Як київські суди кримські справи розглядають

23 травня 2014, 16:37
Власник сторінки
юрист
0
413
Як київські суди кримські справи розглядають

У зв'язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (далі - Закон), який набрав чинності

Такі зміни викликали чимало запитань у представників судових органів, а також у юридичних та фізичних осіб, справи яких раніше розглядались на окупованій території.

Спробу роз‘яснити ситуацію здійснив Вищий господарський суд України, шляхом видання інформаційного листа від 15.05.2014 № 01-06/615/14.

В листі роз‘яснюється наступне.

1. Розподіл нових «кримських справ» здійснюється наступним чином:

·         Справи підсудні господарському суду АРК -  розглядатимуться господарським судом Київської області

·         Справи господарського суду міста Севастополя - господарським судом міста Києва

·         Справи Севастопольського апеляційного господарського суду - Київським апеляційним господарським судом

2. Справи, які вже розглядаються в судах на території Криму та розгляд яких не закінчено, передаються відповідним судам Києва та області, протягом 10 робочих днів з дня набрання чинності Законом або з дня встановлення такої підсудності.

Відповідні приписи підлягають застосуванню щодо справ усіх категорій (включаючи справи про банкрутство) і на будь-якій стадії розгляду справ, зокрема для заявлення клопотання про прийняття додаткових рішень, їх роз‘яснення та виправлення (ст. 88, 89 ГПК України).

Всі процесуальні дії, пов’язані з виконанням судових рішень, винесених на окупованій території та їх переглядом в апеляційному порядку здійснюються також судами Києва та Київської області.

ВГСУ також зазначив, що передача справи з господарського суду, розташованого на окупованій території не завжди буде можлива. В такому випадку здійснення необхідних процесуальних дій буде виконуватись господарськими судами Києва та області з врахуванням наявного обсягу документів.

У випадках скасування в апеляційному та касаційному порядку рішень та ухвал господарських судів АРК, та направлення справи на новий розгляд, такий новий розгляд здійснюватиметься відповідними судами Києва та Київської області.

Наприклад, на виконання вищезазначених приписів, 19 травня 2014 року Київський окружний адміністративний суд виніс ухвалу про прийняття до провадження адміністративної справи №810/2955/14, у розгляді якої раніше було відмовлено судами АРК першої та апеляційної інстанції.

Суди Київського регіону приймають до провадження і нові «кримські справи». Розглядаються як господарські спори (наприклад, справа № 911/1796/14 про стягнення боргу), так і справи політичного характеру.

Серед політичних хотілося б виділити справу № 826/4716/14 про заборону діяльності політичної партії «Руська Єдність». Розглядаючи цю справу, Окружний адміністративний суд м. Києва визнав дії партії та її керівника Аксьонова С.В. такими, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності України, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі. В результаті постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 30 квітня 2014 року діяльність вищезазначеної партії була заборонена. Мотивувальна частина даної постанови приємно дивує та свідчить про те, що у суддів нашої держави є етнічна гідність та національна свідомість.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: суд,правосудие,Крим
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.