Кожен п’ятий - гіпертонік: економити чи допомогти?

23 лютого 2015, 18:47
Власник сторінки
народний депутат України
1
189
Засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я 19.02.2015

За даними медичної статистики, гіпертонією страждає кожен п'ятий мешканець України.

Гіпертонія – одне з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи. За даними МОЗ, в Україні діагностовано лише біля 60% випадків гіпертонічної хвороби, 40% таких пацієнтів звертаються до лікаря. Лише 14% з них отримують належне симптоматичне лікування (в країнах ЄС цей показник становить більше 30%), а 35% хворих застосовують лікарські засоби тільки періодично. Ускладненнями артеріальної гіпертензії є інфаркт міокарда та інсульт. Щороку близько 105 тис. нашого населення страждає від інсульту. З 9 млн хворих на гіпертонічну хворобу, що зареєстровані в Україні, в 2014 році були залучені до Пілотного проекту з державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих з гіпертонічною хворобою (ПП) 61,65%, з них постійно отримували препарати (більше 3-х місяців) 45%.

Формуючи бюджет на 2015 рік – ми повинні пам’ятати, що в тих умовах, у яких перебуває наша країна, пріоритетними напрямами є питання безпеки і забезпечення здоров’я населення.

Треба звернути увагу, що Міністерству охорони здоровя України (загальнодержавні витрати) заплановано зменшення бюджетних видатків на 375 814,3 тис. грн. В сучасних умовах – це є диверсією. При розгляді внесення змін до Державного бюджету України на 2015 рік на засіданні Комітету з питань охорони здоров'я я підняла питання про часткове фінансування вартості для лікування хворих на гіпертонію, відповідно до механізму референтного ціноутворення з реєстрами хворих на артеріальну гіпертонію. Якщо парламент проголосує за зазначений законопроект в першому читанні – подаватиму правки про розширення фінансування галузі матеріальної підтримки хворих на гіпертонію. Мою позицію Комітет підтримує, адже розуміє всю серйозність питання.

При лікуванні гіпертонії в Україні вважаю, що слід брати до уваги доповідь Об'єднаного Національного Комітету з попередження, розпізнавання, оцінки та лікування підвищеного артеріального тиску (США), одночасно з якою з'явилися нові Європейські рекомендації з лікування артеріальної гіпертонії. Це об'ємний документ, який повністю описує проблему.

Основними відмінними рисами Європейського документа є класифікація артеріального тиску із збереженими поняттями «високого нормального» тиску і триступеневою градацією тяжкості гіпертонії, оцінка загального ризику як основи для визначення порогів і активності лікування, визнання первинності зниження артеріального тиску, а не препарату, за допомогою якого це зниження досягається, акцент на комбіновану антигіпертензивну терапію. На жаль, питання готовності України до реформи лікування гіпертонії лишається відкритим. Ключовим лишається питання фінансування.

Пропонуватиму збільшити видатки  Міністерства охорони здоров’я України (загальнодержавні витрати), доповнивши новою бюджетною програмою за кодом програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету 2311350 «Субвенція з держаного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою»  у сумі 191,6 млн. грн. Це та сума, яка була передбачена у 2014 році (до внесення змін у березні 2014 року). Звичайно, ціни на ліки суттєво зросли і, на фоні загального зубожіння населення, стали недоступними для найменш захищених верств населення, для яких пілотний проект по гіпертонії був дійсно необхідним і шансом на отримання постійної адекватної терапії.

Вважаю, що виділення коштів для лікування гіпертонії є необхідністю, адже з моменту впровадження пілотного проекту захворюваність на інсульти знизилась на 18,1%, а кількість викликів швидкої медичної допомоги з приводу гіпертонічних криз зменшилась на 27,4%. Чи готова Україна до збільшення відсотку хворих на гіпертонію у відповідному розмірі й в так надскладний час?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: бюджет,медицина,гипертония
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.