Реформа АПК — тривалий процес, що потребує зусиль усього суспільства

06 квітня 2015, 14:55
Власник сторінки
Міністр аграрної політики та продовольства України
0
304

“Хіба хтось казав тобі, що буде легко?” — реформи - процес тривалий, що потребує зусиль усього суспільства.

Хіба хтось казав тобі, що буде легко?” — реформи - процес тривалий, що потребує зусиль усього суспільства. Однак, якими б не були зусилля, результат буде тоді, коли всі учасники спрямовуватимуть їх у одному напрямку. Тому таке значення має координація дій Уряду, Верховної Ради, Президента, профільних міністерств, громадських ініціатив та бізнесу. Реформи провести — не поле перейти, але у нашому випадку це поле треба для початку засіяти.

Реформа агросектору відбувається на основі Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», Програми діяльності Уряду, Коаліційної угоди та Угоди про асоціацію з ЕС. Для того, аби ці документи та їхня реалізація не суперечили один одному, представники робочих груп та decision-makers усіх гілок працюють разом. Більше того, процес не йшов би далі декларацій, якби не навчилися співпрацювати.

Для того аби сконцентрувати зусилля у аграрному секторі, Мінагрополітики ініціювало розробку Єдиної комплексної Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки. Її якісна відмінність — до її розробки запрошуються всі зацікавлені учасники: експерти, представники громадськості та аграрного бізнесу. Ми створили онлайн форму на сайті Мінагрополітики, через яку можна завантажити свої пропозиції (форма активна до 15 квітня, пізніше розпочнеться серія круглих столів та публічних дискусій).

Стратегії потрібні для оформлення ключових цілей і окреслення сфер які потребують максимальних зусиль. Однак, у поточних умовах ми маємо одночасно йти шляхом quick-wins – крок за кроком ставити та виконувати невеликі завдання, отримуючи “швидкі перемоги”.

Наприклад, у рамках напряму реформ «Нова продовольча політика» прописано більше 30 завдань для Мінагрополітики. Завдання згруповані за двома напрямами - «Нова економічна політика» (щодо розробки системи контролю за ГМО) та «Політика міжнародної допомоги» (програми співробітництва з МВФ, Світовим банком, ЄБРР, ЄІБ тощо). Інший шлях систематизації — у робочих групах щодо розробки Стратегії. Всього створено 8 груп за 24 напрямками, які сконцентровані на конкретних питаннях, що в свою чергу передбачають рішення з боку виконавчих органів та голосування у Верховній Раді. Представники Мінагрополітики активно працюють у профільних комітетах Парламенту, та готові відстоювати свою позицію на засіданнях ВРУ, якщо дається можливість висловити думку.

Значна частина здобутків Міністерства у напрямку реформування галузі стосуються законодавчих ініціатив. Це кроки на шляху до дерегуляції галузі, протидії корупції та створення нормативної бази, що сприятиме розвитку бізнесу. За підтримки Міністерства скасовано, або буде скасовано одразу після введення в дію Законів, вже прийнятих Верховною Радою, 14 дозволів, шість ліцензій, більше 50 інших змін. Прогнозований економічний ефект - до 5 млрд гривень.

Підтримано Постанову КМУ №42 від 28.01.2015 «Деякі питання дерегуляції»:

  • Скасовано обов’язковість карантинного сертифікату на зернові та олійні культури;
  • Уп’ятеро зменшено термін видачі фітосанітарного сертифікату з 5 днів до 24 годин;
  • Удосконалено порядок реєстрації ЗЗР;
Постановою КМУ №1 від 14.01.2015 скасовано режим ліцензування операцій з імпорту ЗЗР у 2015 році;

Міністерство підтримало Закон 222-VIII від 02.03.2015, яким скасовано ліцензії на:

  • торгівлю пестицидами;
  • проведення фумігації;
  • торгівлю племінними ресурсами;
  • Підтримано Закон №247-VIII від 05.03.2015:
  • нотаріуси зможуть реєструвати права оренди с/г землі;
  • документи можна буде подавати в електронному вигляді;
  • надано можливість подавати одночасно документи на право власності та оренди землі;
Разом із тим, ряд життєво-необхідних законів та рішень ще мають бути прийнятими:

Закон 1580 (підписаний Президентом);

  • Мінімальний термін оренди – 7 років;
  • Орендний платіж тільки у грошовій формі;
  • Скорочено перелік умов договору оренди;
  • Заборона відчуження орендованих земель без згоди орендаря;
  • Добровільність проектної документації щодо сівозмін;
  • Ліквідація надмірного регулювання виробництва органічної продукції;
  • Скасування 14 дозвільних документів;

Законопроект 2279 – (очікується голосування);

Запровадження оренди земель тільки на конкурентних засадах;

Законопроект 1159 – (очікується голосування);

  • Передача місцевим громадам земель державної власності, крім тих, на яких розташовані об’єкти державної власності;
  • Загалом у парламенті очікують прийняття близько 10 законопроектів, яких гостро потребує галузь. Зокрема щодо перевірки безпечності та якості харчових продуктів та кормів, обмеження надмірного втручання держави у господарську діяльність аграрних товаровиробників, тощо
Прийняття деяких законодавчих актів затягується, деякі мають політичне підґрунтя, але очікуємо, що абсолютна більшість положень Програми діяльності Уряду та Коаліційної Угоди будуть реалізовані вже у 2015 року. У цьому питанні Мінагрополітики розраховує на підтримку Національної ради реформ, яка є платформою для спільної роботи усіх хто дійсно прагне змінити стару систему. Кожен день затягування реформ оплачується ціною життя українських військових, які відвойовують для нас дорогоцінний час. Або зараз, або ніколи.

І разом із стратегічними розробками, аграрний сектор щоденно забезпечує країну їжею та валютою (кожен третій долар української економіки зароблений аграріями). І поруч із великими планами реформування, ми маємо чітке завдання — засіяти наші поля. На сьогодні у рамках весняно-польових робіт засіяно 1,5 млн га. Тому поле реформ ми не просто “проходимо”, але і засіваємо, із таким розрахунком, щоб коли наша команда залишить Кабінет — буде неможливо скасувати те, що буде досягнуто.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Павленко,реформа,агрокомплекс,сільське господарство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.