Зовнішній фінансовий контроль має діяти на випередження

26 березня 2015, 16:08
Власник сторінки
0
34

Рахункову палату треба зробити потужним органам парламентського контролю за публічними фінансами.

Проблема лише в тому, що реформа відомства передбачає проведення аудитів лише постфактум. Тобто, просто встановлюватиметься факт зловживання, а вірогідність повернення вкрадених коштів та притягнення до відповідальності винуватців дуже низька. Тому потрібно кардинально змінювати підхід, працюючи на випередження, і впроваджувати попередній, поточний, аудит найбільш ризикових операцій та підсумковий аудити. При чому «Публічний аудит» пропонує ввести їх саме на законодавчому рівні.

Закон лише декларує наміри, тоді як має впровадити справжню бюджетну дисципліну, «репресивні» функції негайного реагування аудиторів на будь-які корупційні дії чиновників у вигляді зупинки всіх незаконних фінансових процесів, впровадження відповідальності посадовців за невиконання або несвоєчасне виконання вимог Рахункової палати. А в ідеалі – потрібне створення власних підрозділів із розслідування фінансових злочинів.

Крім того, як радянський атавізм необхідно ліквідувати Держфінінспекцію, що на сьогодні фактично конкурує з Рахунковою палатою, дублюючи її функції. Такої структури, як ДФІ, немає ніде в Європі. До державного фінансового контролю підходять із позицій зовнішнього аудиту, функції якого виконує Рахункова палата, а також внутрішнього, який здійснюється в середині конкретного органу державної влади. До речі, стратегія розвитку державного фінансового контролю в Україні передбачає розформування до 2017 року Держфінінспекції, і від цієї позиції в жодному випадку не потрібно відмовлятися, хоча «зацікавлених» опонентів вистачає.  

Загалом у чинному законопроекті є ціла низка суттєвих протиріч, які, можливо, так і увійдуть у Закон, чим у майбутньому буде створено серйозні проблеми для належного фінансового контролю органів державної влади. Зокрема, проект закону не розглядає необхідність зміни системи державного фінансового контролю. Крім того, не розмежовується поняття зовнішнього фінансового контролю та аудиту: достеменно незрозуміло, чим займатиметься Рахункова палата, – суто перевірками чи саме аудитом, який передбачає системний аналіз діяльності держорганів, а також надання пропозицій для унеможливлення корупційних схем.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.