Як нас вбиває сучасний автопром

28 лютого 2017, 14:24
Власник сторінки
Політик
0
167
Як нас вбиває сучасний автопром
Смог у Лондоні. Лютий 2017 р.

За даними Міністерства навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Британії, у країні від забрудненого повітря щороку вмирає 23.500 осіб. В Україні цей показник вищий у 10 разів.

Час від часу Київ опиняється у завісі смогу, що утворюється внаслідок безвітряної погоди, підвищеної вологості та накопичених у приземних шарах атмосфери шкідливих речовин, які є продуктом вихлопних газів автівок та викидів промислових підприємств. Місяць тому Київ вчергове потерпав від щільного смогу. Приблизно у той самий час аналогічна ситуація спостерігалася на територіях інших країн – Польщі, Білорусі, Франції та Норвегії.

Власне, цей черговий сигнал від розбалансованої екологічної  системи далеко не перший і не останній, проте, на жаль, не сприйнятий на достатньо відповідальному рівні. Ніхто з киян вже й не згадає, що йому доводилося ризикувати власною дихальною системою, дістаючись до роботи або навчального закладу в умовах, що є небезпечними для їхнього здоров’я.

У той самий час Туманний Альбіон також звично ковтав свою порцію смогу, не здогадуючись про реальні масштаби шкоди для здоров’я та життя в цілому. З часів Великого смогу, що трапився у Лондоні 5 грудня 1952 року і забрав життя 12 тис. осіб, сьогоднішня екологічна ситуація у столиці Британії є найсерйознішою за рівнем загрози здоров’ю та життю людей. Тобто Лондон зараз опинився за півкроку від повторення екологічної трагедії 1952 року, під час якої загалом постраждало понад 100 тис. лондонців.

Прийняті Закони «Про чисте повітря» (редакції 1956 р. та 1968 р.) та Закон міста Лондона (1954 р.) запроваджували екологічні стандарти, що обмежували використання брудних видів палива у промисловості та сажовмісні вихлопні гази. Вочевидь, з тих пір науково-технічний прогрес сягнув нових висот, потіснивши громадський електротранспорт (трамваї) на користь індивідуальних автомобілів.

Причому, за матеріалами The New York Times, у певний період дизельні автівки були рекомендовані науковцями як менш забруднюючі, аніж бензинові; тож станом на сьогодні половину приватного транспорту британців становлять саме дизельні авто, забруднюючий коефіцієнт яких фактично виявився найвищим з-поміж усіх видів автотранспорту.  За три роки приріст дизельних авто у Лондоні склав 29%, з 601,456 у 2012 році до 774,513 у 2015 році. Зараз місцева влада створює фонд і розробляє спеціальні програми, які спонукатимуть власників дизельних авто пересідати на більш екологічні види транспорту – електромобілі та гібриди. 

На думку автора The New York Times, велосипеди також не є виходом з тієї загрозливої екологічної ситуації, що склалася. По-перше, велосипедні доріжки забирають частину автомагістралі, що сприяє утворенню дорожніх заторів и змушує авто простоювати у корках на місці, продукуючи небезпечні викиди. По-друге, пересування у безпосередній близькості до основного автотрафіку наражає на небезпеку самих велосипедистів, оскільки вони дихають найбільш загазованим повітрям.

За статистикою Міністерства навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Британії, у країні щороку фіксують 23.500 смертей, спричинених забрудненим понад норму повітрям. Це другий показник смертності з цієї причини після Італії.

Саме тому вже зараз муніципальна влада Лондона розробляє заходи щодо запобігання забрудненню повітря, плануючи ввести з листопада поточного року податок на в’їзд у центр міста забруднюючого – дизельного та бензинового – транспорту у розмірі 12 дол./день. З 2019 року санкції щодо цих категорій авто будуть посилені через запровадження податку (15 дол./день) на в’їзд у певні райони міста, що формуватиме екологічно чисті зони у місті.

Проте найсерйознішою ситуація із забрудненням повітря і загрозою здоров’ю і життю людей наразі є у Китаї, Індії та країнах Східної Європи. За даними екологічних служб, показники у цих країнах у 10 разів перевищують лондонський. Але, як ми бачимо, на відміну від Британської столиці, у цих країнах не здійснюються відповідні заходи щодо запобігання забрудненню і нормалізації екологічного становища.

У той час, як світова спільнота активно займається розробкою стратегії переходу до екологічного транспорту, альтернативних джерел енергії та проблемами змін клімату, вітчизняні державні діячі все ще вважають екологічні фактори вторинними і несуттєвими. В Україні не вживають реальних заходів щодо стимулювання використання екологічно дружніх видів транспорту, не вводять санкційні норми щодо обмеження використання забруднюючого автотранспорту. Досі не прийнятий законопроект про скасування ввізного мита і податків на електрокари та громадський електротранспорт, що стало б поштовхом для розвитку сегменту електричного транспорту. Дотепер не розроблено стратегії щодо стимулювання переходу від забруднюючого транспорту до екологічно чистого, тоді як сучасні тенденції вимагають такої переорієнтації. 

Аби уникнути трагедії, подібної до лондонської, ми маємо визнати проблему незадовільного екологічного стану в країні як серйозну і негайно розпочати заходи щодо її вирішення: вивчити досвід розвинених країн щодо заходів із запобігання екологічних катастроф, адаптувати його до власних реалій і розпочати дії, що відповідатимуть нормам Паризької кліматичної угоди і сприятимуть поліпшенню загального екологічного фону в країні.     

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: бензин,Смог в Киеве,екологія,здоров'я,дизель
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.