Вільні економічні зони допоможуть реанімувати економіку країни

26 березня 2015, 16:22
Власник сторінки
0
16

В Україну не прийдуть інвестиції, якщо не забезпечити привабливі, привілейовані умови для інвесторів.

Тому «Публічний аудит» пропонує створення в нашій країні міксу вільної економічної зони та класичного офшору з різними, але максимально прозорими умовами для різних регіонів.

Економіка країни потребує створення зон, вільних від оподаткування – це її справді оздоровить. За аналізом «Публічного аудиту», доцільно ввести єдиний фіксований платіж на рік для іноземних інвесторів, а для вітчизняних підприємців – встановити податок на прибуток від 3,5 до 10%, залежно від його розміру. Завдяки цьому активізуються як райони ВЕЗ, так і їм суміжні, будуть створені додаткові робочі місця, і при цьому країна отримає доступ до капіталу та розподілу світових фінансових потоків без запуску друкованого станка.

У роботі вільних економічних зон спостерігалися певні проблеми на початку 2000-х років, але тоді це було пов’язано з невдалим вибором локацій із поганою інфраструктурою та непрозорими умовами роботи для інвесторів. Днями прем’єр-міністр озвучив тезу, що практика вільних економічних зон неефективна, оскільки в минулому вони були центрами корупційних дій. Але ж проблема була не в самих зонах, а в підходах чиновників – теперішні урядовці мають всі важелі, аби запобігти та не допустити будь-які корупційні зловживання. На сьогодні єдиним «негативним» ефектом від вільних економічних зон буде неможливість владних посадовців заробляти на «відкатах».

До речі, в середині лютого цього року перший заступник міністра Мінекономрозвитку і торгівлі Анатолій Максюта наголосив на необхідності повернення до практики вільних економічних зон. Їх ефективність засвідчує і приклад Сінгапура, який за 50 років незалежності з корумпованого азіатського міста з населенням у 4 млн став надсучасним світовим економічним центром. Тепер країна має один із найкращих в світі ВВП на душу населення – близько $ 60 тис. Як приклад, в Україні цей показник – $ 3 862 при середньосвітовому $ 11 200.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.