Кому потрібен «Полтавський вісник» у тому стані, в якому він є зараз?

03 червня 2014, 22:23
Власник сторінки
журналист, борец с лохотронами.
0
342

Багато розмов велося і ведеться зараз про державні та комунальні засоби масової інформації. Багато уваги в цих розмовах приділяється подальшому утриманню таких ЗМІ.



Багато розмов велося і ведеться зараз про державні та комунальні засоби масової інформації. Багато уваги в цих розмовах приділяється подальшому утриманню таких ЗМІ. А саме: хто їх має утримувати, на скільки подібні ЗМІ є самоокупними та чи потрібно, взагалі, утримувати їх за рахунок місцевих бюджетів, якщо вони є збитковими, або дотаційними.


Замислитися над цією проблемою мене змусила газета «Полтавський вісник», засновником якої є Полтавська міська рада.

Я придбав три травневих номери цієї газети: №19(1295) від 8 травня 2014 року, №20(1296) від 16 травня 2014 року, №21(1297) від 23 травня 2014 року. У кожному з цих номерів я помітив незрозумілу послідовність публікацій на політичну тематику. Що здалося мені прихованою політичною рекламою, за яку «Полтавський вісник» мав би отримати певні немалі кошти. Тим більше, що мова йде про одного з кандидатів у Президенти України і ці публікації розміщені в період передвиборчої кампанії.

Розглянемо по черзі кожен номер газети.

№19(1295) від 8 травня 2014 року


Сторінки 6-7: Вся площа сторінки 6 зайнята інформацією про кандидата у Президенти України Сергія Тігіпка. Вся площа сторінки 7 – про Анатолія Гриценка.

Жодних зауважень до матеріалу про Гриценка у мене не виникло через те, що площа всього матеріалу означена написом: «Передвиборна агітація». А от щодо інформації з паном Тігіпком, яка знаходиться на 6 сторінці питання є.

На 6 сторінці розміщено два матеріали про Сергія Тігіпка. Перший із заголовком: «Сергій Тігіпко: Людей потрібно об’єднувати справами». Другий – «Сергій Тігіпко: «Економіка об’єднає країну». Якщо до першої статті питань немає, бо вона позначена позначкою «Передвиборна агітація», то до другої таке питання вже виникає через відсутність такої позначки.

Гортаємо цей же номер газети далі і потрапляємо на 20 сторінку. І знову… той же Тігіпко. Стаття «Як зробити так, щоб одеська трагедія не повторилася». І знову вона не позначена написом «Передвиборна агітація».

Відразу виникає декілька запитань: На якій основі редакція «ПВ» розміщувала публікації під заголовками: «Сергій Тігіпко: «Економіка об’єднає країну» та «Як зробити так, щоб одеська трагедія не повторилася»? Чи отримувала редакція за цю статті гроші від замовника за розміщення цього матеріалу, який на вигляд підпадає під 100-відсоткову передвиборчу агітацію»?

№20(1296) від 16 травня 2014 року


Сторінка 3: Матеріал про перебування народного депутата України Віктора Пинзеника у Полтаві під заголовком «Віктор Пинзеник: Дуже важливо надати людям право приймати рішення». Матеріал не має позначки «Передвиборна агітація», хоча в ньому згадується ім'я тодішнього кандидата у Президенти України Петра Порошенка.

Сторінка 4: Знову ми бачимо матеріал на всю шпальту газети «Сергія Тігіпко: Нам сьогодні потрібен мир». І знову немає позначки «Передвиборна агітація». Правда, редакція «вміло» презентує Тігіпка не як кандидата у Президенти, а як народного депутата України. Що є маніпуляцією!

Сторінка 5: Матеріал про Петра Порошенка витриманий повністю з буквою Закону «Петро Порошенко: Нам необхідно об'єднатися, бо тільки так Україна зможе перемогти!». Матеріал позначено як «Передвиборна агітація».

Сторінка 16: Знову стаття про Сергія Тігіпка і знову матеріал не позначено позначкою «Передвиборна агітація» - «Сергій Тігіпко: Домовлятися ніколи не пізно!».

№21(1297) від 23 травня 2014 року


Сторінка 6: Матеріал «Тігіпко допоміг Сходу висловитися» позначений «Передвиборна агітація», а матеріал «Валерій Коновалюк: Об'єднати Україну зможе національна ідея» - не позначений.

Сторінка 7: Матеріали «Ольга Богомолець: Зараз я тимчасово «лікую» країну. З вашою допомогою, з вашою громадянською позицією у нас це вийде» і «Громадські організації Полтавщини зробили заяву» позначено позначкою «Передвиборна агітація».

Сторінка 20: Матеріал «Ляшко або олігархи?», який має відверто агітаційний характер за тодішнього кандидата у Президенти Олега Ляшка чомусь теж не помічено позначкою «Передвиборна агітація».

Попередній підсумок


Виникає ряд запитань до редакції «Полтавського вісника», яку зараз очолює Лариса Семеняга:

1. На якій основі (платній/безоплатній) публікувалися всі вищеперераховані матеріали, які не позначені позначкою «Передвиборна агітація»?
2. Чи отримувала редакція за ці публікації у безготівковій формі та із виборчих фондів кандидатів(як пише Закон)безпосередньо на рахунки редакції? Якщо «так», то скільки надійшло коштів на рахунки саме за ці публікації?
3. Якщо редакція не отримувала коштів за розміщення цих публікацій на свої рахунки, то скільки б могла отримати коштів, якби виставила рахунки замовникам, як за передвиборну агітацію?

Обурює ще й той факт, що за всім цим мав би спостерігати і підказувати Ларисі Семенязі радник міського голови Полтави, член редакційної колегії «Полтавського вісника» Юрій Ісаєв. На разі, ми не маємо інформації про наявність чи відсутність його активності в цьому напрямку.

Проаналізувавши зміст всього трьох номерів газети та ще не отримавши відповідей на ці запитання, приходиш до висновку, що «Полтавський вісник» потребує ретельного контролю з боку засновника (тобто, міської ради), контролюючих органів, представників місцевої громадськості. Адже, від такого контролю залежить, в першу чергу, те скільки і як використовуються кошти на утримання газети «Полтавський вісник». Засновником якої є, фактично, вся територіальна громада Полтави.

Сподіваюся також, що міський голова Полтави Олександр Мамай, проаналізувавши мій допис, особисто ініціює ретельну перевірку по фактам, викладеним в цьому дописі. Та оприлюднить результати цієї перевірки.

P.S. Проблему цих публікацій розглянуто мною виключно з фінансової сторони. І зовсім не розглянуто через межування вимог Закону України «Про вибори Президента України». А там тоді може виникнути ряд додаткових запитань з боку органів прокуратури та Держфінінспекції.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Полтава,газета,змі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.