Слова, образливі вирази та ярлики завдають шкоду не меншу, ніж фізичне насилля.

15 березня 2017, 12:33
Власник сторінки
0
74
Слова, образливі вирази та ярлики завдають шкоду не меншу, ніж фізичне насилля.

На вулицях та в метро Києва розмістили плакати, які нагадують, що образливі вирази та ярлики завдають шкоди, не меншої за фізичне насилля. Разом зі столицею соціальна реклама з’явиться в Дніпрі та Ль

   Мова ворожнечі - це висловлювання, які підтримують або виправдовують ненависть до групи людей. Її використання в публічному просторі чи приватному житті так чи інакше сприяє розповсюдженню злочинів на ґрунті ненависті. 

   Адже не засуджуючи упреджене ставлення до представників меншин та вразливих груп, ми, як суспільство, даємо зелене світло тим, хто від слів ненависті переходить до фізичної агресії.

   Злочині на ґрунті ненависті в Україні скоюють як щодо осіб, так і щодо власності. Нажаль, держава не веде належним чином облік таких правопорушень. Цифри, які називає поліція та громадські організації, відрізняються. 

   Але є один пункт, де показники сходяться - незначна кількість обвинувальних вироків. До суду дійшли лише 3 справи із 157 зареєстрованих в Поліції в 2015 році, звітує Поліція в ОБСЄ. 

   Тільки 1 з 5 злочинів на ґрунті ненависті потрапляє до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Щонайменше в половині випадків постраждалі повідомляють в Поліцію. 

   Частіше за все такі злочини розслідуються як звичайне хуліганство або взагалі не фіксуються правоохоронними органами. 

   Практика ігнорування злочинів на ґрунті ненависті пов'язана з застарілим законодавством та відсутністю професійної підготовки працівників Поліції. 

   Злочини на ґрунті ненависті скоюють з мотивів упередження чи ненависті. Наприклад, релігійна, етнічна чи расова нетерпимість, стать або соціальна приналежність, гомофобія, наявність інвалідності тощо. 

   Ефективне попередження злочинів, в основі яких лежить ненависть, можлива у разі створення спеціального департаменту поліції, свідчить закордонний досвід Норвегії та інших розвинених країн. 

   Поліцейські, чиїм обов'язком буде лише розслідування злочинів на ґрунті ненависті, працюватимуть із потерпілими та ефективно розслідувати справи. Створення пілотного департаменту у місті Києві дозволить відпрацювати модель та накопичити досвід.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.