Людмила Станіславенко: "Медицина не для ліжко-місця"

29 січня 2015, 11:07
Власник сторінки
0
49

Медицина не для ліжко-місця

У Вінниці перебував міністр охорони здоров‘я Олександр Квіташвілі . Споглядаючи за цією подією у ЗМІ, розмовляючи з лікарями, зробила кілька висновків. Дозволю собі їх висловити.

Він ще кілька місяців тому був грузинським громадянином, а рік тому і не підозрював, що йому доведеться реформувати галузь в Україні.

Кілька років тому Олександр Квіташвілі завершував реформу медичної галузі Грузії. Експерти по різному оцінюють грузинські реформи галузі. Але одне безперечно: медичні відомства Грузії і України були одними з найбільш корумпованих. Корупція від медичних чиновників спускалася до низу. Але після реформ медицини в Грузії корупція зникла. А в цей час в Україні відомством керувала Богатирьова. Оголосивши медичну реформу, вірніше її «пілот», вона для виду перетягувала ліжко-місця з місця на місце, там щось скорочували, там щось дописували…

Одним словом, замість реформ, медичні чиновники займалися латанням старої радянської системи.  А в міністерстві набивали кишені і валізи грішми. Доказ тому – оголошення у розшук Інтерполом Богатирьової.

Після Майдану тривав період невизначеності. І добре, що він не затягнувся на роки. І от міністр Квіташвілі у Вінниці розповів, коли ж на решті закінчиться «пілотний проект». За законом, до речі, він вже не діє з 1 січня 2015 року. Тобто, до цього часу галузь охорони здоров’я на Вінниччині і інших пілотних областях мала б стати реформованою. Тобто, послуги мали б надаватися якісно, вчасно. Цього ми поки не спостерігаємо.

2015 рік стане «майданчиком для проведення повномасштабної реформи медичної галузі» в Україні. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі у Вінниці. Перед тим, як змінювати систему, міністерство здійснить аудит лікарень та поліклінік, щоб «мати чіткі обрахунки вартості послуг та дані про медичні заклади». Міністр повідомив, що наразі в Україні працює 8 300 лікарень та поліклінік і 75% грошей з державного бюджету витрачається на їхнє утримання. На утримання цих ліжко-мість.

Гроші потрібно ефективно перерозподілити. Замість оплати старих ліжок у лікарнях їх потрібно використовувати на лікування пацієнтів. В подальшому кошти мають йти за пацієнтом в лікувальні заклади, а лікарі отримувати легальну та достойну оплату праці. Ця думка міністра є цілком зрозумілою.

Адже у основі «реформи медицини» від Азарова-Богатирьової і було фінансування саме цих старих ліжок. І було все одно, є на них пацієнт, чим він хворіє, які у нього потреби. Краще б не було там пацієнтів, думали тоді «реформатори», більше грошей можна було б привласнити.

Квіташвілі пропонує зовсім нову філософію реформ. Медицина має служити людям. Людей мають лікувати кваліфіковані, самодостатні, забезпечені всім необхідним лікарі. Лікування має фінансуватися з усіх джерел: можеш дозволити – лікуйся за гроші, не настільки багатий – оформляй медичний поліс, ледь зводиш кінці з кінцями – твоє лікування оплатить бюджет.

І на остаток, процитую міністра:

«Створення нової моделі управління та фінансування галузі допоможуть відкрити українську медицину – зробити її привабливою для інвесторів та пацієнтів, конкурентоспроможною та працездатною всередині. Від цього виграють всі: пацієнти отримають якісну медичну послугу, лікарі – достойну оплату праці, держава – здорову націю. Лише необхідно перейти від свідомості ліжко-місць до якісної достойно оплачуваної медичної послуги».

І це основна філософія реформи.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: медицина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.