ВУЛИЧНОЇ ЇЖІ НЕ БУДЕ ?!

23 червня 2017, 16:22
Власник сторінки
Економіст
1
322
ВУЛИЧНОЇ  ЇЖІ  НЕ  БУДЕ ?!

Маразм міцнішає?

Сьогодні у медійному просторі столиці активно обговорюється ініциатива, щодо заборони продажу та приготування страв на вулицях столиці. Відповідну петицію зареєстровано на сайті Київської міської ради. Активісти і ініциатори цього звернення, на словах, дуже опікуються здоров'ям киян. Але думаю, що тут питання не у здоров'і і безпеці.

На моє глибоке переконання - це дається взнаки присутність представників ресторанного бізнесу та кетерінгу у Київраді. Вони все більше і більше “опікуються” цим ринком. Спочатку ці обранці почали “наводити лад” з конкурентами. У одних підприємців масово почали демонтувати літні майданчики і прибудови, а у інших, наближених до влади, ці майданчики почали ставати дедалі більшими. Переформатування ринку переросло в безапеляційне "гноблення" конкурентів. Безпосередньо був свідком зносу літньої площадки ресторану "Аргетина гриль" на Подолі по вул. Сагайдачного 27-Б опрічниками Кличка. Плювала влада на рішення суду і на усі види погоджень на руках у підприємця. Захотів "Київський цар" і його свита знести, то і знесли. А поліція по-телячому жувала шмарки і мовчки закривала очі на безчинство. Знищили вибірково терасу в глибині вулиці одного ресторану, у той час коли поруч функціонує тераса іншого ресторан з безпосереднім виходом на проїзну частину.

Тепер ресторатори у владі взялись за вуличну їжу. Звісно, купівельна спроможність киян падає і треба боротись за клієнта. А цинікам у владі всі способи боротьби до снаги, їм для досягнення цілі - ніщо не завадить. Згенерували звернення громади і вже готують в тенетах Київради проекти рішень.

Вважаю, що більшість киян чудово розуміє хто стоїть за зверенням до Київради щодо заборони вуличної їжі. Одне питання, чи промовчимо ми коли нас вчергове “згвалтують”, вказавши нам тепер на місце де ми можемо поїсти. У мене аналогії тільки з худобою, якій призначають таке місце.

Звісно, що проблема безпечності та якості харчування існує, але існує вона усюди, і на вулиці, і у дорогих ресторанах, і у мережевих супермаркетах, про що свідчить нещодавне масове зараження бутулізмом.

Проблема не у точках продажу, а у державі, яка не спроможна встановити єдині, чіткі правила і контролювати їх. Ділки ж, які дорвались до Київради маніпулюють і використовують існуючий стан речей на свою користь.

Мав нагоду пересвідчитись, що в усіх світових столицях існує вулична їжа і вона є швидкою альтернативою кафе, барам та ресторанам. Тому бажання накласти заборону у мене викликає протест, супротив і безліч запитань: Як бути без перекусів на ходу, в нашому сучасному житті, коли дорога кожна секунда? Де я буду шукати альтернативу щоб швидко і поживно поїсти? Наскільки виросутть ціни після створення фактично монопольного становища у існуючих кафе і ресторанах? І нарешті, що буде з популярними фестивалями вуличної їжі, які залюбки відвідуть тисячи киян і гостей столиці?

Заборони, не вирішують проблеми. Вони тільки монополізують і криміналізують сфери. Досить забороняти! Влада має фокусуватись на максимальній лібералізаціі ринку з контролем безпечності всіх суб'єктів господарювання за єдиними правилами, і крапка.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Київ,Київрада,кияни,підприємці,їжа зі смітника,підприємництво,Право киян,їжа,уличная еда,фестиваль уличной еды
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.