Захоплююча соціологія Парламентських виборів в Україні - 2014

21 жовтня 2014, 13:23
Власник сторінки
Соціолог «SOCIS»
0
3217

Ще у вересні поточного року Центром соціальних та маркетингових досліджень “СОЦИС” в рамках періодичного моніторингового проекту “Україна і українці” проведено соціологічне дослідження...

Ще у вересні поточного року Центром соціальних та маркетингових досліджень “СОЦИС” в рамках періодичного моніторингового проекту “Україна і українці” проведено соціологічне дослідження електоральних уподобань населення України в контексті парламентських виборів, призначених 26 жовтня 2014 року.

Загалом було опитано 2800 респондентів у віці від 18 років і старше, вибірка репрезентативна загалом для України за показниками віку, статі, розміром населеного пункту та поділом на регіони.

За результатами дослідження 74,5% опитаних виявили намір прийняти участь у виборах до Верховної Ради України. Близько 10% на момент проведення опитування не визначились зі своїм наміром взяти участь у голосуванні, а 15% – не планують голосувати взагалі.

На питання «За яку політичну силу Ви проголосуєте на дострокових виборах до Верховної Ради України 26 жовтня цього року?» електоральні симпатії українців розподілилися наступним чином.

Також за результатами дослідження було розраховано електоральний рейтинг політичних партій, який імітує за основними показниками день виборів. За 100%, в такому випадку береться та доля респондентів, яка має намір прийняти участь у виборах (74,5%) та ті, хто визначився зі своїм вибором політичної сили (не беруться до уваги респонденти, котрі сказали під час опитування «Важко відповісти/ Ще не вирішив/ Відмова від відповіді».

Рейтингові показники розділились наступним чином:

Блок П.Порошенка отримує 26,8% від усіх опитаних та 45,7% від тих, хто визначився з вибором та прийме участь у голосуванні
Радикальна Партія О.Ляшка набирає 8,1% та 13,7% – відповідно
Громадянська позиція А.Гриценка – 4,8 (8,1%)
ВО «Батьківщина» (Ю.Тимошенко) – 4,7% (8,1%)
Народний Фронт (А.Яценюк) – 3,3% (5,6%).

З огляду на нижченаведені результати до наступного складу Верховної Ради України проходять п’ять політичних сил: Блок Петра Порошенка, Радикальна партія Олега Ляшка, Громадянська позиція, ВО «Батьківщина» та Народний Фронт.
(http://www.socis.kiev.ua/ua/press/rezultaty-sotsiolohichnoho-doslidzhennja-ukrajina-na-starti-vyborchoji-kampaniji-2014.html)

Значну роль в електоральних уподобаннях приналежності до тих, чи інших політичних структур чітко вловили кандидати-мажоритарники, не безпідставно розраховуючи, що певна політична сила додасть до їх особистого рівня популярності свій відсоток.
В даному контексті напередодні виборів розгорнулася сейозна боротьба між потенційними кандидатами за бренди політичних партій на даному етапі досить популярними серед постмайданного електорату.

Значний аванс в складних суспільно-політичних умовах отримали партії радикального спрямування, що декларують безкомпромісну боротьбу з сепаратизмом та російською агресією на Донбасі. В їх числі - Радикальна партія Олега Ляшка, Правий сектор, УНА-УНСО тощо.

Проте, не залишились осторонь давно вподобана населенням ВО “Батьківщина” та новостворені політичні формування провладного дуету Блок Петра Порошенка та Народний Фронт (незважаючи на назви провідними політиками-паротягами цих партій є відомі українські політики, тривалий час присутні в опозиції та активно присутні в інформаційному просторі - А. Яценюк, О. Турчинов, Ю. Луценко, В. Кличко, А. Аваков)

Якщо взяти 144 одномандатний мажоритарний виборчий округ (м. Полтава) то в ретороспективі уподобань на прикладі кандидатів-мажоритарників чітко прослідковується прихильність до тих чи інших політичних структур.

Так, провідну скрипку грає - С. Каплін від партії УДАР, яка при цьому входить до пропрезидентського блоку (26,3). Йому прискореними темпами у спину дихає, так звана “темна конячка”, до недавна абсолютно в Полтаві невідомий підприємець В. Науменко від Радикальної партії О. Ляшка (21,8%). Замикає цю трійку “майок лідера” “Батьківщинівець” А. Клименко (11,4%)

Аналіз цих цифр свідчить, що, не зважаючи на підтримку президентської політики, все-таки населення вимагає більш радикальних дій, які декларує як Радикальна партія Ляшка, так і її кандидат В. Науменко, що, поруч з активною роботою на окрузі протягом останніх семи років також однозначно додало йому значний відсоток голосів.

Сталу електоральну нішу продовжує займати “Батьківщина”, хоча через стратегічні прорахунки власне лідерки партії Ю. Тимошенко та її піар-технологів, а також втеча провідних колишніх “сердечно-білих” політиків призвела до обвального падіння рейтингу данної політичної сили.

У будь-якому випадку вказані опитування не завжди чітко демонструють розподіл інтересів виборців і тому хто переміг або піймав облизня покаже 26 жовтня 2014 року.

Детальніше тут >>

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.