Его "теляча мова"

28 січня 2011, 16:31
Власник сторінки
блогер
0
8927

Мнение блогеров Корреспондент.net

На этой неделе блогеры высказали свое мнение по поводу инцидента с сотрудником одесской ГАИ Швецом, который признался водителю остановленного им автомобиля в своей нелюбви к украинскому языку и назвал его "телячей мовою". Видеоролик этого разговора, отснятого активистом общественного движения Дорожный патруль, попал в интернет и за неделю набрал более 40 тысяч просмотров. После этого события для Швеца да и в целом для сотрудников ГАИ начали стремительно развиваться: старшего сержанта-хулигана уволили с работы, а замглавы МВД Ратушняк приказал гаишникам учить законы Украины. Тем временем нардеп-регионал Колесниченко вступился за Швеца, ПСПУ выразила возмущение действиями МВД, уволившего инспектора ГАИ, а партия Родина пообещала одесситу трудоустроиться. На данный момент экс-гаишник пытается добиться восстановления в должности.

 

Илья Абель, редактор портала NEWSru.ua, 26 января:

"Можна констатувати, що антиукраїнський маразм з кожним днем посилюється"

...Цікаво, чому для одеського інспектора ДАІ українська мова - теляча мова, а не козяча?
Адже як заповідав великий гуру, який зараз став Татком нації, треба показати цим козлам, які заважають нам жити. Отже, виходить, що й мова козлів - це мова козляча чи козяча.
Оце я ніяк не міг для себе вирішити - яка саме?. Але наша міліція не тільки нас береже, а ще й повчає істини - мова наша, маю на увазі козлів, які заважають жити (правда не знаю кому, потрібно буде принагідно уточнити у Татка) - теляча.
Отакої!
Цікаво, що спонукало цього "телячого даішника" підливати масло у вогонь мовної війни? Може це було його невігластво, а може й намір прислужитися новій місцевій (і не тільки) владі, яка відкрито забороняє розмовляти українською і вимагає звертатися до неї не "телячою" мовою.
Не варто відкидати і варіанту відвертої провокації.
Можливо, таким чином "сторожовий пес", а може й місцевий царьок-мер, чи ще чиясь збуджена уява намагалася показати, що цю - "телячу" - всі й чути не хочуть.
Подивимося...


 

Александр Горобец, журналист, 27 января:

"Якби моя держава мала справжнього гаранта Конституції, то цей задирикуватий представник п’ятої колони вже б давно згриз усі підручники української мови, починаючи з букваря"
 

...Якщо людина одягає на себе форму міліціонера, вона починає представляти інтереси держави. Діяти від імені держави. Здається, що це аксіома.
Кому незрозуміло, що це таке, нехай підійде до правоохоронця і одірве йому ґудзика від мундира, облає, чи просто пошле далеко. Суд усе розтолкує надто швидко, "впаявши" кілька років позбавлення волі за непокору міліції, зазіхання на життя правоохорнця, здоров’я, честь, гідність і таке інше. В тому, що всю неправомірність ваших дій буде успішно доведено – гадаю, ви не сумніваєтесь…

Але чи підкоритесь ви, приміром, міліціонерові, який зверху матиме на собі кашкета, мундир із погонами, навіть краватку, але буде лише в плавках, чи зодягнений у квітчасті шорти?

Скажете, що це не мент, а якийсь Попандопало. Тому, мовляв, пішов він до біса. І, звісно, проїдете мимо, нехай би таке опудало і виставило перед вашим авто і найкращу смугасту палицю.

Чому? 

А тому, що таке страховисько, доробало не може представляти в стосунках із громадянином інтереси держави. Не може діяти від імені України. Принаймні, нехай для цього зодягне штани, відповідно до статуту зашнурує черевики. Чи не так?

І це, мабуть, буде правильно.

А якщо подібний тюлень виходить на дорогу начебто й зодягнений у форму правоохоронця, але розмовляє виключно чужинською мовою? Ніби пришелець з іншою планети чи країни?

Це, скажіть, повноцінний представник держави? Чи наш Крижополь переплутав із їхнім Густь-Хрустальним, або ж навіть і з краснодарською Кущовкою?

А якщо він взагалі не володіє мовою держави, яку буцімто представляє? Як він від імені держава Україна може, наприклад, складати протокол недержавною мовою?

Більше того, на ваше зауваження, що бажаєте спілкуватися виключно державною мовою, таке бурмило у відповідь заявляє, що воно такої мови не знає і її геть на дух не сприймає, брутально не поважає, тоді, хто насправді стоїть перед вами? Хіба не той же пришелепкуватий Попандопало, який на службу в міліцію потрапив неправомірно, і виконувати свої повноваження в повному обсязі, зрозуміло ж, не може

Де ще є подібні прецеденти?

Тому, вважаю, цілком справедливим є рішення щодо звільнення даішника О. Швеця з Одеси, який при виконанні своїх безпосередніх обов’язків допустив факт грубої неповаги до державної мови, відмовився спілкуватися нею при виконанні своїх службових обов’язків, а також зумисне нахабно публічно принизив державну мову, яка є ознакою державності України...


 

Светлана Коцюба, помощник-консультант депутата ПР, 28 января:

"Система правоохоронних органів потребує реформування, кадрової ротації з вихованням у державних службовців почуття патріотизму, поваги до держави і її громадян"

...Інцидент, який цього тижня трапився під час виконання службових обов’язків між одеським інспектором ДАІ Олександром Швецем та водієм автомобіля став скандалом національного масштабу.
       Позитив можна розглядати лише у тому, що це означає, що в Україні діє свобода слова, думки, право на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Проте, в даному випадку, вони принижують гідність укранців та репутацію української мови...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Украина,Языковой вопрос,ГАИ,Мнение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.