Що таке фуагра?

23 квітня 2011, 16:02
Власник сторінки
Журналіст
0
5131

- Мені, ось цю лапку

 - яку саме, пєтуха чи курячу?
 - ну давайте таку шоб більше жиру було
 - там нема його. там же когті тіки. Беріть уже стегно, чи як?
 - Нє, то мені тоді на яйця не хватіт.
Стояла за цим стареньким у черзі. Приїхала на малу Батькіщину на Великдень. Давно вже тут не була. Зажиріла у цій столиці. Бо наче й про бідність чула, про зубожіння теж знала, але вперше у життя заклякла. 
 - Шо вам? замовляйте.
Старенький ще рахував здачу і якось незграбно клав у картату сумку цю жовту лапу. Потім повернувся до мене і так тихенько собі:
 - ви оце точно скажете. Шо то таке фу-а-гра. Ми з бабою хочемо на паску спробувати, а не знаємо, може вона дорога?

... Живеш отак у столиці, обговорюєш ДТП з "ламборгіні", читаєш про Межигірря, час від часу говориш з батьками про ціни на комунальні, а більша половина країни у цей час обговорює, що то таке за "фуагра" і чому її викинули у кошик для сміття і показали це по телевізору? У нас люди звикли вірити у все, що їм кажуть з голубого екрану. Якщо показують там про розкішне життя багатіїв - то це країна добре живе, якщо кажуть про якісь зіркові драми - супер, більше ж тоді нема що обговорювати.

..... З дідусем розговорилися. Каже, дружина цьогодень купила на святковий стіл три курячі печіночки. Чому три? Бо дві для них, а третя - для того, кого у цей день до них Бог пошле. Пенсії колишньому геологу та вчителю вистачає заплатити за квартиру, бо вона в них велика, трикімнатна. Продавати і жити у меншій на старості якось не хочуть. А не платити бояться - раптом, мовляв,  щось відключать чи навіть заберуть.
 - Оце по телевізору показували, як будуть забирати за борги квартиру, то й нам з бабою і страшно стало, де ж тоді жити будемо? Подумали, -  каже він,  - і вирішили:  лучше картоплю з кількою будемо їсти, а за хату платити треба. 
Наостанок привітав мене зі святом. Побіг, бо по телевізору мали показувати сходженя благодатного вогню, боявся спізнитися. На життя дід не скаржився, бо:
 - Якось бачив, шо в новинах про моду говорили. А то є добре. Молоде покоління значить нормально живе.  Ми з бабою якось виживемо. Та й Єсененки проживуть. (сусіди - авт.) 

....Він пішов. Згадала інше дитинство. Коли жила якийсь час в Індіі. Тоді у Калькутті вразила ця їхня кастовість. Може теж несправедливо, але там бідняками є ті, хто, дійсно, усе життя жебракує, не має освіти і не працює,  так би мовити, "на благо держави". 
Хотіла ще додати, що телевізор - то велике зло. Та хіба я можу...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.