Просто про складне. Просто PRO місто

03 червня 2015, 12:51
Власник сторінки
Заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА
0
94

29-31 травня в Києві вперше пройшов фестиваль міських проектів «PRO місто». Це були три дні лекцій та кінопоказів, майстер-класів і воркшопів...Чому це важливо?

29-31 травня в Києві вперше пройшов фестиваль міських проектів «PRO місто». Це були три дні лекцій та кінопоказів, майстер-класів і воркшопів. Дуже різних, але про одне: як люди творять місто для людей.

Чому це важливо? Тому що жоден чиновник або навіть найкрутіший фахівець при всіх своїх добрих намірах нездатний зробити «правильно», якщо він не спирається на думку та енергію громади. «Сферичні зміни в вакуумі» приречені.

На нашому фестивалі було представлено близько 70 проектів і презентацій від громадських ініціатив та міських ініціатив. І майже стільки же – від міської влади. Вперше ми зробили таку масштабну спробу синхронізувати наші плани та загалом бачення майбутнього Києва. Власне, в цьому й полягав зміст фестивалю.

Ця спроба далася дуже непросто. С одного боку – інерція, формалізм та відірваність від реального життя деяких з тих, хто начебто відповідає за місто. З іншого – недовіра активістів, які звикли, що достукатися до влади можна тільки протестами. Саме на перетині цих двох векторів й народилася наша ідея. Одні ставлять «зелені паркани», інші – їх валять та спалюють. Чи можливо по-іншому і як це зробити?

Як сказав Далай-Лама, «велике місто – це вміння жити разом». Вірно й зворотне: дисонанси руйнують місто – як у символічному, так і, на жаль, у буквальному сенсі. Отже перше, що потрібно, - навчитися розмовляти як з громадою, яка поки що мало знає свої права, але також й обов’язки, так і з можновладцями, щоб зрозуміти їх реальну сферу компетенції та не вимагати неможливого. Це не так вже багато, але насправді дає свій результат. Я мав нагоду особисто переконатися в цьому.

Адже фестиваль не був для нас самоціллю. Так склалося, що впродовж останнього року майже всі ініціативи нашого департаменту реалізовувалися тільки тому, що їм передували довгі й «незручні» для обох сторін обговорення, зустрічі та дискусії. Це конкурс «Територія Гідності» та конкурс на громадський простір Контрактової. Це проекти «Київські парки» і «Комфортне місто».

Зрештою процес дав несподіваний для багатьох результат. Виявилося, що співпраця між громадськими активістами та найбільш прогресивними департаментами – логічна і давно очікувана. Оскільки ми рухаємося в одному напрямку: Київ без засилля МАФів та хаотичних парковок, проте з новими громадськими просторами, зручним транспортом, електронними послугами, які мінімізують вплив «зацікавлених» посадовців й дозволяють все робити по правилам.

Крок за кроком ми змінюємо місто. За ініціативи департаменту містобудування та архітектури в Києві почалося перше за всі часи незалежності впорядкування зовнішньої реклами, яка наразі захаращує місто та його історичні будівлі. Так само у найближчій перспективі буде наведено лад із сезонною торгівлею. Фактично вже завершений демонтаж кіосків у двадцятиметровій зоні біля станцій метро та підземних переходів, вироблені чіткі критерії щодо законності встановлення та демонтажу МАФів. Облаштовується велосипедна інфраструктура – у мера навіть з’явився громадський радник з цих питань!

Якщо бачиш ціль, працювати набагато легше. Комфортне місто – дуже складне поняття, адже проявляється воно на рівні відчуттів. Це відчуття безпеки та зручності, доброзичливості та відкритості. Хтось має забезпечити цей результат. Ще раз повторю: немає заздалегідь очевидних рішень – просто одні можуть довести справу до кінці, а інші ні. Одні готові змінюватися, а інші завжди працюватимуть за пострадянськими лекалами. Зрештою, кожен обирає сам.

Фестиваль «PRO місто» має стати відкритою платформою для діалогу та взаємодії всіх тих, хто шукає найкращі ідеї для Києва. Тому його місія просто не може бути вичерпана трьома днями. Сама подія – тільки початок.

Час покаже, але мені здається правильним не тільки зробити фестиваль щорічним, але й відшукати оптимальний формат для дискусій PRO місто та створити постійно діючий майданчик, який поєднував би функції урбан-бюро, ко-воркінгу і громадського форуму. Саме так нам вдасться створити умови для вільної конкуренції візій PRO Київ.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Київ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.