Блог Максима Бондара: Скільки залишилось «жити» Митному союзу?

12 грудня 2014, 10:51
Власник сторінки
0
30

Cтаття є об'єктивною оцінкою нинішнього стану Митного союзу та містить у собі припущення автора щодо майбутнього даного економіко-політичного об'єднання.

На  цьому тижні сталася подія, яка назрівала вже давно, - Білорусь ввела контроль на товари які прибувають з території Російської Федерації. Тим самим офіційний Мінськ порушив принцип роботи Митного союзу, спричинивши кілометрові черги на кордоні обох держав та, м’яко кажучи, невдоволення Кремля.
На мою думку, це проста, але промовиста відповідь керівництва Білорусії на дії, які систематично проводить Россільгоспнагляд над  білоруськими товарами.
Справа в тому, що в останній час Россільгоспнагляд почав масово «знаходити» різні захворювання в продуктах харчування, які Білорусь імпортує в Росію та Казахстан, буквально «винаходити» проблеми з документами тощо. Дана ситуація нагадує мені період, коли Росія проводила таку політику (та й зараз проводить) по відношенню до України, після того, як Україна відмовилася вступати в Митний союз та обрала шлях побудови зони вільної торгівлі з ЄС.
Але Лукашенко, щоправда на словах, був і залишається вірним соратником Путіна. Дії говорять про інше. Стосунки вкрай погіршилася після того, як на Росію були накладені санкції на експорт та імпорт товарів з США, ЄС та багато інших провідних країн світу, чим, звичайно, не могла не скористатися Білорусь, перепродаючи Росії європейські товари під виглядом своїх (а ви хіба не знали, що Білорусь із давніх часів є головним виробником креветок?!) з відповідною націнкою.
Але, якщо серйозно, то Росія своєю політикою, навіть не враховуючи санкції проти неї, давно вибрала шлях, який рано чи пізно все рівно привів би її до того стану, в якому зараз знаходиться наш східний сусід.
Висновок можна зробиити наступний: Росія – головний організатор створення Митного союзу – просто хотіла зробити централізовану на Москві альтернативу ЄС, аби остаточно не втратити вплив на країни колишнього СРСР. Проте, беручи до уваги те, що Росія не змогла вивести свій проект на значимі позиції у світовій торгівлі, а, навпаки, розпочала порушувати договірні відносини з союзниками  та  спричинювати конфлікти між країнами – учасниками Митного союзу. Саме це може не дуже скоро, але неминуче призведе до розпаду вищевказаного союзу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.