Про злочини совєтської влади

30 квітня 2015, 12:32
Власник сторінки
0
47

За матеріалами "Меморіалу" ім. В. Стуса

Рік 1917, рік «Жовтневої революції», відіграв вагому роль у історії Совєтського Союзу. Із самого початку більшовики прагнули утримувати владу шляхом насильства. У грудні 1917 року створюють Всероссийскую Чрезвычайную Комиссию, яку очолює Фелікс Дзержинський – людина із досвідом конспіративної роботи. В Україні органи ВЧК, як і ВУЧК завжди очолювали не місцеві кадри, а направлені із столиці. Є документи, які свідчать, що товариш Ленін знав про злочини цих органів, навіть вимагав знайти «людей потверже».

Одними з наймасовіших злочинів чекістів стали розстріли 1919 року у Києві, не менше 12000 осіб. Чимало дій чекістів задокументовані. Вважають, що ВЧК розстріляло понад 50 000 тисяч осіб. У лютому 1922 року ВУЧК було реорганізовано у Державне політичне управління (рос. – ГПУ).

Надзвичайною, переломною подією стосовно характеру репресій стало вбивство Сергія Кірова. У той же день, 1 грудня 1934 року, ЦВК ухвалює постанову про спрощення ведення кримінальних справ. Розслідування має тривати до 10 днів, розглядатися справа повинна без участі адвоката та прокурора, оскарження вироку не задовольнялося. Смертні вироки – вищу міру покарання – слід виконувати протягом 24 годин. Документ втратив чинність лише у 1953 році.

У 1936 році НКВД очолює Микола Єжов. У першу чергу він знищив усіх колишніх опозиціонерів. Після його приходу до органу в 1937 було заарештовано 700-800 тисяч осіб. Навіть ГУЛАГ не міг вмістити усіх ув'язнених, тому табірна система реорганізовувалася.

Репресій зазнавала також інтелігенція. У 1935 році НКВД УСРР оголосило про викриття «контрреволюційної організації українських есерів-боротьбистів». Організація нібито ставила за мету вбивство керівників Радянської влади та комуністичної партії. За цією справою засуджені відомі літератори Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Євген Плужник та інші.

Створюють «ліміти на розстріл». «Ворогів народу» чекісти виявили так багато, що просять партійне керівництво збільшити ці «ліміти» на 6, 10, 30 тисяч. НКВД УРСР просили збільшити «ліміт» у 5 разів, хоча за документами він і так був найбільший.

«Доба єжовщини» тривала 2 роки. У 1940 році Микола Єжов розстріляний, як шпигун і лідер контрреволюційної організації в органах НКВД.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.