5 передумов, які дозволять Україні підкорити світ

25 листопада 2014, 13:24
Власник сторінки
інвестиційний банкір, фахівець у галузі альтернативної енергетики
0
66
5 передумов, які дозволять Україні підкорити світ

Втративши ядерну зброю, Україна за 23 роки так і не придумала іншого способу, як заслужити повагу в світі. Тоді, як розвинені країни вже давно живуть за формулою: сильна економіка – сильна держава.

Втративши ядерну зброю, Україна за 23 роки так і не придумала іншого способу, як заслужити повагу в світі. Тільки, сидячи верхи на ядерній боєголовці, ми почуваємося в безпеці, тоді, як розвинені країни вже давно живуть за формулою: сильна економіка – сильна держава. Місце найпотужнішої зброї посіли інноваційні технології, і рано чи пізно нам все ж таки доведеться підлаштовуватись під цей процес. На щастя, Україна має чималий потенціал, розумне використання якого, цілком може допомогти нам підкорити світові ринки.

Сьогодні слово «інновації» є надзвичайно модним, особливо його полюбляють використовувати чиновники, прописуючи всілякі програми та концепції інноваційного розвитку України. Насправді все, що робилося урядами за останні роки,не має жодного стосунку до розвитку науково-технічного потенціалу країни. Але, навіть всупереч цьому, Україна має низку передумов, щоб піднятися з 49 місця у рейтингу найбільш інноваційних країн Global Innovation Index, на провідні позиції.

1.     Нульова точка відліку

Як це не дивно звучить, але, не маючи нічого, Україна має великі перспективи. Коли ми говоримо про швидкий розвиток інновацій,я завжди згадую приклад післявоєнної Німеччини, яка була повністю зруйнована. Відновлюючись, країна почала вкладати величезні гроші у створення найбільш сучасного виробництва, і, зрештою, навіть обійшла Францію, яка зазнала значно менших втрат у війні. Тож іноді, щоб рухатись швидше, не треба лікувати коня, треба його залишити і взяти нового. ЗаразУкраїна має шанс створити найновіші виробництва, найкращі технології, і за 5-10 років бути першою в провідних галузях.

2.     Ресурсна база

Розвиток інновацій передбачає або вкладення грошей у дослідження, або наявність в країні природних багатств.  Об’єктивно, Україна поки що здатна продукувати виключно сировинні товари. Тому треба зрозуміти, що у нас є такого унікального, чого немає в інших країнах, на чому ми можемо збудувати наш продукт. Зробивши ресурсний аудит,  ми маємо подивитись, хто зараз в світі працює з цими продуктами. Бо саме вони мають ноу-хау та зацікавлені найбільш ефективно виробляти цей продукт.

Наприклад, сьогодні у світі великих темпів набирає виробництво електрокарів. Для їх випуску потрібні батареї, побудовані на літієвих сплавах. Не кожна країна має літій в своєму потенціалі, в той час,як Україна – це найбагатша, з точки зору запасів літію, країна в Європі. Якщо ми правильно підійдемо до використання цього ресурсу, то інновації прийдуть до нас самі.

3.     Високий рівень ІТ-спеціалістів

Конкурентоспроможність національних економік тісно пов'язана з розвитком ІТ-сектора. І хоча ІТ-галузь в Україні знаходиться на доволі низькому рівні, рівень спеціалістів у ній надзвичайно високий.

Вже зараз ми знаходимось на першому місці за кількістю розробників у Східній та Центральній Європі. А згідно з дослідженням Exploring Ukraine IT Outsourcing Industry 2012,Україна посідає четверте місце в світі за кількістю сертифікованих ІТ-фахівців.

 

4.     Науковий потенціал

У спадок з радянських часів наша країна отримала високорозвинений науковий потенціал: Національну академію наук, сотні галузевих науково-дослідних інститутів та інших установ дослідного профілю. І навіть, незважаючи на значне зменшення державного фінансування та «відтік мізків», українська наука зберегла основну частину свого потенціалу і, при наявності коштів, здатна генерувати якісні інновації.

5.     Відкритість європейських ринків

Треба розуміти, що доступ до європейських ринків, який отримала Україна, це не подарунок долі. Щоб бути конкурентоспроможними, нам просто не залишається іншого вибору, ніж переходити до інноваційних технологій.

Я впевнений, що будь-яка країна має шанс стати лідером у виробництві чи впровадженні тієї чи іншої інновації. Але, щоб розвиватися, Україна не має концентруватися на сировинному підході, ми повинні створювати унікальні послуги, які можуть бути надані і сприйняті на інших ринках. Усе необхідне для цього у нас є. Головний фактор успіху – системність та безперервність кроків, спрямованих на розвиток інновацій.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Евтушенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.