Як довірені особи кандидатів в президенти з виборцями спілкувались.

19 травня 2014, 15:53
Власник сторінки
0
374

11 травня польську столицю відвідали представники чотирьох кандидатів на пост Президента України. Я б хотів розповісти про цю подію, використовуючи біхевіоральний підхід.

11 травня польську столицю відвідали представники чотирьох кандидатів на пост Президента України. Підозрюю, що новина про це уже розійшлася по провідних ЗМІ. Але я б хотів розповісти про цю подію, використовуючи біхевіоральний підхід. Якщо коротко, то прихильники такого підходу звертають особливу увагу на поведінковий аспект політичних акторів. Петра Порошенка представляла Оксана Юринець, Дмитра Яроша — Артем Луцак, Олега Тягнибока — Олег Панькевич, а Ольга Богомолець була присутня на Skype зв’язку. Вся подія відбувалася у три етапи. Перший етап – це прес-конференція, на якій були присутні засоби масової інформації. Журналісти мали змогу поспілкуватися й отримати відповіді на актуальні питання, які турбують європейців. Другий етап — це роз’яснення процедури голосування українцям, які проживають за кордоном. Власне, цей етап за планом мав відбутися без втручання представників кандидатів, але ситуація дещо змінилася. І третій етап — безпосереднє спілкування з виборцями.

Дозволю собі перефразувати відоме прислів’я, додавши йому політичного відтінку: «Скажи мені, хто твоя довірена особа, і я скажу, який ти кандидат». 
Перший етап, а це прес-конференція, розпочався пікетом польських правих на знак протесту проти приїзду представників від ВО «Свобода» та Правого Сектору. Лідери польських націоналістів мали нестримне бажання поспілкуватися з представниками цих політичних сил. Завдяки поліції вдалося уникнути сутичок та провокацій. Розпочалася конференція. Організатори вже вітають журналістів, але виявляється, що відсутній Олег Панькевич. Куди ж дівся представник українських правих? Під’їхавши до будівлі, де мала відбутися конференція, народний депутат пояснив організаторам, що йому немає про що говорити з польськими медіа, розвернувся і поїхав. Виникає підозра, чи заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" раптом не злякався агресивно налаштованих польських молодиків? А може, виникло нестримне бажання відмовитися від відвертих та незручних запитань? На жаль, ми можемо лишень здогадуватися, що ж призвело до такої поведінки довіреної особи Олега Тягнибока. 

Другий етап, як уже було написано, мав відбутися без втручання представників кандидатів. Представник українського посольства розповідав про спосіб та процедуру голосування українців, які проживають у Варшаві. Але наші плани дещо змінилися. Під час спілкування консула з українцями мікрофон отримує уже відомий нам Олег Панькевич. Висловивши хвилю обурення дещо новими правилами голосування, народний депутат розпочинає критикувати МЗС в лиці представника українського посольства. Мовляв, чому це МЗС не ініціювало поправки до українського виборчого законодавства з метою спрощення процедури голосування. Модератор, зрозумівши, що відбувається спроба змінити тему зустрічі, намагається припинити «шоу одного актора». Але наш політик, не розгубившись, використовуючи маніпулятивний прийом, продовжує свій монолог. Який прийом був використаний? Зважаючи на те, що українці почали звинувачувати посла в усіх гріхах нашої законодавчої гілки влади, народний обранець здогадується запитати громаду, чи дозволяє вона йому продовжити свій виступ. Підігріта громада, зауважу, що подекуди лунала ненормативна лексика, звісно схвалила таку пропозицію. Монолог продовжився. Довівши до завершення свою промову, депутат покидає приміщення. І все здавалося б нічого, але чи не спадало на думку громаді, що основне завдання народного депутата займатися законотворчою діяльністю, яка включає в себе також внесення поправок до виборчого законодавства?
 
Розпочинається третя, ключова частина програми. Особливо важлива для українців за кордоном. Ну ось ми всі зараз отримаємо відповіді на наші запитання і залатаємо свої знання про виборчі програми. Але знову нас очікує сюрприз. В залі присутній лишень один представник — Артем Луцак. Що ж сталося з трьома іншими? Представник «Свободи», який обіцяв, що буде присутнім на прес-конференції та зустрічі з виборцями, не прийшов ні туди, ні туди. Проте спромігся покритикувати українське МЗС. Спроби організаторів додзвонитися і з’ясувати причини відсутності під час спілкування з виборцями не увінчалися успіхом. Представник Петра Порошенка відразу після конференції вирушила на зустріч з українцями в Німеччині, заявивши, що її там чекають. На запитання: «А як же 30 тис. виборців у Варшаві?» пан Тарас Вервега (від Петра Порошенка було троє представників) відповів, що ми мусимо їхати. Варто уточнити, що зустріч з виборцями розпочалася трішки пізніше. Тому Ольга Богомолець, яка раніше виявила бажання поспілкуватися з виборцями, не могла фізично це зробити, оскільки була присутня вже на іншій зустрічі.
 
З такої поведінки представників кандидатів на пост Президента України можемо зробити кілька висновків. Майже усі запрошені кандидати приїхали у Варшаву лишень для спілкування з журналістами та просування власної політичної позиції у польських медіа. Майже усім запрошеним кандидатам байдужа думка українців, що проживають за кордоном. Реальна робота з виборцями посувається на другий план, коли постає можливість з’явитися на екранах наших телевізорів. Деякі кандидати, створивши для себе певний імідж, не зовсім розуміють, що їх діяльність оцінюють не за словами, а за діями. І на завершення запитання до усіх кандидатів на пост гаранта Конституції України. Коли ви нарешті зрозумієте, що виборці – це не сіра маса, яка нічого не знає, нічого не бачить, нічого не аналізує і не робить власних висновків? 
Далі відео з пікету польськими правими української конференції у Варшаві. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Польша,ВО Свобода,Порошенко,Варшава,Дмитрий Ярош
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.