100 % нових доріг у Києві: реально?

07 жовтня 2016, 18:40
Власник сторінки
1
146
100 % нових доріг у Києві: реально?

Про якість доріг в Україні не говорить тільки лінивий.

В. Гройсман після призначення на посаду прем’єр-міністра одразу ж вказав на необхідність відновлення доріг, 98% яких перебуває просто в жахливому стані. У кардинальній зміні підходів до ремонтів доріг запевняє й мер Києва В. Кличко, констатуючи, що «без європейських доріг Київ не зможе стати дійсно європейським містом».

Міська влада запевняє, що в цьому році буде відремонтовано 250 км із 1600 км доріг, що навіть більше, ніж до Євро-2012. Причому, киянам гарантують, що це буде понад дві сотні кілометрів справді якісних доріг. Чи справді це можливо?

Проблема з ремонтом доріг у Києві в усі часи відкладалася на «потім». У результаті ще рік тому ремонту потребували майже 90 % доріг, причому деякі востаннє лагодилися ще 50–60 років тому. Недофінансування було жахливим: до слова, в 2013 році 664 млн грн було спрямовано на ремонтні роботи при планових 848 млн, а по факту необхідному як мінімум мільярдові гривень.

Відсутність необхідного фінансування для підтримки столичних доріг у нормальному стані та неефективне використання коштів, за аналізом «Публічного аудиту», є ключовою проблемою доріг у Києві. Завищення цін на товари та виконані роботи; недодержання виконавцями вимог щодо якості робіт, заниження строків гарантійної експлуатації; відсутність контролю за роботами – саме через ці «нюанси» боротьба з неякісними дорогами нагадує війну з вітряками.

Втім, заради справедливості треба сказати, що останнім часом динаміка має позитивну тенденцію. І, якщо порівнювати з 2014 роком, темпи ремонту зросли майже в 13 разів (із 15 км до 200 км у рік), а фінансування збільшилося майже на 75. Цього року на транспорт та дорожнє господарство запланувано витратити 2,4 млрд грн. Громадські аудитори розрахували: якщо місто й надалі рухатиметься заданими темпами, вже за три-чотири роки Київ може отримати 100% нових доріг.

Проте для того, щоб кияни отримали не просто оновлені, а дороги швейцарського або, приміром, німецького зразка, вже зараз під жорстким контролем місцевої має бути якість робіт. Це питання важливе не лише з точки зору комфорту киян. Адже зі станом асфальтового покриття напряму пов’язана безпека дорожнього руху. Треба сказати, що в цілому динаміка радує – за даними управління Держстату у м. Києві, з 2013 року по 2015 кількість ДТП зменшилася на 16 %, але в будь-якому разі статистика залишає бажати кращого.

Раніше нерідко ремонтні роботи замовлялися у підприємств-прокладок, які не виробляли необхідні товари та не могли гарантувати бажаної якості. Вирішити питання просто – крім прозорого підбору виконавців, потрібно ставити умову про збільшення строків гарантії та покриття збитків компаній-підрядників за власний рахунок. Уже зараз технології цілком дозволяють ремонтувати дороги за будь-яких погодних умов та підвищувати гарантійні строки з 2-х до як мінімум 5-ти років.

Приклади є, і вони досить успішні. Наприклад, капітальний ремонт проспекту Перемоги, який не ремонтувався майже 40 років, виконувала турецька компанія ONUR, що взяла на себе гарантію якості на п’ять років (уже навіть «Київавтодор» дає стільки ж років гарантії). Тобто, якщо за договором виникнуть якісь проблеми, компанія компенсує все за власний рахунок. Так має бути повсюдно: погано виконав роботи, недовиконав їх, порушив взяті умови – покриття збитків плюс штраф, і підрядники братимуться за справу сумлінніше.

Тим часом до кінця року Києву обіцяють капітальний ремонт дороги на шести об’єктах: Броварський проспект від Лівобережної площі до мосту Метро; вулицю Кіквідзе від вулиці Професора Підвисоцького до Печерського моста; вулицю Васильківську від ВДНГ до Амурської площі; міст на проспекті Науки; Одеський міст; Кільцеву дорогу. Тому столиця ще деякий час буде паралізована заторами.

Загалом упродовж цьогорічного дорожньо-будівельного сезону заплановано проведення капітального ремонту 188 міжквартальних проїздів та прибудинкових територій. На сьогодні спеціалісти «Київавтодору» завершили роботи з відновлення дорожнього покриття на 37-ми з 50-ти запланованих на 2016 рік об’єктах середнього ремонту, зокрема на вул. Ярославів Вал, Золотоворітському проїзді, вул. Преображенській, вул. Старонаводницькій, вул. Архітектора Вербицького, вул. Введенській, вул. Солом’янській, пров. Тараса Шевченка, вул. Ісаакяна, вул. Костьольній, вул. Генерала Ватутіна, площі Великої Вітчизняної війни, бульварі Верховної Ради, вул. Робітничій та на інших об’єктах.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.