В Україні розгортається тотальний контроль над власністю громадян

30 червня 2015, 13:54
Власник сторінки
0
98
В Україні розгортається тотальний контроль над власністю громадян

Оскільки на сьогодні відсутня довіра українців до вітчизняної економіки, насамперед до її фінансового сектору, влада намагається забрати у людей гроші штучними, адміністративними методами.

57085_1435660222.jpg

За оцінками економістів, на руках в українців – $ 100 млрд. Оскільки через кризу в банківському секторі, обвал гривні, підрив авторитету в кредиторів, населення абсолютно не довіряє вітчизняній економічній системі і ніколи добровільно не віддасть в її розпорядження свої кошти, влада не вигадала нічого кращого, ніж забрати у громадян своєї країни заощадження. Зухвало, по-грабіжницьки забрати.

На це зараз повністю сфокусована фінансово-економічна політика держави. Так, штучно підвищуються ціни на життєво необхідні товари й послуги, через що люди змушені витрачати накопичені заощадження, адже за відсутності індексації заробітних плат і пенсій їхніх доходів не вистачає. Через штучне стримування курсу валют, в яких населення зберігає заощадження, плюс штучний дефіцит гривні, люди змушені конвертувати заощадження за заниженим курсом, а купувати товари й послуги за цінами, які в два і більше разів перевищують курс продажу долара. Так вимиваються валютні накопичення. При цьому основним покупцем долара є держава – сьогодні це фактично єдиний гравець на Міжбанку.

Для того щоб змусити покласти гроші в банк, людям пропонують задекларувати власне майно. При цьому задекларованими вважаються лише покладені в банк гроші. У разі нерозміщення грошей на депозитах у банках влада хоче обкладати 30-% податком різницю між витраченими коштами (тобто, заощадженнями) і заробленими. Ціна товару, таким чином, збільшиться на третину.

Крім того, на встановлення тотального контролю над фінансами українців вказує і проект змін до Податкового кодексу України. Зокрема, в перехідних положеннях передбачається розкриття банківської таємниці щодо будь-якого громадянина України – органам прокуратури, СБУ, Національному антикорупційному бюро, державній фіскальній службі. Це вперше йдеться про розкриття банківської таємниці щодо фізичних осіб – раніше така вимога поширювалася виключно на юридичних осіб або підприємців. Все це дає важелі додаткових зловживань з боку фіскалів та правоохоронних органів, хоча їм і до цього не складало жодних проблем отримати відповідні дані в рамках кримінального провадження.

Світові тенденції, справді, зараз рухаються до розкриття банківської таємниці. Проте перед цим кожна країна ставить за мету налагодити довіру бізнесу до держави, вдосконалити законодавче забезпечення, впровадити ефективне адміністрування податків, вдосконалити грошово-кредитне регулювання. В Україні все це наразі відсутнє, тому додатковий податковий тиск може викликати абсолютно протилежний ефект, ніж очікується.

А от зміни до Податкового кодексу щодо обслуговування заможних фізичних осіб, несуть ризик тінізації фінансових потоків та виведення бізнес-активів із України. По-перше, є великий сумнів, що власник крупної компанії, з річним обігом в мільйони й мільярди гривень, від яких уже й так надійшли в державну казну чималі податки та збори, віддаватиме ще й частину власного заробітку. Фактично, йдеться про подвійне оподаткування – отже, додатковий податковий тягар. Цілком можливо, що бізнесмени підуть шляхом тінізації фінансових потоків, від чого надходження до державної казни лише зменшаться. Є й інший варіант – вони не захочуть гратися в абсолютно невигідні їм податкові ігри й виведуть активи в країни, де податковий клімат більш сприятливий.

На сьогодні в Україні великих платників податків – близько 1,5 тис. У Києві, до прикладу, в 2014 році лише 108 громадян зареєстрували доходи, що перевищують мільйон гривень, хоча в 2013 році їх було в 14 (!) разів більше.

Нагадаємо, відповідний законопроект вводить нове поняття «заможна» особа. Такою особою вважається: власник великого платника податків; власник 20 і більше відсотків статутного капіталу іноземної компанії з доходом від 10 мільйонів євро в рік або чий дохід за рік перевищує 50 мільйонів гривень. Тепер їх зобов’язують подавати річні декларації про майновий стан і доходи, а у випадку несвоєчасного подання декларації вони сплачуватимуть штраф у розмірі 10 % від суми нарахованого податку на доходи фізичних осіб.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.