Венеціанська бієннале - Як британці помстилися Абрамовичу

30 травня 2013, 17:53
Власник сторінки
редактор, Корреспондент.net
0
7868

На 55-ій Венеціанській бієннале британці скинули яхту Романа Абрамовича в море, а росіяни влаштували золотий дощ.

У Венеції стартувала 55-а Бієнналле. Відвідувачам відкрилися національні павільйони 88 країн-учасниць та десятки інших експозиції. Пахучі сади Джардині, де знаходиться більшість національних павільйонів, тимчасово перетворилися на такий собі київський Хрещатик під час гучного державного свята. Натовпи шанувальників сучасного мистецтва, журналістів та критиків заполонили всю територію, здавалося затуливши собою навіть зелень.

Практично всюди вишикувалися довжелезні черги. Рекордсменами в цьому відношенні стали павільйони Німеччини та Франції, які цьогоріч вирішили обмінятися експозиціями.

Недалеко від них пішов павільйон Великобританії.

В своєму національному павільйоні британці пригадали російському мільярдерові Роману Абрамовичу випадок дворічної давнини. Позаторік, під час попередньої Бієналле, багатій дозволив собі пришвартувати 115-метрову яхту прямісінько на набережній Джардіні. По-перше, він блокував чудовий краєвид, а по-друге, венеціанці були незадоволені поведінкою охорони Абрамовича.

І ось цьогоріч британці вирішили помститися олігарху. Художник Джеремі Деллер зобразив у своїй роботі покійного британського соціаліста Вільяма Морріса, якого вчинок Абрамовича примусив постати із мертвих і скинути яхту багатія в море.

 Ще одна робота британців була адресована принцу Гаррі. У 2007 році невідомі застрелили в Британії пару рідкісних птахів – польових лунів, що пролітали над територією Сандригемського палацу. Серед британців одразу поповзли чутки про причетність до інцидента принца Гаррі та його друзів. Однак поліцейські так і не змогли знайти які-небудь докази. 

Джеремі Деллер розповідає цю історію, намалювавши величезних розмірів птаха, що прагне реваншу. За його версією, польовий лунь викрадає дорогі автівки та нищить їх.

Крім того британці ще раз вирішили нагадати про свої чайні традиції, влаштувавши чаювання, задля чого було виділено окрему залу та терасу.

Поруч із британським павільйоном розташувався російський. До речі, приміщення було збудоване за проектом Олексія Щусєва, того самого, котрий збудував Мавзолей Леніна. Росія була представлена проектом Даная Вадима Захарова, котрий вирішив засипати всіх «золотом». 

Для цього він вигадав спеціальну конструкцію, з якої, як з рогу достатку, сипалися золоті монети. Щоправда механізм осипав грошима не всіх, а лиш відвідувачів прекрасної статі. Аби захисти свої голови радісно-здивованим панянкам видавали спеціальні парасолі. 

Для проекту були виготовлені спеціальні гроші - данаї. Таким чином Захаров переслідував одразу кілька задумів: показати владу грошей і масштаби корупції в сучасному світ, за іншою версією – золотий дощ символізує фінансові вливання ЄС в економіку Греції. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.