МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ МАЄ ЗГАДАТИ КОНСТИТУЦІЮ

07 серпня 2015, 16:30
Власник сторінки
доктор юридических наук, народный депутат Украины 4 созыва
0
50
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ МАЄ ЗГАДАТИ КОНСТИТУЦІЮ

Напередодні виборів до місцевих рад Міністерство юстиції України зробило спробу "позбавити голосу" альтернативні провладним політичні партії.

Напередодні виборів до місцевих рад Міністерство юстиції України зробило спробу "позбавити голосу" політичні партії, альтернативні провладним. Так, у середині червня міністерство скасувало реєстрацію  друкованого видання партії "Соціалістична Україна". Всупереч вимогам законодавства шляхом перевищення власних повноважень Міністерство юстиції України позбавило редакцію газети партії, яка випускалась починаючи з 2006 р., права на друк та у середині червня 2015 р. анулювало свідоцтво про реєстрацію. 

Зокрема, чиновниками було порушено:
Ч. 2 ст. 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Ст.. 16 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», відповідно до якої свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу інформації визнається таким, що втратило чинність, лише у разі,  якщо засновник не розпочне випуск друкованого засобу масової інформації протягом одного року з дня одержання свідоцтва.

Ст. 41 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», якою передбачена лише дисциплінарна, цивільно-правова або адміністративна відповідальність за не надсилання контрольних примірників видання до Міністерства юстиції України. Саме порушення цієї статті Закону і використало Міністерство як причину скасування реєстрації видання, яке випускалось друком 9 років. Що є абсурдом.

Роз’яснення партією «Соціалістична Україна» неправомірності вчинених дій та вимога скасувати наказ Міністерства юстиції були проігноровані. Але партія продовжує захищати своє право на поширення інформації для своїх прихильників і звернулась з позовом до суду. Надії на справедливий суд небагато: судді в Україні є нині об’єктом люстраційних перевірок, які проводить те саме Міністерство юстиції України та використовує люстраційний процес останнім часом все більше як інструмент тиску на суди для прийняття «зручних» рішень. Факт перебігу люстраційного процесу в Україні  з порушенням законодавства визнала навіть Венеційська комісія.

Завуальована зміна одного правлячого режиму іншим олігархічним зумовила зростання соціальної напруги та протестних настроїв в українському суспільстві. Соціальні стандарти знижуються, зростає зубожіння населення, безробіття, а в той самий час розробляються антисоціальні норми Трудового кодексу, медичної та пенсійної реформ. Засоби масової інформації, що належать олігархам, замовчують ці проблеми. Альтернативні ЗМІ, зокрема видання лівих політичних сил змушують припинити інформування суспільства та закритись.

На фоні цих подій партія «Соціалістична Україна» звернулась до міжнародних партнерів, представників парламенту та інших державних органів влади з проханням висловити публічну підтримку лівій політичній силі України  у боротьбі за право на інформацію та доступ до засобів масової інформації , вжити необхідних заходів для припинення протиправних дій з боку чиновників!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: правонарушители,Міністерство юстиції,нова якість політики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.