Як не душити бізнес? 1000 порад чиновникам

17 серпня 2014, 15:41
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
0
183
Як не душити бізнес? 1000 порад чиновникам
Мінекономрозвитку запрошує до діалогу (на фото: керівник групи радників Д. Пасько).

Кабінет міністрів презентував свою стратегію дерегуляції економіки. Влада запрошує бізнес до діалогу на сайті EasyBusiness.in.ua


Група радників Міністра економічного розвитку і торгівлі України Павла Шеремети визначила «больові точки» для бізнесу. Кажуть, влада не хоче давити на підприємців і буде полегшувати їм життя. Такий підхід ініціювали Президент Петро Порошенко та Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Дерегуляція – це процес поліпшення бізнес-клімату, зняття зайвих бар’єрів, які влада створила для бізнесу.

1000 дерегуляційних ініціатив, підготовлені радниками МЕРТ, стосуються скасування ліцензій, дозволів, регламентів, сертифікатів, приписів, скорочення частоти перевірок, і, навіть, ліквідації цілих підрозділів та державних регулюючих органів.

Такі ініціативи базуються на рекомендаціях Координаційного центру реформ, Фонду ефективного управління, Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації, Європейської Бізнес Асоціації, результатах інтерв’ю з представниками більш ніж 100 організацій, індустрій, асоціацій, експертами. 

Презентація брифінгу П. Шеремети (МЕРТ) і Д. Шимківа (АП) про стратегію дерегуляції економіки розміщена на платформі EasyBusiness.


Очікується, що загальний економічний ефект від імплементації стратегії складе близько 170 млрд. грн. до 2020 року. Впровадження 14-ти першочергових ініціатив призведе до ліквідації корупційних потоків на 8-9 млрд. грн. на рік. Кількість контролюючих органів зменшиться з 79 до 32.

– Через платформу EasyBusiness ми хочемо спілкуватися безпосередньо з українським бізнесом,– каже Даніїл Пасько, керівник групи радників МЕРТ,– Тут кожен користувач може повідомити свою рекомендацію, проблему, з якою він зустрівся. Кожен користувач може відслідкувати, на якому етапі знаходиться реалізація дерегуляційної ініціативи, яка впливає на його конкретний бізнес. Завдяки цій платформі команда отримає зворотній зв’язок, що треба робити далі.

Міністр МЕРТ Павло Шеремета каже, що найважчою частиною буде запровадження дерегуляційних ініціатив: «Ми чітко знаємо, що треба робити. Тепер починається справжня битва за спрощення ведення бізнесу».

Заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків сказав, що команда радників МЕРТ вивчала і можливий рівень спротиву дерегуляції економіки. Він запевнив, що у Президента є політична воля запровадити реформи, але потрібен і такий парламент, який проголосував би за дерегуляційні акти.

Газета «Правдошукач» також веде битву за дерегуляцію ринку повірки лічильників. Кияни вже відчули на собі особливості цієї «добровільно-примусової» процедури. Ми провели громадську експертизу регуляторної політики Мінекономрозвитку, оприлюднили результати експертизи на прес-конференції. Офіційно повідомлялося про розгляд наших пропозицій, анонсовано зміну правил уповноваження й атестації у державній метрологічній системі. 


На брифінгу 13 серпня я поцікавився у міністра МЕРТ та його радників, чи передбачає їх концепція реформ дерегуляцію ринку метрологічних послуг, зокрема уповноваження приватних повірочних лабораторій на повірку лічильників, адже зараз 89% ринку належить державі.

Д. Пасько відповів, що, наскільки він пам’ятає, така ініціатива є, але показник економічного ефекту в неї не найвищий. Порадив шукати її на сайті EasyBusiness (я довго шукав, конкретно цієї ініціативи не знайшов, але знайшов дещо схоже: «Затвердити Стратегію розвитку системи технічного регулювання України на період до 2018 року»). Також пан Пасько додав, що окремо в деталі кожної дерегуляційної ініціативи на сьогодні поглиблюватися не хотілося б, оскільки по кожній дерегуляційній ініціативі існує певний план, будуть проводитися круглі столи, буде обговорення нормативно-правових документів, які вже розроблені або перебувають у розробці.

Більш конкретну відповідь на моє питання дав міністр Павло Шеремета. За його словами, йдеться про складну і корупційну галузь:

– Я виступав на конференції керівників інститутів стандартизації та метрології. Моє послання до них було дуже простим: якщо вони чують будь-які пропозиції про будь-які корупційні схеми – я хочу тут сьогодні дуже чітко сказати: вони точно не йдуть з мого кабінету в міністерстві. Тоді, коли вони таке чують – я це їм сказав – негайно в прокуратуру! Якщо я почую десь про щось подібне, я зроблю те саме. Я думаю, ще це ясно, це правильно, це справедливо. А ви тримайте нас в курсі також. І прокуратуру.

Ще одне гостре питання міністрові поставив директор фабрики «Комбі» Володимир Триліський. Він спитав: скількох керівників у міністерстві за останні кілька місяців було звільнено чи покарано в дисциплінарному порядку?

У відповідь Павло Шеремета зазначив, що було звільнено два заступники міністрів, чотири-п’ять керівників департаментів. «Якщо казати про департамент технічного регулювання, то ми повністю його перелопатили» – зазначив міністр,– «Зараз ми запропонували Кабінету міністрів нове положення про Міністерство економічного розвитку, яке дасть нагоду і можливість зробити повну реорганізацію міністерства... Необхідно впроваджувати реформи не на рівні радників, а на рівні керівників департаментів. Треба суттєво зменшити штат міністерства із збереженням фонду заробітної плати і залучати професіоналів з урахуванням чинника патріотизму для впровадження тих речей, про які говорилося сьогодні».

Мене особливо зацікавила історія, яку розповів у двох словах на брифінгу Володимир Триліський: корупційними податковими пільгами для імпортерів продукції транснаціональних корпорацій (в тому числі, російського виробництва) нищиться вітчизняне виробництво дитячих підгузок. Схоже, що в цій історії особливу роль зіграв перший заступник міністра МЕРТ Анатолій Максюта, який надав вельми суперечливий «Аналіз регуляторного впливу» відповідного проекту постанови Кабміну. Деталі розповім трохи згодом у окремій статті.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: корупція,дерегуляція,регулювання,Укрметртестстандарт,Мінекономіки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.