в громадських спілках та громадських радах, зменшення необхідної кількості засновників та скасування низки пострадянських бюрократичних перепон при утворенні релігійних громад, а також реформування інституту альтернативної служби з тим, щоб її могли нести невіруючі пацифісти та позаконфесійні віруючі, нині дискриміновані у порівнянні з віруючими, яким релігійні переконання не дозволяють нести військову службу і які належать до певного переліку привілейованих релігійних організацій, список яких затверджено Камбіном.

Звісно, боротися з дискримінацією непросто. Громадська думка, яка нині на боці патріархальних стереотипів, зміниться лише услід за зміною патріархального контенту політичних виступів, матеріалів ЗМІ, проповідей, підручників та інших книжок. Непросто і внести зміни у законодавство.

Але є прості речі, які легко зробити.

Кожна людина може спіймати себе на відтворенні завчених дискримінаційних стереотипів і порвати з ними.

Автори дискримінаційної реклами «балотуйся сам» можуть просто прибрати з неї займенник чоловічого роду і залишити гендерно нейтральне «балотуйся».

Сподіваємося, що ця дружня порада попрацювати над своїми помилками не залишиться без реагування.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: дискримінація,вибори,права людини,гендерна рівність,політтехнологи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.