Посміхаємся и машем!

27 квітня 2012, 14:43
Власник сторінки
виконавчий директор Інституту Масової Інформації, представник в Україні міжнародної організації "Репортери без кордонів", учасн
0
1423

Чому МВС дає відповіді на інформаційні запити у стилі пінгвінів Мадагаскару?

В Департаменті кадрового забезпечення МВС, напевно, завелись пінгвіни, і то не прості, а мадагаскарські. Інакше чому б раптом серйозне відомство почало видавати відповіді на інформаційні запити у стилі "улібаємся і машем", і ще й допускаючи фактичні помилки.

Запит до МВС надіслав Олександр Долженко від імені ініціативної групи громадян по захисту Святошинського лісу. Зокрема, ми хотіли ознайомитись з результатами службового розслідування стосовно полковника Зеви М.В., який закликав застосувати зброю у час, коли поряд знаходились мирні місцеві мешканці, пенсіонери і діти. Якби зброю було застосовано, це мало б катастрофічні наслідки, для того ж МВС. Але пан Зева не отримав за це навіть догани, а спокійно сходив у планову відпустку.

Також нас цікавило, за чиїм наказом і у зв’язку з чим були направлені співробітники міліції у кількості як мінімум 15 осіб у формі, і не менша кількість у цивільному одязі, на мирне зібрання громадян у Святошинському лісі 31.03.2012 та 07.04.2012. Тому що, для прикладу, під час протесту чорнобильців у Донецьку, де ставили близько 30 палаток і було убито людину, було присутньо лише 11 працівників спецпідрозділу МВС. Звідки така увага до стихійного зібрання близько 50 мирних громадян десь у лісопарку на околиці Києва? 

Спитали також, чи направлялись для проведення оперативних заходів (зйомка на відеокамери, фотоапарати, та мобільні телефони) працівники міліції, які у свій неробочий час, а саме у суботу 31.03.2011, та у суботу 07.04.2012,  приймали участь в інциденті з місцевими мешканцями у Святошинському лісопарковому господарстві, чи отримали вони заробітну плату за вихід на роботу у суботу.

Поцікавились, чи відповідає діючому законодавству відсутність посвідчення у підполковника міліції Зеви М.В. у той час, коли він був присутній при реалізації громадянами їх конституційного справа на мирні зібрання, і віддавав розпорядження людям в форменому одязі (начеб-то працівникам міліції), перебуваючи при цьому у цивільному одязі. На вимогу громадян Зева М.В., відразу не пред’явив посвідчення у зв’язку з його відсутністю.

І, нарешті, попросили надати копію Наказу, або поіменний перелік співробітників які знаходились в Святошинському лісогосподарстві під час громадських зборів 31.03.2012 так як жодна "людина в формі" не пред’явила документів, які посвідчують її особу.

ВІДПОВІДЬ МВС:

МІНІСТЕРСТВО
ВНУТРІШНІХ СПРАВ
УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ
КАДРОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

вул. Богомольця, 10, м. Київ, 01024,
тел. 256-03-33, www.centrmia.gov.ua

25 квітня 2012 року № 6/6 –2282

Олександру Долженку

Про розгляд інформаційного запиту

У Міністерстві внутрішніх справ розглянуто Ваш інформаційний запит щодо надання інформації стосовно дій заступника начальника Святошинського РУ ГУМВС України в місті Києві Зеви М.В. під час заходів, що мали місце 31.03.2012 по проспекту Перемоги, 139, у місті Києві.
Повідомляємо, що за вказаним фактом ГУМВС України в місті Києві проведено службове розслідування, за результатами якого в діях працівників міліції порушень законодавства не встановлено.
З приводу надання копії висновку службового розслідування інформуємо, що у вказаному документі зазначаються персональні дані працівників міліції, стосовно яких проводилося службове розслідування, що відповідно до пункту 2 ст. 11 Закону України “Про інформацію” є відомостями про фізичну особу, які відносяться до конфіденційної інформації. Крім цього, цією ж нормою визначено, що не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди. У зв’язку з цим, підстави для надання Вам указаного документу відсутні.  (У МВС просто не знають, що надається інформація, а не документ).
Щодо направлення працівників Святошинського РУ за вказаною адресою повідомляємо, що 31.03.2012 о 12.30 до чергової частини названого райуправління від охоронника кемпінгу “Пролісок” надійшла інформація про те, що по проспекту Перемоги, 139, невідомі руйнують огорожу будівельного майданчика. Зазначену інформацію було зареєстровано в установленому порядку. (Тут помилились навіть кілька разів. Перше, міліціонери були присутні у Святошинському лісі задовго до того, як почали ламати паркан, чому вони ніяк не перешкоджали. І друге, за адресою пр.Перемоги, 139 знаходиться сквер ім.В.Стуса, незаконно вирубаний раніше. 89й квартал Святошинського лісництва - це пр.Перемоги, 138. Хоча, хтозна, може пан Зева відмітився у той же день і там і там?)
Враховуючи те, що відносно охоронців будівельного кооперативу, розташованого за вказаною адресою, вже чинилися неправомірні дії з боку невстановлених осіб, на місце події для перевірки отриманої інформації та вжиття заходів із забезпечення громадського порядку було направлено 14 працівників міліції під керівництвом Зеви М.В. (Єдина інформація, отримана з даного запиту. Виявляється, там діє якийсь  будівельний кооператив. Цього ми, правда, не питали, але дякуємо, що сказали).
Слід зазначити, що відповідно до п. 1 ст. 10 (Основні обов’язки міліції) Закону України “Про міліцію”, міліція відповідно до своїх завдань зобов’язана забезпечувати безпеку громадян і громадський порядок, а відповідно до пункту 1.2.3 Інструкції з організації реагування органів внутрішніх справ на повідомлення про злочини, інші правопорушення та події, затвердженої наказом МВС від 04.10.2003 № 1155, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01.03.2004 за № 259/8858, органи внутрішніх справ здійснюють негайне реагування на всі злочинні прояви, направлення на місця подій сил і засобів, максимально необхідних для їх розкриття та відновлення порушених конституційних прав громадян.
Оплата праці працівникам міліції, які несуть службу у вихідні дні, здійснюється відповідно до законодавства.
Ну і на завершення - шедевр:

Щодо надання поіменного переліку працівників Святошинського РУ, які задіювалися на охорону громадського порядку по проспекту Перемоги, 139, то відповідно до п. 11 ст. 15 (Оприлюднення інформації розпорядниками) Закону України “Про доступ до публічної інформації” розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати інформацію про діяльність суб’єктів владних повноважень, а саме: прізвище, ім’я та по батькові, службові номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти керівника органу та його заступників, а також керівників структурних та регіональних підрозділів.
Зважаючи на викладене та норму цього Закону решта інформації оприлюдненню не підлягає.

Перший заступник начальника В.І. Мякота

 

Це не відповідь, це імітація. 

Прикриття відписками і відмова провести реальне розслідування (адже під час "службового розслідування" не було допитано жодного очевидця тих подій) суперечить званню правоохоронців. Не дивуйтесь потім, що люди зберуться під стінами МВС - бо як інакше зробити так, щоб ви нас почули?

Скажіть, як отримати від вас відповідь на поставлені запитання?


 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.