Як зруйнувати енергосистему і стати міністром

02 грудня 2014, 10:55
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
312

Новим міністром енергетики та вугільної промисловості може стати Володимир Демчишин.

Водночас як для пересічних українців його прізвище нічого не скаже, так і для фахівців Демчишина варто вважати людиною новою для енергетики. У міністерство Володимир Демчишин перейде із Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

 

Власне, діяльність без п’яти хвилин міністра енергетики на посаді керівника НКРЕКП запам’яталася сумнівними рішеннями. Найбільш резонансним стали питання вугільної та електроенергетичної сфери.

 

Як всі чудово пам’ятають із серпня в Україні невблаганно насувався дефіцит вугілля. На поставки українського вугілля із територій підконтрольних т. зв. формуванням «ДНР» і «ЛНР» була накладена заборона. А на імпортне вугілля у державних теплоелектростанцій не було грошей.

 

На початку вересня першими зупинилися державні Зміївська і Трипільська ТЕС. Приватні ТЕС працювали на менших потужностях. Всі учасники ринку попереджали - питання дефіциту вугілля потрібно вирішувати терміново, інакше Україна не переживе зиму. І настануть дефіцит електроенергії та віялові відключення, які вже почалися із 1 грудня у Києві та частині регіонів України.

 

На той момент було запропоновано декілька варіантів вирішення проблеми: підвищення тарифу для підприємств теплоенергетики, щоб станції могли закупити більше дорогого імпортного вугілля. І це рішення повинна була ухвалити НКРЕКП, керівник якої був саме Володимир Демчишин.

 

Але на всі питання щодо цих проблем відповідь підконтрольної йому структури була лаконічною: «Ми вивчаємо питання». Зрештою, тариф так і не був переглянутий. Україна втратила дорогоцінний час. Більше того – перед тепловиками почали накопичувати борги. Споживачі не лише не платили старі борги, але й не розраховувалися за нові поставки електроенергії.

 

Також поступово закінчувалося вугілля, а ТЕС працювали на залишках. Україна як відомо почала закуповувати вугілля у ПАР та Росії. Але і тут нашу державу спіткали скандали – Росія частково призупинила поставки вугілля, а вугілля з Африки не поставляється через розслідування з боку Генпрокуратури.

 

Відповідно зненацька прийшло розуміння, що вугілля немає, а електроенергію доведеться імпортувати. Українські ТЕС буквально благали допомогти їм із поверненням боргів та закупівлям вугілля. Але НКРЕКУ, якою керував Демчишин, робила вигляд, що не бачить їх проблем. І водночас із чистою совістю видавала ліцензії на імпорт електроенергії незрозумілим компаніям із явними ознаками «прокладок»! І як пізніше «розкопали» журналісти, саме такою фірмою «Роги та копита» є компанія «Енергомережа», якій НКРЕКП видала ліцензію на постачання електроенергії.

 

Результат відомий – з 1 грудня в Україні почалися масові віялові відключення. Дефіцит електроенергії вже не можна приховувати. Споживачів відклюють в Києві, Одесі, Кіровограді, Закарпатті, Харкові. У деяких містах навіть зупинявся громадський транспорт.

 

Символічно, що саме цього дня стало відомо, що кандидатом на посаду міністра палива та енергетики стане… Володимир Демчишин. Людина, яка зробила все, щоб в Україні зростав дефіцит електроенергії та почалися віялові відключення.

 

Фактично Демчишину ми маємо завдячувати тому, що в України тепер немає виходу і єдиний порятунок – це імпорт електроенергії із Росії! Україна іще ніколи не імпортувала в значних обсягах електроенергію. Газ – із Росії, нафту – із Росії, ядерне паливо – з Росії, вугілля – також з Росії. А тепер ще й завдяки Демчишину й електроенергію будемо купувати у Росії.

 

Отакі досягнення можливого нового міністра. І на тлі таких «результатів» слід зазначити, що досвід роботи Демчишина в енергетиці становить лише 3 місяці. До НКРЕКП він працював інвестиційним банкіром. Також працював у компанії нинішньої голови НБУ Валерії Гонтарєвої, яка запам’яталася усі подальшою девальвацією гривні.

 

А свою нерішучість на перших порах в НКРЕКП Демчишин пояснював тим, що йому треба розібратися, як працює ринок. Напевно, «Блок Петра Порошенко», який його висунув на посаду міністра енергетики, вважає що Демчишин вже достатньо розібрався у питаннях енергетики.

 

Достатньо, щоб ми терміново збігали у крамниці і запаслися свічками, сірниками і теплими ковдрами.



Юрій Корольчук, член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.