Адвокатура – чи є різниця між українськими та російськими адвокатами

04 листопада 2016, 19:58
Власник сторінки
юрист
0
34
Адвокатура – чи є різниця між українськими та російськими адвокатами

Частина 2 Не все то адвокат, що блищить. Не кожен, хто носить прізвище Фейгін – це адвокат. Навіть коли сам себе так називає. Як відрізнити справжнього адвоката від спеціаліста з самореклами?

Чи є на що сподіватись Роману Сущенку?

У ЗМІ доволі широко висвітлюється інформація щодо справи Романа Сущенка. І це добрий знак – оскільки свідчить, що не тільки Укрінформ, де працював журналіст, але й влада буде вживати заходи щодо його звільнення.

Нажаль, викликає занепокоєння той факт, що представляє інтереси Сущенка саме адвокат Марк Фейгін. Гучні справи, як видно з наведеного раніше, приносили тільки пану Фейгіну нові піар-бонуси. А ось його підзахисні – отримували реальні строки за гратами.

30.09.16 у Москві був затриманий український громадянин, журналіст (кореспондент Укрінформ), акредитований у Парижі (останні 6 років) Роман Сущенко. Протягом перших кількох днів до Романа у слідчому ізоляторі не допускали ні консула, ні адвоката.

Лише 04.10.16 адвокат Фейгін таки потрапив до підзахисного. І ось далі починається «зіркова година» адвоката і безпросвітне майбутнє для Сущенка.

2 листопада 2016 року у місті Києві відбулася прес-конференція в Укрінформ з приводу незаконного затримання у Москві власного кореспондента агентства Романа Сущенка.

І що ми почули? А ми почули одні політичні гасла, відсутність конкретики.

Одразу ж «кидається в очі» доволі дивна позиція Фейгіна: що позитивне рішення суду в інтересах Сущенко залежить не від його професійних дій, а від політичної заангажованості суду та позиції іноземної спільноти.

Крім того, Фейгін навіть не допускає можливості виграти справу у суді – оскільки визначає тільки один спосіб звільнити Сущенка – через обмін.

За словами Фегіна «…найбільш реальний результат – обмін. І всю цю історію ми і будемо так профілювати. Вирішальною буде політична складова – конкретні переговори. Однак і процесуальна частина, яку я веду, також дуже важлива. Потрібно готувати фундамент, майданчик для переговорів політиків, дипломатів». (Зауважую – не фундамент для закриття справи, а фундамент саме для політичних переговорів!).

Про можливість обміну він переговорив з багатьма чиновниками, народними депутатами та людьми компетентними «вовлечёнными в вопрос обмена и т.д.» (нажаль не уточнив, з ким саме та про що вони домовились), згадав Мінські угоди.

Також, Фейгін заявив, що обжалував рішення суду щодо продовження терміну арешту Сущенко та його перебування усього терміну у слідчому ізоляторі. Але Московський суд 27 жовтня 2016 р. відхилив апеляцію та залишив останнього за гратами. Проте, чомусь аж до часу проведення конференції адвокат Фейгін так і не подав відповідні документи із скаргою до Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ), не оскаржив незаконне затримання.

На учорашній прес-конференції від адвоката ми почули, що є доволі суттєві підстави для визнання затримання Романа незаконним, навіть декілька разів різні факти наводив, часи затримки та підписання протоколів згадував. А де ж скарга до ЄСПЛ? Вона ж повинна вже бути «запущена у роботу», оскільки розгляд справи може бути призначений аж через декілька років.

Потрібно врахувати, що кожен рік ЄСПЛ отримує десятки тисяч скарг. Він не має можливості розглядати малозначні, беззмістовні або повторні скарги, а також скарги, що не зачіпають питання, які заслуговували б розгляду міжнародним контрольним органом. Такого роду скарги можуть бути відхилені, якщо Суд визнає, що заявник зловживає правом на подання скарги. До цього висновку Суд може прийти також, якщо скарга містить лайку або образи.

До того ж, скарга також може бути відхилена в тих випадках, коли дії, на які скаржиться заявник, не завдали йому значної шкоди, і при цьому предмет скарги не зачіпає нові аспекти в області прав людини, які могли б вимагати розгляду на міжнародному рівні i був уже розглянутий у національному суді.

Крім того, Марк Фейгін планує провести перемовини з головою сенату Франції Жераром Ларше з метою заручитися підтримкою французьких політиків для звільнення затриманого у Росії журналісту Романа Сущенка. Але слід відмітити, що жодного рішення за результатами переговорів не буде взято до уваги судом, оскільки вони не є доказами у справі. Може, це просто ще один спосіб для адвоката Фейгіна засяяти на небосхилі в якості всесвітньовідомого правозахисника, у русі слів якого діятимуть світові політики? Адже аналогічно він поступав і під час розгляду справи Савченко. Але, як ми пам’ятаємо, самій Савченко це не допомогло.

Можна довго аналізувати те, що було сказано вчора на прес-конференції, але висновки будуть не втішні. Що ж ми дізналися з роздумів пана адвоката:

-                     що у обвинуваченого є дружина і дочка;

-                     що у Росії дуже добре та якісно вміють проводити розслідування;

-                     що справа може бути вирішена виключно у політичному ключі;

-                     що законного рішення від судової влади ми не дочекаємось;

-                     хто є добрим, а хто поганим не тільки у справі, але й на світовій арені;

-                     як треба вести переговори та з ким;

-                     які акції проводити серед журналістів та світової спільноти для звільнення Романа;

-                     про показовий суд над Сущенком, якщо тільки «Кремль» не виявить бажання щось поміняти;

-                     про марні спроби захистити Романа за допомогою законів (а навіщо тоді адвокат?), але гарне розміщення у слідчому ізоляторі та ввічливе ставлення до нього персоналу.

Знаєте, думаю, слід погодитись з колегою, який сказав, професійний рівень адвоката визначають не кількість наданих у ЗМІ інтерв’ю, а кількість виграних справ. Іноді, навіть призначення мінімального строку чи умовного – це вже велика перемога адвоката, який займається захистом свого клієнта. Ключове слово тут – ЗАЙМАЄТЬСЯ.

 

Професійні якості адвоката Марка Фейгіна під великим питанням.

Нагадаю, що зазначені мною «ЗІРКОВІ» справи цього скандального адвоката закінчувались для підзахисних строком позбавлення волі. Виходить, Марку Фейгину не вперше програвати гучні справи, тому він знає, що робити в такому випадку.

Як інакше можна пояснити відмову від боротьби за виправдання Надії Савченко, нескінченні піар-вояжі, постійні заяви для ЗМІ, які лише погіршували становище підзахисної?

Наприклад, відомо, що саме за порадою свого адвоката Надія Савченко відмовилася від подачі апеляційної скарги (тобто від опротестування вироку суду). І до чого це призвело? Є серйозні сумніви в справедливості вироку, а адвокати не дають його опротестувати. З юридичної точки зору виходить, Савченко згодна з вироком, якщо не хоче його опротестувати? Ми усі чули, що сама Надія з несправедливим вироком незгодна, але вона не розбирається в нюансах законодавства, тому стала жертвою маніпуляції з боку людей, які використовують її справу у своїх інтересах.

Слід зауважити, що вже після того, як Надію повернули до дому, піднявся скандал у пресі щодо невиваженості та нескоординованості дій її адвокатів. Доволі цікаво, що скандал вчинили самі адвокати.

Як може працювати команда адвокатів над справою та діяти злагоджено щодо виправдання підзахисного, коли вони не чують один одного? (

А ось ще стаття , яка більш докладно розповідає про претензії адвокатів один до одного.

Нажаль, мій висновок полягає в тому, що всі ці шумні заяви у ЗМІ – це лише спектакль. А всі справи адвокат програв, підзахисні засуджені. Зараз, звинувачуючи одне одного, колишні захисники Савченко не здійснюють аналізу, у чому саме їхні дії були помилковими і що потрібно було зробити. Не зазначає пан Марк Фейгін і чому під час розгляду судових справ він не вживав усіх необхідних заходів для виправдання підзахисних. А так, час пішов – тому тепер можна звинувачувати одне одного в тому, що хтось чогось колись не то начебто сказав чи зробив.

Але ж, не дивлячись на усе вищевикладене, можна відзначити, що адвокати досягли принаймні однієї задачі – «розкрутили» самих себе в якості «модних адвокатів». 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.