Відкритий лист до Президента від пацієнтських організацій

20 лютого 2017, 16:51
Власник сторінки
0
51

Від імені пацієнтських організацій звертаємось до Вас із закликом зберегти антикорупційну реформу у сфері централізованих закупівель ліків.

Мова йде про закріплену у Законі України від 19.03.2015 № 269-VIII функцію централізованих закупівель ліків, вакцин та виробів медичного призначення міжнародними спеціалізованими організаціями.   

Це перший законопроект, який був проголосований Коаліцією на виконання Коаліційної угоди.

Свого часу Ви зазначили, що цей закон стане «потужним ударом по фармакологічній мафії», про що також повідомляла Служба Безпеки України:

Саме це зараз і відбувається:

Так, під час порівняння закупівельних цін на ліки міжнародними організаціями, зокрема структурами ООН (ЮНІСЕФ та ПРООН) та Британською Королівською Агенцією Crown Agents, та цін Міністерства охорони здоров’я за попередні роки було зекономлено близько 800 млн грн державних коштів. Важливо, що деякі препарати з однією і тією самою діючою речовиною міжнародні спеціалізовані організації закупили більш ніж в 20 разів дешевше від МОЗу 2014-го року. Наприклад, лише на закупівлі протитуберкульозних ліків досягнуто економії в 1,7 млн доларів, які були витрачені на закупівлю додаткових препаратів високої якості. За ці кошти можна додатково забезпечити ліками близько 48 тисяч хворих українців на чутливий туберкульоз.

Варто зазначити, що завдяки залученню міжнародних спеціалізованих організацій, вдалося значно розширити конкуренцію на ринку державних закупівель. У 40% тендерах переможцями стали нові гравці, у той час як в 2014 році 80% тендерів розігрувалися між собою компаніями, які належать 2-м особам в Україні.

Крім того, одним із завдань закупівель із залученням міжнародних організацій було здійснення закупівель напряму у виробників. За перший рік реформи міжнародним спеціалізованим організаціям вдалося вщент розбити монополію на тендерному ринку МОЗ України. Так, 100% препаратів та вакцин були закуплені дитячим фондом ЮНІСЕФ напряму у виробників. 78% постачальників ПРООН – виробники. 45% компаній, які перемогли на тендерах Crown Agents, є прямими виробниками ліків, реагентів та медичних виробів за онкологічними програмами.

Враховуючи успішний досвід України закупівель ліків через міжнародні організації, сусідні країни, зокрема Молдова, цього року почала таку саму процедуру.

На жаль, саме зараз, коли очевидним став ефект від цієї антикорупційної реформи в сфері медичних закупівель,  вона зазнає серйозних нападів, безпідставних звинувачень у корупції, маніпуляцій фактами та загальної дискредитації з боку тих осіб, які тепер втрачають надприбутки. До подібних маніпуляцій вдаються і окремі політики нашої країни, намагаючись зруйнувати наші спільні досягнення. Це ставить під загрозу не лише життя та здоров’я пацієнтів, які роками не доотримували життєво важливі ліки через розкрадання державних коштів, але і підриває імідж України на міжнародній арені. Адже нещадній дискредитації піддаються найвідоміші міжнародні організації.

Ми переконані, що Ви і надалі підтримуватимете реформу закупівель ліків через міжнародні спеціалізовані організації, яка сьогодні економить гроші державному бюджету та рятує життя десятків тисяч українців. Зі свого боку ми готові надати всю вичерпну інформацію щодо ходу даної реформи.

З повагою,

Виконавчий директор БФ «Пацієнти України»

Ольга Стефанишина

від імені пацієнтських та громадських організацій та активістів

Голова Правління БФ "Діти с гемофілією"

Астафорова-Яценко Ніна

Голова Правління ГО «Батьки за вакцинацію»

Бадіков Тимофій

Директор ВБФ « Життя з муковісцидозом»

Вайцехович Ірина

Директор МГО «Дитина з майбутнім»

Рибченко Лариса

Член Правління «Позитивні жінки»

Ярославська Аліна

Директор БФ «Відкриті долоні»

Айлен – Шевченко Марія

Голова Правління ВГО «Радість руху»

Барлас Тетяна

Голова ГО хворих ВГС "Іскра Надії"

Мартинюк Олег

Член Правління БФ "Таблеточки"

Литовченко Ірина

Президент БФ «Запорука»

Оніпко Наталія

Голова Правління ВГО «Всеукраїнська асоціація хворих на муковісцидоз»

Ткачук Анастасія

Голова Координаційної ради БО «Мережа»

Шерембей Дмитро

Голова Правління БО «Мережа 100% життя Рівне»

Лазаревич Юрій

Директор «Асоціація батьків дітей з аутизмом»

Панічевська Євгенія

Директор БФП "Крапля крові"

Зеленський Іван

БО «Об’єднання батьків дітей, хворих фенілкетонурією «Покоління»

Тимощук Наталія

Директор БФ "Допомога заради майбутнього"

Озірний Кирило

Поламарчук Павло, волонтер, активіст

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: президент,коррупция,пациент,реформы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.