СБУ зацікавилася проблемою, що виникла на Київській ГЕС

20 вересня 2017, 12:35
Власник сторінки
менеджер
0
134
СБУ  зацікавилася проблемою, що виникла на Київській ГЕС

Служба безпеки України запобігла пошкодженню греблі Київської гідроелектростанції через несанкціоноване будівництво.

Будь-яка дитина знає, що кожен представник бобрових є чудовим будівельником! Ці представники світу тварин зводять настільки дивовижні і досконалі греблі з повалених дерев, що таким конструкціям може позаздрити бувалий інженер і талановитий гідротехнік!

Бобри не тільки ретельно планують зведення греблі, а й уважно стежать за цією спорудою. Якщо виникають будь-які пошкодження, тварини негайно приступають до ремонту свого будинку, оскільки від цього залежить безпека всього сімейства.

І дуже прикро, що тварина мислить та опікується безпекою свого роду більше ніж людина (хоча людина також відноситься до царства звірів). Приклад цьому - несанкціоноване будівництво в межах контрольваної зони греблі Київської гідроелектростанції.

Як повідомив директор філії "Каскад Київських ГЕС і ГАЕС" ПАТ "Укргідроенерго" Ярослав Касьянюк в коментарі Укрінформу, - "Служба безпеки України запобігла пошкодженню греблі Київської гідроелектростанції через несанкціоноване будівництво. Зусиллями Головного слідчого управління та Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ вжито заходів щодо накладення арешту на земельні ділянки, які виділено в натурі із земель ПрАТ "Укргідроенерго" із гідротехнічними спорудами в межах контрольованої зони".

Зокрема, йдеться про 2,5 га землі, відчуженої у ПАТ "Укргідроенерго" і стосовно яких Шевченківський райсуд Києва наклав арешт 9 червня 2017 року.

За даними СБУ, упродовж 2011-2012 років службові особи Держгеокадастру прийняли кілька рішень щодо відчуження 2,5 га земель з особливим статусом у Вишгороді. Так, 25 громадян отримали по 0,1 га землі на лівобережній греблі у безпосередній близькості до Київської ГЕС. Цільове призначення передбачало, зокрема, будівництво і обслуговування житлових будинків.

Проте, як наголосив Касьянюк, згідно з чинним законодавством, будь-які будівельні роботи ближче ніж за 50 метрів до берега забороняються, оскільки таке будівництво може загрожувати цілісності гідроспоруди, призвести до її пошкодження та надзвичайних ситуацій у подальшому.

При спорудженні Київського водосховища вирішувались проблеми забезпечення Києва питною водою, електрикою та регулювання рівня води в Дніпрі під час весняної повені. Це дало змогу районам Києва не підпадати під затоплення. Інше використання гідроспоруд неможливе.

Крім того, ГЕС є одним зі стратегічних об'єктів критичної інфраструктури (Київська ГЕС є першою ступінню каскаду ГЕС на р. Дніпро. Станція введена в експлуатацію в 1964-68 рр.). За визначенням Євросоюзу, пошкодження або руйнування їх унаслідок стихійних явищ, тероризму чи злочинної діяльності може негативно вплинути на безпеку і добробут громадян. Тому СБУ і зацікавилася проблемою, що виникла на Київській ГЕС, резюмував Касьянюк.

Наразі тривають земельно-технічна та земельно-оціночна експертизи. Їх проводять фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції. Попередні висновки, отримані слідчими органами СБУ, вказують на те, що ці землі є стратегічно важливими для надійного та безпечного функціонування Київської ГЕС.

На сьогодні гідроспоруда знаходиться в належному стані. За словами директора "Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС" ПАТ "Укргідроенерго", жодних загроз немає.

І дуже важливо знати, що крім наживи, алчності та байдужості, сьгодні все ж таки зустрічається безкористливість, порядність та опікування бузпекою собі подібних.

Іноді корисно звернути увагу на “братів наших менших” і можливо чомусь повчитися.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: СБУ,бобры,земельные участки,арешт,Київська область,ГЕС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.