П’ять книжок тижня

03 березня 2012, 08:41
Власник сторінки
Журналіст
0
2145

Якщо маєте вільний час і натхнення, можете почитати ці книжки.

Чарльз Діккенс. «Різдвяна історія»

Видавництво Старого Лева видало «Різдвяну історію» Чарльза Діккенса. Переклав цю книжку відомий український письменник Іван Андрусяк. «Різдвяна історія» була написана майже 160 років тому. Історія про злого багатія Скруджа, якому однієї зимової ночі наснилося його минуле і майбутнє, що і змінило його ставлення до людей, була і залишається популярною серед читачів.  2009 року цю новелу екранізували. Головну роль у фільмі «Різдвяна історія» зіграв Джим Керрі. Утім, Керрі є Керрі, а Андрусяк все ж таки залишається Андрусяком. Чарльза Діккенса українською він переклав майстерно. Після прочитання навіть залишилося питання: то «Різдвяну історію» написав Діккенс чи все ж таки Іван Андрусяк.

Чарльз Діккенс. Різдвяна історія. Львів: Видавництво Старого Лева, 2011. - 160 с.

Мирослав Дочинець. «Многії літа. Благії літа»

Книжка Мирослава Дочинця «Многії літа. Благії літа» останній рік очолює список найпопулярніших книжок у мережі книгарень «Є». Невеличке видання – всього 145 сторінок, це – заповіти ста чотирьохлітнього карпатського мудреця Андрія Ворона. В дуже стислій формі – тезово він ділиться своїми правилами життя. Вони прості і зрозумілі, перевірені часом і життям столітнього чоловіка. Андрій Ворон розповідає про те, як і що потрібно їсти; скільки води необхідно вживати і як відпочивати; як ставитися до ближніх своїх і як боротися із неприємностями. Навряд чи карпатський мудрець чув про Стівена Кові і про його 7 навичок високоефективних людей. Але у Ворона також присутня сімка: 7 благ; 7 головних речей, яких треба навчитися; 7 заповітних страв та 7 заповітних рідин. Словом, аби Андрій Ворон жив не в Карпатах, а у США, його поради давно б вже принесли солідні статки. Хоча, як каже мудрець, грошей дається у житті стільки, скільки людині потрібно.

Мирослав Дочинець. Могії літа. Благії літа. Ужгород. Карпатська вежа, 2011. - 122 с.  

Сергій Згурець. «Зброя України. Блиск сталі» 

«Блиск сталі» – третя книжка Сергія Згурця із серії «Зброя України». Попередні дві – «Повітряна сила» та «Бойовий арсенал» були присвячені авіації та озброєнню української армії. Чергова робота відомого військового експерта – про важку техніку: танки, бойові машини, бронетранспортери. При чому – вся зброя, що представлена у книзі інфографікою та технічними характеристиками, вироблена  або модернізована в Україні після 92-го року. Ця техніка, як стверджує автор, є популярною не лише на внутрішньому ринку, а й за кордоном. Окрім детального опису важкої техніки Сергій Згурець дає і оцінку арсеналів Сухопутних військ України. Утім, справжні гурмани мілітарі, очевидно, оцінять ілюстрації цього без перебільшення унікального альбому.

Сергей Згурец. Оружие Украины. Блеск стали. К.: Defense Express Library, 2011. – 111 с.

Волтер Айзексон. «Стів Джобс»

За тиждень після виходу біографія Стіва Джобса, яку написав редактор «Тайм» Волтер Айзексон, стала бестселером. Сотні тисяч проданих екземплярів, шалена популярність, тисячі рецензій та відгуків у світовій пресі.

Відтепер читачі можуть прочитати цю книжку й українською.

Сам Стів Джобс, на жаль, не дожив до презентації книжки. За кілька тижнів до прем’єри засновник компанії Aplle помер від невиліковної хвороби.

Сама ж книжка готувалася у тому числі і за участю Джобса. Автобіографія написана на основі його 40 інтерв’ю, сотень бесід із членами родинами і друзями. 672 сторінки книжки – неповторна історія життя Стіва Джобса, котрий зумів створити одну із найпотужніших світових бізнес-імперій. Видавець каже, що життя Стіва схоже на захоплюючі американські гірки. Утім, нині це – вже історія, яка після відходу Джобса назавжди залишиться нащадкам.

Волтер Айзексон. Стів Джобс. К.: Брайт Букс, 2011. - 672  с.

Рецензія на книжку "Стів Джобс"

Мішель Терещенко. «Перший олігарх: Михайло Іванович Терещенко»

Якщо хтось думає, що перші олігархи в Україні з’явилися на початку 90-х минулого століття, то він глибоко помиляється. Сталося це на сто років раніше. Так, принаймні, стверджує Мішель Терещенко – онук відомого українського багатія, мецената 19-го сторіччя Михайла Терещенка. Мішель написав книжку про діда, який в тридцять один рік став однією із найзаможніших людей Російської імперії. Згодом – депутатом Державної думи Росії, міністром фінансів та міністром іноземних справ у Тимчасовому уряді.

«Перший олігарх» – не біографія, не історична хроніка, не сповідь та не щоденник. Це – розповідь про життя одного із легендарних українських олігархів.

До слова, автор книжки - Мішель Терещенко, який народився у Франції, вирішив піти шляхом діда. З 2009 року він інвестує в сільське господарство України. На землях, які колись належали його дідові він тримає ферму, вирощує льон. Словом, Мішель Терещенко намагається бути гідним свого славного діда.

Терещенко Мишель. Первый олигарх: Михаил Иванович Терещенко(1886-1956): Необычайная история жизни моего деда, как ее рассказала бымне моя бабушка / Мишель Терещенко ; пер. c фр. - К. : Ника-Центр, 2012. - 228 с.

Фрагмент книжки

Більше книжкових новинок, рецензій та рекомендацій на «Буквоїді»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.